Mierea, dragostea albinelor pentru natură

Fagure cu miere pregătit pentru degustare. Foto: Urban Bee

Nu știu la ce te duce gândul când auzi despre albine, dar eu mă gândesc la relația sfântă care ar trebui să existe între oameni și natură.

Text: Marian Oancia
Foto: urbanbee.ro

Uite un exercițiu de imaginație care te-ar putea pune pe gânduri

Doi tineri au grijă de 165 stupi într-o fermă. Într-un stup sunt, în medie, aproximativ 60.000 de albine. Pentru a produce un kilogram de miere, albinele dintr-un stup parcurg peste 176.000 de kilometri – cam de 10 ori distanța dintre Londra și Sidney – și vizitează în jur de 5,7 milioane de flori pe zi.

Ioana și Constantin Mihoci la Biofach Shanghai 2019 – unde România a fost nominalizată ca fiind țara anului în producția bio. Participarea la târg a fost finanțată prin Proiectul de Cooperare Elvețiano-Român.

Așa am reușit să înțeleg importanța albinelor și a producătorilor de miere – datorită tinerilor de la Urban Bee, Ioana și Constantin Mihoci. Ioana este absolventă de Științe Economice, Constantin a terminat Management, însă au lăsat carierele clădite la oraș pentru o pasiune ce le-a fost insuflată din copilărie chiar de tatăl lor, preot și apicultor. Au primit în dar primii 20 de stupi și, de aici, a pornit întreaga poveste. Iubirea față de albine i-a determinat să pună pe picioare o stupină altfel, bazată nu doar pe producția unei mieri ecologice, dar și pe emoția dată de natură. Stupina se află într-o zonă nepoluată, curată, în Gohor, județul Galați, iar partea și mai frumoasă este că sunt producători certificați ecologic.

La trei kilometri de la șoseaua principală spre marginea satului, se află vatra de stupină, amplasată în vecinătatea unei păduri tinere de salcâm. Peisajul este completat de un izvor natural din care albine își procură necesarul de apa. Microclimatul zonei – ca poziționare – protejează albinele în timpul iernii, deoarece curenții de aer rece nu le afectează starea de sănătate.

În total, cele aproximativ 10 milioane de albine cumulate în cei 165 de stupi ce sunt astăzi aici, reprezintă definiția hărniciei dovedite de Costi și Ioana, pentru care albinele au devenit un sens.

S-a întâmplat ca anul trecut, în toamnă, să aflu despre echipa Urban Bee dintr-o apariție media, unde aveau multe emoții. A fost prima lor apariție de altfel. Pentru mine, a fost dragoste la prima vedere. Am văzut în ei pasiunea și dragostea pe care o pun pentru a avea grijă de albine. M-a ținut ocupat o vreme gândul acesta până când am cunoscut-o pe Ioana la Târgul de Turism al României, după care am început să ținem legătura. Așa a început și prietenia noastră, fiind o conexiune aparte pentru oamenii pasionați și harnici care schimbă lumea prin lucruri mici.

Stup în perioada culesului de salcâm

Miere bio sau miere convențională?

Mierea este doar un produs pentru unii, însă acest produs înseamnă, de fapt, dragostea albinelor pentru natură. Aceste insecte sunt esențiale pentru omenire, iar procesul de polenizare ar fi imposibil în alt mod, deoarece aproximativ 77% din polenizarea planetei este realizată de albine.

La o prima vedere, am avut impresia ca stupăritul nu este așa de greu și că nu e mare lucru să pui un stup lângă flori și să se strângă albinele, iar tu să recoltezi mierea. Însă, Constantin m-a luat într-o zi cu el să văd cum este ziua unui apicultor, ca să mă conving singur care-i treaba cu albinele. Stupii nu erau acasă, ci erau duși la 50 de kilometri distanță de casă, așezați lângă păduri de salcâm și tei – arbori cu o vechime de peste 100 de ani.

Descăpăceală manuală a fagurilor

Așa am aflat și diferența dintre stupăritul staționar și cel pastoral. Cel staționar presupune să îngrijești albinele în stupine amplasate în aer liber pe vetre permanente sau în stupi amplasați în pavilioane fixe. Pentru stupăritul pastoral, este nevoie de pregătirea unui plan de deplasare care este comunicat ulterior autorităților competente (ex: Direcția Sanitar Veterinară, Poliție, Primării locale, Organul de inspecție și certificare ecologică).

Stupăritul pastoral înseamnă deplasarea stupilor în zone melifere bogate. De aici, și diferența de calitate dintre mierea produsă staționar și cea produsă pastoral.

Dacă vorbim și despre producție BIO, procesul este și mai strict. Stupii sunt întreținuți și dezinfectați doar cu substanțe bio, vopseaua folosită este pe bază de apă, sârmele de pe rame sunt din inox, iar zonele în care se plasează stupii sunt lipsite de poluatori. De asemenea, calitatea mierii este testată periodic, iar certificatul de producător ecologic este reînnoit anual. Motivul pentru care prețul mierii bio este mai ridicat față de cea convențională este oglinda procesului de producție.

În căutarea reginei din stup, am observat cum lucrează albinele.

Ce am mai aflat?

În familia de albine se găsesc trei feluri de indivizi: matca, albinele lucrătoare și trântorii.

Albinele lucrătoare sunt cele mai active din stup și sunt responsabile de colectarea de polen și producția de miere. Deoarece sunt cele mai solicitate albine din stup, au talia mică – de aproximativ 12-14 mm.

Matca este răspunzătoare de coordonarea activităților din stup și perpetuarea speciei, ajungând să depună până la 2000 de oua pe zi. De regulă, într-un stup, există o singura regină (matcă), de altfel fiind și singura femelă fecundată.

Trântorii provin din ouă nefecundate, fiind masculii din stupi care, prin prezența lor, asigura fecundarea reginei. Ei sunt prezenți în stupi doar sezonul primăvară-toamnă. Pentru a conserva rezervele de miere pentru perioada iernii, aceștia sunt îndepărtați de albine.

Practic, viața familiei de albine cuprinde patru perioade, care coincid întocmai cu anotimpurile. De la înlocuirea albinelor bătrâne din primăvară până la producerea căldurii pe timp de iarnă, acestea trăiesc, în medie, 40 de zile. Asta face ca, într-un an, albinele dintr-un stup să fie înlocuite complet de aproximativ șapte-opt ori.

Provocările pe care le întâmpină apicultorii în momentul de față țin de aceste schimbări climatice, de oscilarea drastică a temperaturilor care sunt atât de importante pentru albine și o producție reușită de miere. Altă provocare este menținerea sănătoasă a efectivului de albine – lucru care devine din ce în ce mai greu din cauza pesticidelor și a înmulțirii dăunătorilor la albine.

Arthur Mattli, Ambasadorul Elveției în România, cel mai important susținător al Urban Bee, este unul dintre proprietarii adoptivi de stupi.

A fost o lecție de apicultură tare frumoasă, direct în stupină

Ioana și Constantin nu s-au oprit doar la o simplă pasiune și la o lecție completă despre micile insecte ce sunt motorul mediului în care trăim, ci au participat și la târguri internaționale, precum Dubai, Shanghai și Nuremberg, unde au reprezentat România ca producători locali de miere.

Pentru a-i ajuta pe oameni să înțeleagă mai bine rolul albinelor, au decis să scoată spre adopție un număr de stupi și să ofere miere acestora. Proiectul se numește „Adoptă un stup” și a avut în primele două luni de la lansare 50 de proprietari adoptivi.

Este singura stupină din regiunea Moldovei care oferă posibilitatea de adopție a unui stup, unde nu este nevoie să ai cunoștințe, deoarece echipa Urban Bee se ocupă de îngrijirea stupului. El nu se înstrăinează, ci rămâne în stupină. Cei care adoptă, primesc certificat onorific de proprietari, un pachet cu miere bio și fagure cu miere, reduceri la următoarele comenzi și sunt ținuti la curent cu întreg procesul de îngrijire al albinelor, așa putând fi mai aproape de lumea lor și de natură.

Pachet promoțional oferit proprietarilor adoptivi de stup.

Misiunea echipei Urban Bee este ca oamenii să descopere importanța albinelor și a mierii ecologice, astfel încât aceasta să ajungă de la sat în toate orașele din România, chiar și peste hotare.

O linguriță de miere pe zi poate dovedi dragostea albinelor față de natură.

Citește și

Lansare de carte: Istoria albinelor

Bâzâit mexican

Țara Hațegului

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*