De ce ne fascinează pisicile

Rocsana Timotin, Doctorița Pisicilor

Rocsana Timotin, Doctorița Pisicilor, ne explică de ce ne fascinează pisicile și care sunt elementele necesare pentru ca pisoiul nostru să aibă o viață sănătoasă.

De ce ați ales să lucrați cu pisicile?

Pisicile îți ridică mingea la fileu în permanență, nici un pacient nu seamănă cu celălalt, mulți dintre pacienți nu respectă standardele tratatelor de medicină, nici măcar pe cele medicină felină. Te provoacă în permanență să îți depășești limite și la nivel conceptual și la nivel de putință.

Ce avem de învățat de la pisici?

Cred că lucrurile pe care le putem învăța de la pisici sunt: capacitatea de a supraviețui în condiții extreme, rutina extraordinar de bine de pusă la punct, faptul că lucrurile nu sunt de la sine înțelese, ci trebuie dobândite, mai ales prietenia. Prin comparație, câinele este un individ dedicat în relația de tovărășie pe care ne-am asumat-o, pe când pisica trebuie câștigată în fiecare zi. Este o prietenie rafinată care necesită implicarea noastră activă în a-i câștiga prietenia pe termen lung. Ar trebui să ne ascultăm mai bine instinctul și intuiția exact așa cum o fac felinele.

De ce ne fascinează felinele?

Cred că fascinația vizavi de feline provine din aspectele lor unice: sunt supraviețuitoare, își asigură existența, prosperitatea în mod individual. Ne fascinează pentru că într-un individ atât de delicat, există o forță atât de mare.

Sunt foarte puțini cei care știu că pisica este un individ emoțional, capabil să ne perceapă stările și emoțiile. Spre deosebire, câinele este un individ al fizicului. Pe el îl încălzește o mângâiere, prezența umană. Pe pisică o interesează să i se ofere tihnă și independență, să îi fie înțelese percepțiile, o interesează ca lucrurile să se facă în termenii ei și nu impuși de altcineva.

Cum ne pregătim când aducem acasă o pisică?

Trebuie să ne gândim în primul rând dacă pisica este companionul pe care ni-l dorim pentru minim 10 – 15 ani. Încurajez foarte tare ca asumarea parteneriatului cu o felină de companie să se facă documentat: să analizăm dacă comportamentul felinelor se mulează pe al nostru, dacă suntem dispuși să îi înțelegem necesitățile întrucât felinele rămân caractere independente, cărora trebuie să le asiguri niște resurse minime.

Trebuie să ne îngrijim de niște lucruri absolut importante precum castroanele, litiera, dispozitivele pe care să își ascute ghearele, locul pentru odihnă, alegerea hranei speciale pentru fiecare categorie de vârstă și particularități de rasă.

Casa trebuie să fie un loc prietenos și sigur pentru felinele noastre. Cu cât aceste lucruri sunt planificate din timp, cu atât bucuria de a aduce acasă o pisică va fi împărtășită cu mai mult entuziasm.

Pisicile ne oferă un parteneriat pe termen lung afectuos, loial, ludic. Ceea ce trebuie să îi oferim la schimb sunt resursele vitale. Trebuie să ținem cont de particularitățile de comportament ale lor, de cerințele esențiale de creștere a acestora, de faptul că trebuie să le oferim spațiu personal.

Care sunt elementele necesare pentru ca pisoiul nostru să aibă viață sănătoasă?

Un mediu sigur, resurse vitale, o alimentație echilibrată și completă, apă proaspătă și potabilă. Pisoiul trebuie să aibă posibilitatea de a-și satisface comportamentele native – marcajul, tihna personală, posibilitatea de a-și exercita comportamentul de vânătoare, fără să producă distrugeri în casă. Pisicile sunt indivizi aclimatizați, nu domesticiți și atunci prin comportamentul lor nativ de a vâna trebuie substituit prin articole precum jucăriile. O pisică care nu reușește să își exercite capacitatea de comportamente normale, mai târziu sau mai devreme, va ajunge o pisică cu probleme comportamentale sau de sănătate.

Ce trebuie să știm despre nutriția pisoiului nostru?

Perioada junioratului este o perioadă cu necesități particulare față de celelalte categorii de vârstă. Temelia pentru sănătate și longevitate este și rămâne nutriția. Modul în care alegem hrana pentru pisoiul nostru va reduce numărul de vizite la medicul veterinar. Felul în care îngrijim și hrănim pisoiul în primele 9 – 12 luni de viață vor crea bazele pentru dezvoltarea pisicii.

Pisoiul are nevoie de o nutriție dedicată categoriei lui de vârstă care îi va asigura atât supraviețuirea cât și dezvoltarea în perioada în care se găsește. Dacă puiul provine dintr-o rasă anume, există hrană pentru pisoi accesibilă pentru categoria lui de vârstă, dedicată rasei lui.

Este în regulă să îi oferim hrană care conține și cereale?

O pisică care consumă hrană care conține și cereale nu devine o pisică obeză. Studiile recente arată că surplusul de hrană și de oricare dintre macronutrieți (proteine, carbohidrați, grăsimi) aduce predispoziția la obezitate, și nu neapărat compoziția ei.

S-a demonstrat că, analizând cei trei macronutrieți, cele mai nocive, care aduceau predispoziția spre obezitate erau lipidele. Balanțele metabolice au indicat că un gram de carbohidrați produceau 3,5 kilocalorii, în timp ce un gram de grăsime produceau 8,5 calorii. De evitat în alimentația pisicii este un surplus de grăsimi. Este important să asigurăm în hrana pisicii un echilbru de nutrienți.

Pisica rămâne carnivorul suprem. Are nevoie de proteină de origine animală, dar la fel de bine are nevoie de carbohidrați sau de grăsimi. Fiecare macronutrient are valoarea lui: prin nutrieții pe care îi oferă, prin pachetul energetic. Ceea ce contează este proporția corectă a celor trei.

Le putem da produse lactate crude pisicilor noastre?

Categoric nu. După perioda de înțărcare pisica pierde de la nivelul intestinal lactaza – enzima care asigură digestia lactozei din lapte. Deci, după înțărcare pisica devine intolerantă la lactoză. Chiar dacă nu este sesizabil, apare balonamentul. Are voie iaurturi, brânză de vaci, brânzeturi care nu sunt sărate.

Pisica poate supraviețui zile întregi fără hrană pentru că are o particularitate fantastică printr-un proces care se numește gluconeogeneză: poate supraviețui pentru că este producătoare de energie din proteine, carbohidrați care sunt sursa principală de energie și din lipide. (P – material realizat cu sprijinul Royal Canin)

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*