Proiect: școală de mediu în online

Interviu la dublu cu Teodora Iacob, fondatorul Asociației Nature Talks, și Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, despre „Școala de mediu Cantus Mundi”, proiectul digital care își propune să „informeze tinerii despre natură într-un mod simplu și interactiv”.

Vă rugăm să ne faceți o introducere a proiectului digital „Școala de mediu Cantus Mundi”. De ce Cantus Mundi?

Teodora Iacob: Proiectul își propune să le prezinte copiilor și tinerilor informații despre natură, într-un mod simplu și interactiv.

Avem mare nevoie de educație de mediu în România, sunt fenomene cu care ne confruntăm zilnic și pe care nu le înțelegem, nu le cunoaștem sau pur și simplu nu le dăm atenție. Scopul principal al Asociației Nature Talks este să facă educație de mediu în România și de aceea am ales să colaborăm cu cei de la Cantus Mundi pentru un proiect care vizează chiar acest lucru. Știam deja că tinerii și copiii de la Cantus Mundi îndrăgesc natura și au făcut multe activități pentru protejarea ei și de aceea am gândit împreună o serie de episoade care să îi ajute să conștientizeze și mai bine cum funcționează mediul înconjurător.

Emil Pantelimon

Emil Pantelimon: Cantus Mundi România este programul de integrare socială prin muzică a copiilor derulat de mai bine de 10 ani de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. Practic, Cantus Mundi este o o mișcare națională care reunește până în prezent peste 1.660 de coruri din țară și diaspora și aproape 60.000 de copii și tineri, care, practic, unesc România prin muzică.

Desfășurăm o gamă largă de proiecte culturale și educative dedicate copiilor și tinerilor, proiecte prin care ne dorim ca, dincolo de ceea ce acumulează prin muzică și cânt coral, ei să realizeze cât de important este să facă parte dintr-o comunitate unită, să învețe să fie solidari cu cauze însemnate și, mai cu seamă, ce înseamnă să fie responsabili, atât față de acțiunile lor, cât și față de ceea ce îi înconjoară.

Totodată, noi credem că un copil care trăiește cu respect și cunoaștere față de cultură și natură are practic baza necesară pentru o dezvoltare armonioasă a minții și sufletului.

Așadar, ideea de a realiza acest serial despre mediu alături de colegii de la Asociația Nature Talks de a fost integrată firesc în proiectele noastre educaționale, mai ales în aceste circumstanțe, în care, după așa o perioadă lungă de izolare, copiii au nevoie de contact cu natura, care să fie făcut într-o maniera asumată și cu înțelegerea valorii inestimabile a acesteia în viața noastră. Pe scurt, „Școala de mediu Cantus Mundi” urmărește prin aceste „pastile educaționale” acomodarea copiilor și tinerilor cu informații de bază despre ecologie și acțiunile concrete pe care le putem realiza în sprijinul naturii, informații care nu sunt niciodată de prisos, mai ales pentru tânăra generație.

Ce v-a determinat să abordați acest subiect și ce rezultate sperați sa obțineți?

Teodora Iacob: Subiectele legate de mediu sunt foarte actuale. Chiar dacă prioritățile noastre sunt altele acum și ne gândim din ce în ce mai rar la natură, asta nu înseamnă că anumite fenomene, cum ar fi poluarea sau schimbările climatice, dispar de la sine sau se rezolvă fără contribuția noastră.

E important ca cei mici să înțeleagă foarte repede că fiecare gest al nostru are un impact asupra naturii și de aceea îmi doresc să vorbim cât mai mult despre asta. Nu știu să spun care va fi rezultatul statistic, în cifre, dar dacă dintre cei care vizionează materialele, măcar 5, 10% se gândesc mai mult la natură și pun în practică sfaturile noastre, cred că scopul nostru este atins.

Emil Pantelimon: De mai bine de 5 ani, Cantus Mundi a adaugat strategiei sale educaționale și proiectele dedicate mediului și ecologiei, prin diferite activități prin care copiii se conectează în mod activ în transmiterea unui mesaj puternic de respect și responsabilitate față de natură. De exemplu, sărbătorim planeta prin „Ora Pământului” încă din 2016, cu acțiuni extinse în toată țara. Sub sloganul „Dăruiește naturii din energia ta!”, copiii de la Cantus Mundi au atras în acțiunile lor de-a lungul anilor zeci de mii de persoane, prin muzică și respect față de mediul înconjurător. Ei învață alături de membrii Corului Madrigal, dirijorii și educatorii lor, cântece dedicate naturii și, împreună familiile lor, prin limbajul universal al muzicii transmit un semnal de alarmă privitor la mediu și grijă față de natură, casa noastră, a tuturor.

Era firesc, așadar, să nu ne oprim aici, așa că acum invităm copiii la „Școala de Mediu Cantus Mundi”, un proiect care dezvoltă teme de importanță majoră privind ecologia. Cu fiecare acțiune pe care o desfășurăm în direcția sprijinirii mediului înconjurător, ne dorim să aducem mai aproape de copii educația pentru mediu, să dezvoltăm responsabilitatea și grija față de natură, să implementăm comportamente sănătoase și sustenabile, astfel încât să construim cu toții o lume mai puțin poluată, mai verde, mai sănătoasă.

Anul aceste chiar ne-am propus ceva de mari dimensiuni, activarea întregii comunități pentru realizarea unei creații muzicale colective și participative, care să atragă atenția asupra unui subiect esențial pentru ecologie. Este o surpriză pe care o vom lansa în curând.

Care este structura proiectului, de ce proiect digital și de ce acum?

Teodora Iacob: Proiectul este unul digital, pentru că este adaptat la vremurile pe care le trăim. Totul s-a mutat în online, așa că am gândit și noi o școală de mediu tot în online. Pentru început avem 10 episoade, fiecare cu o durată de 3 – 4 minute, în care discutăm mai multe teme legate de mediu.

Ne folosim de experimente, de elemente grafice, astfel încât tinerii și copiii să se uite cu plăcere și cu drag la materialele noastre. De când am înființat Asociația Nature Talks, în toamna anului trecut, m-am gândit sub ce formă pot să le prezint copiilor anumite informații care par mai complicate. Am gândit apoi o structură, am luat legătura cu cei de la Cantus Mundi și am început proiectul. Nu știu de ce acum și nu mai devreme sau mai târziu, pot doar să spun că lucrurile bune se întâmplă atunci când trebuie să se întâmple.

Emil Pantelimon: Pentru că pandemia prin care am trecut …și care încă ne ține în semi-izolare, ne-a făcut să ducem foarte mult dorul naturii. Poate în timpul scurs până la libertatea anterioară avem vreme să învățăm cum să interacționăm corect cu natura. În timpul pandemiei au fost semnalate reapariții de specii dispărute din anumite habitate, îmbunătățiri ale calității aerului și apei…iar asta ar trebui să ne dea mult de gîndit, dacă naturii îi este mai bine fără noi.

În aceste vremuri atipice, „Școala de Mediu Cantus Mundi” – organizată de Programul Național Cantus Mundi alături de Teodora Iacob și Asociația Nature Talks – se desfășoară în online și devine astfel accesibilă tuturor copiilor, indiferent de localitatea din care provin sau de vârsta pe care o au. Episoadele pot fi vizionate în clasă sau la școala online, dar și acasă, împreună cu familia, la orice oră, fiind la îndemâna tuturor celor care vor sa afle cum putem avea mai multă grijă de natură.

Mai mult decât atât, „Școala de mediu Cantus Mundi” activează comunitatea prin diverse provocări, jocuri și exerciții aferente fiecărui episod în parte, într-o completare săptămânală interactivă. Astfel, copiii se pot implica direct în proiect și pot participa la „Școala de mediu Cantus Mundi” prin acțiuni creative și relaxante, precum desenul, activități în aer liber, muzica. Cei mici devin, așadar, o componentă importantă a proiectului nostru.

Teodora Iacob

Cui se adresează proiectul și ce impact vă doriți să aibă?

Teodora Iacob: În primul rând ne adresăm Programului Național ”Cantus Mundi”, care este o comunitate de peste 60.000 de copii și de tineri. Materialele sunt însă postate gratuit, la dispoziția oricărei persoane care dorește să afle mai multe despre mediu și să învețe cum să aibă un comportament responsabil față de natură. Faptul că este difuzat online face ca serialul nostru să ajungă la cât mai mulți oameni.

Emil Pantelimon: Proiectul se adresează celor aproape 60.000 de copii din Programul Național Cantus Mundi, dar nu numai! Este accesibil pentru publicul larg și îi invităm pe toți copiii să fie interesați de mediul înconjurător și să participe la „Școala de Mediu Cantus Mundi”, să urmărească episoadele și să se implice alături de noi.

Ne dorim să creștem nivelul de conștientizare față de acțiunile care afectează natura, să aducem tot mai mulți copii mai aproape de muzică și natură, să oferim soluții, să educăm comportamente sănătoase și, de ce nu, să schimbăm viitorul în bine. Mai ales că natura ne este aproape și prin „muzica” ei, reprezintând permanent o sursă de inspirație pentru noi.

Care sunt principalele probleme de mediu abordate în cadrul proiectului?

Teodora Iacob: Vorbim despre poluare, schimbări climatice, risipă alimentară, reciclare sau amprenta de carbon pe care o generăm. Par teme complicate, dar nu e chiar așa. Important este să reținem mereu că prin gesturi mici putem schimba ceva.

Eu, de exemplu, nu reciclam înainte să înființez asociația Nature Talks. Am folosit mereu scuza că la mine la bloc nu se colectează selectiv, că administrația nu ne-a adus tomberoane separate, că primăria nu a făcut nu știu ce… Până într-o zi, când am ajuns la o fabrică din București, unde se reciclează sticla. Am văzut atunci tot procesul, am aflat că sticla este singurul material care se poate recicla la nesfârșit și am decis să încep să colectez și eu selectiv și să caut soluții astfel încât să îmi duc planul mai departe. Am făcut acest lucru și cinci luni mai târziu, am în continuare în bucătărie mai multe pungi în care strâng PET-urile, sticlele, dozele de aluminiu, ambalajele din plastic sau carton, pe care le duc săptămânal la tomberoane stradale. Pot să vă spun că nu este un efort mare!

Emil Pantelimon: Proiectul abordează teme pe care le întâlnim sau de care auzim frecvent, precum poluarea, risipa alimentară, impactul hainelor asupra mediului înconjurător, reciclarea. În același timp, copiii vor învăța și despre alte subiecte, cum sunt particulele în suspensie, de unde provin și cum ne afectează sănătatea. Vor afla că stă în puterea noastră să reducem poluarea atmosferică, de exemplu folosind mai mult mijloacele de transport alternativ sau mijloacele de transport în comun, să facem cumparături responsabile și așa mai departe.

Care credeți că este relația tinerilor cu mediul și ecologia în prezent? De ce este importantă educația în domeniu?

Teodora Iacob: Vorbesc săptămânal cu tineri din toată țara care îmi spun că urmăresc proiectele și articolele Nature Talks și că au realizat că într-adevăr este important să avem grijă de mediu. Asta îmi dă curaj și speranță că încă se mai poate schimba ceva. E greu să facem din mediu prioritatea numărul 1 peste noapte, dar dacă vorbim mai mult despre asta și explicăm mai bine lucrurile, sunt convinsă că și tinerii vor fi tot mai interesați de acest domeniu.

De la educație pleacă totul… Chiar cred că asta nu e o vorbă în vânt, cred că tot ce învățăm în școală ne influențează într-un fel sau altul, cred că trebuie să avem o bază solidă pe care să ne construim viața, percepțiile și obiceiurile. Așa că educația de mediu este necesară și foarte importantă dacă dorim să schimbăm cu adevărat ceva și să avem o țară care să respecte și mai mult natura în viitor.

Emil Pantelimon: Ecologia este un subiect despre care se care se discută tot mai mult acum, pentru că este esențial pentru viitorul nostru, iar tinerii au dovedit deja că sunt receptivi la problemele privind mediul înconjurător. Să ne reamintim de celebra acțiune Fridays for Future, care a reușit să adune la un loc peste 14 milioane de oameni din toată lumea, în special tineri.

Din păcate, însă, deși există deschidere din partea copiilor și tinerilor spre aceste direcții ecologice, oferta educațională este săracă la acest capitol. Este nevoie, prin urmare, să stimulăm astfel de proiecte, să promovăm educația ecologică, să aducem în atenția publică subiecte care privesc natura și mediul înconjurător, pentru a-i ajuta pe copii să aibă informațiile și deprinderile necesare, astfel încât viitorul planetei să fie pe mâini sigure.

Cum credeți că vor arăta peste 10 ani problemele de mediu de acum?

Teodora Iacob: Nu aș vrea să spun lucruri dure, deși doar astea îmi vin în minte, raportându-mă la toate studiile și cercetările pe care le citesc zilnic.

Oricât de grav ar fi ce ne așteaptă, am o veste bună: putem face noi să nu mai fie așa! Putem să luăm decizii în favoarea naturii, putem să facem lucruri mici care chiar să conteze, putem să vorbim mai mult despre mediu cu cei apropiați și putem să alegem să lăsăm mereu în urma noastră o amprentă… verde!

Emil Pantelimon: Viitorul depinde enorm de toate deciziile pe care alegem să le luăm acum, de la cele ce țin de informație și educație, până la cele care vizează implicarea activă. Mi-ar plăcea, însă, ca în 10 ani preocuparea față de mediul înconjurător să facă parte din normalitatea vieții de zi cu zi, iar fiecare copil și fiecare adult să fie prieten cu natura. Aș vrea să consumăm sustenabil și eficient, să reușim să conviețuim într-o lume în care aerul este curat, oceanele nu conțin plastic și hrana este sănătoasă și, pentru că vorbim de Cantus Mundi și Madrigal, muzica să facă parte din cotidianul unei planete responsabile.

Mă bucur că putem aduce la viață proiecte atât de necesare în educația nu doar a copiilor, dar și a noastră, a tuturor. Vă invit cu bucurie să participați la „Școala de mediu Cantus Mundi” și să aveți grijă de natură!

De asemenea, aș vrea să anunț că pregătim și alte proiecte importante dedicate mediului, cu o materializare sperăm în curând al unei inițiative dedicate muzicii și unei alte resurse inestimabile, apa.

Cine sunt  Teodora Iacob și Emil Pantelimon

Teodora Iacob este jurnalist, activist de mediu și fondatorul Asociației Nature Talks. A studiat „Jurnalism și Științele Comunicării” la Universitatea din București. A fost reporter aproape 4 ani la televiziunea de știri Digi24, timp în care a făcut reportaje și campanii pe teme de mediu. În septembrie 2020, a fondat Asociația Nature Talks, un ONG care are ca scop principal educația de mediu.

Emil Pantelimon este managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, instituție care derulează Programul Național Cantus Mundi. Cu o carieră începută la o vârstă foarte tânără, Emil Pantelimon a coordonat, în ultimii 18 ani, nenumărate programe educaționale și culturale. A lucrat în echipele de comunicare și artele spectacolului din cabinetele a doi miniștri ai culturii din România. Cu o licență în Științe Politice și o acreditare în Politici Externe și Diplomație, el creează medii orientate spre rezultate în fiecare echipă pe care o conduce. Emil Pantelimon este, din anul 2015, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. Viziunea sa inovatoare amplifică permanent impactul prezențelor Corului Madrigal pe scenele lumii și influențează mii de copii din toată țara, care urcă alături de Corul Madrigal pe aceeași scenă, prin intermediul Programului Național Cantus Mundi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*