Robert Caraman, instructor de dresaj canin: “Cei care dețin animale de companie sunt mai sociabili.”

Robert Caraman, instructor de dresaj canin

Câinii ilustrează probabil cel mai bine cât de strânsă poate fi legătura între om și animal.

Sunt mulți proprietari care vorbesc cu câinii lor şi se aşteaptă ca aceştia să-i înţeleagă. Iar aceste talente canine sunt pe deplin etalate la Ringstar Club și Ringstar Pet Hotel – clubul de dresaj unde oamenii vin și își dresează singuri cățeii, sub supravegherea instructorilor de aici, sau își lasă animalul la hotelul pentru animale de companie.

Aici, l-am întâlnit pe Robert Caraman, instructor de dresaj canin și cel care ne-a povestit cum ne schimbă viața un animal de companie și cât de important este să îi oferim și noi la schimb confort, afecțiune și o nutriție optimă.

Robert alături de Suzi

Cum ne pregătim când aducem prima oară câinele acasă?

Luați legătura cu un specialist în dresaj canin sau cu un medic veterinar care vă va consilia în creșterea și în educația puiuțului dumneavoastră. Aici, la Ringstar, ne place să spunem că preluăm cățeii de unde îi lasă mama lor. Nu există prea devreme să vă informați și să aflați cât mai multe despre puiuțul dumneavoastră.

Cum ne schimbă viața un animal de companie?

Am putea să dezbatem acest subiect pentru mult timp. Există multe studii de specialitate care arată că viața alături de un animăluț este plină de satisfacții. Cei care dețin animale de companie sunt mai sănătoși din punct de vedere fizic, au mai puține probleme emoționale, sunt mai sociabili, iar per total beneficiile aduse în viața noastră de un animal de companie sunt numeroase și le recomand tuturor să aducă în viața lor un animăluț.

Și ce trebuie să îi oferim noi la schimb?

Câteva reguli de bază pentru ca un cățel să aibă o viață sănătoasă ar fi să îi oferim o nutriție adecvată, suficient de multă mișcare și afecțiune.

Înainte să aducem acasă un cățel ar trebui să ne informăm foarte bine despre implicațiile alegerii noastre și să înțelegem că vom face acest lucru pentru următorii 10 – 15 ani din viața noastră. Ar trebui să luăm legătura cu un instructor de dresaj sau cu un medic veterinar și să ne consultăm cu acesta în legătură cu alegerea rasei, până la achiziție în sine. Apoi trebuie să urmăm sfaturile acestor specialiști legate de nutriție, sănătate și educație. Iar când vine vorba de nutriție, trebuie să fim foarte atenți pentru că joacă un rol esențial în dezvoltarea fizică și cognitivă a animăluțului nostru.

Care sunt cerințele nutriționale ale unui cățel și cum variază în timp?

Cerințele nutriționale ale unui cățel sunt complexe și variază de-a lungul vieții sale. Trebuie să ținem seama de mai mulți factori: vârsta, rasa, nivel de activitate, sensibilitățile specifice animalului. Un puiuț în creștere are nevoie de o hrană adecvată care conține proteinele, carbohidrații, grăsimile, fibrele, vitaminele și mineralele necesare dezvoltării sănătoase a acestuia. La fel și un adult. O sursă de hrană echilibrată ar trebui să conțină fiecare din aceste elemente nutritive pentru că ele sunt esențiale în buna funcționare a organismului.

Recomandat sau nu pentru nutriția optimă a câinelui

Este necesară suplimentarea cu vitamine sau minerale?

Dacă ne hrănim câinele cu hrană industrială, nu este necesară suplimentarea cu vitamine sau cu minerale pentru că aceasta a fost creată pentru necesitățile fiecărui animal.

Este bine să le oferim câinilor carne crudă sau oase?

Riscurile asociate cu hrana nepreparată termic sunt destul de mari și nu există dovezi că acest tip de nutriție aduce beneficii. Dacă vom hrăni câinii cu resturi de la masă riscăm să le provocăm un dezechilibru nutrițional sau să îi punem în pericol pentru că ei nu pot tolera anumite alimente pe care le mâncăm noi. Crochetele de calitate, precum cele de la Royal Canin, sunt corect dozate, astfel încât să aibă formule nutriționale complete și echilibrate. Concret, acestea sunt ușor digestibile, iar animalul poate asimila toți nutrienții din hrană. Chiar și o cantitată mică crochete îi poate furniza energia necesară și, nu în ultimul rând, sunt foarte palatabile și îi atrag și pe cei mai mofturoși blănoși.

Nu își sparg dinții în crochete?

Forma și dimensiunea crochetelor sunt adaptate de specialiști în funcție de vârstă, rasă și talia animalului. Spre exemplu, câinii de talie mare au tendința să înghită cantități mari de hrană într-un timp foarte scurt și atunci crochetele destinate lor au forma și dimensiunea potrivite. În plus, trebuie să știm că atât câinii, cât și pisicile zdrobesc hrana, nu o mestecă.

Crochete vrac sau ambalate?

Crochetele vrac pot veni cu o serie de probleme de igienă. Având contact direct cu aerul, calitatea lor scade, în plus există posibilitatea ca unele să fi intrat chiar în contact cu insecte sau cu să fi dezvoltat mucegai și atunci toate acestea pot determina probleme digestive ale animalului. Deci, cel mai bine vă recomand hrana ambalată în saci sigilați.

Hrană pregătită în casă sau industrială?

Este mai comod să îi oferi animalului hrană industrială. O hrană echilibrată pentru animalul nostru conține aproximativ 50 de ingrediente, ori acest lucru este aproape imposibil de realizat acasă, iar prețul final ar fi foarte ridicat. Mai ridicat decât cel al hranei industriale de calitate.

Hrană la discreție sau dozată?

În cazul unei hrane industriale avantajul este că dozajul acesteia este bine studiat de specialiștii care au creat respectiva formulă și atunci ar trebui să avem încredere în aceștia și în studiile lor și să nu depășim cantitatea recomandată de ei. Deci, este important să urmărim și să respectăm indicațiile de dozaj de pe ambalaje.

Un animal de companie este un membru al familiei și prieten pentru o perioadă lungă de timp. Compania lui ne aduce multiple beneficii pentru sănătatea noastră, însă prezența lui vine și cu o serie de responsabilități din partea noastră privind educarea, nutriția și îngrijirea sănătății. (p)

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*