Cum stăm cu generozitatea în România

Foto: 123rf

Laszlo Bodor, cofondator al Asociației Envision și unul dintre inițiatorii proiectului Dăruiește Ziua Ta, despre cum îi determină pe oameni să fie generoși fără a aștepta ceva la schimb.

Ce înseamnă pentru tine munca ta? Ce îți dă satisfacție?

Sunt foarte recunoscător că munca mea implică proiecte care urmăresc să ajute oameni care au nevoie de sprijin și să schimbe în bine lumea în care trăim. Faptul că activitatea mea profesională, prin natura proiectelor la care lucrez, este atât de aproape de oameni și de viață îmi aduce bucurie în fiecare zi. Cu atât mai mult cu cât nu este o simplă întâmplare că fac ceea ce fac. După facultate am început să lucrez la o companie multinațională, mi-a plăcut mult ce făceam și aveam planuri serioase să rămân în domeniul respectiv. Doar că la un moment dat am început să fac voluntariat la HOSPICE Casa Speranței, fundație care oferă îngrijire pentru oamenii care se luptă cu o boală incurabilă, și totul s-a schimbat. Am trecut printr-un proces de descoperire de sine și am hotărât să fac o schimbare esențială pe plan profesional. Si pot spune cu mâna pe inimă că a fost cea mai bună decizie. Simt că mi-am descoperit vocația, am învățat și învăț foarte mult, iar munca mea îmi oferă multe satisfacții nu numai pe partea profesională cât și pe cea umană.

Laszlo Bodor, cofondator al Asociației Envision și unul dintre inițiatorii proiectului Dăruiește Ziua Ta. Foto: arhiva personală

Cum stăm cu generozitatea în România? Suntem generoși?

Stăm din ce în ce mai bine, numărul românilor care se implică crește de la un an la altul. Acest lucru se vede și în rezultatele platformei Galantom: în 2020 valoarea totală a donațiilor a fost de 5,2 milioane de lei, cu 47% mai mare ca în anul precedent. Donația medie a fost de 122 de lei iar cea mai mare donație de 10.000 de lei. Cei mai mulți donatori de pe platformă, 65,2%, sunt din segmentul de vârstă 25-44, însă este în creștere procentul celor care donează din celelalte categorii de vârstă. Și Galantom este doar unul dintre exemple.

Ne dă optimism inclusiv implicarea românilor pe perioada stării de urgență din 2020. Conform unui studiu realizat de Asociația pentru Relații Comunitare, cele 82 de ONG-uri participante la studiu au mobilizat, cu ajutorul oamenilor și companiilor de bine, aproape 14 milioane de euro. Suma a fost folosită pentru achiziționarea de echipamente medicale și materiale sanitare, sprijinind astfel spitalele și echipele medicale în lupta cu pandemia. Și exemplele pot continua.

Noi nu am avut până de curând o istorie de implicare socială. Cum îi determini pe oameni să fie generoși fără a aștepta ceva la schimb?

Eu și colegii mei de la Asociația Envision avem o abordare foarte optimistă în ceea ce privește generozitatea românilor. Crezul nostru este că oamenii sunt generoși prin natura lor, doar că lumea se schimbă cu o viteză uluitoare, oamenii sunt din ce în ce mai ocupați și această latură generoasă a multora dintre ei nu iese la suprafață. În cazul lor este nevoie de un imbold, de o inspirație care să-i oprească din alergătura de zi cu zi și și care să le atragă atenția asupra unor oportunități, modalități de implicare. Când acest imbold este dat, foarte mulți oameni se implică.

Credem, de asemenea, în puterea exemplului dat de oamenii care sunt generoși și fac bine consecvent, într-un mod autentic. Iar Galantom înseamnă mii de astfel de oameni și poveștile lor de generozitate care nouă ne dau speranță că România se schimbă în bine. Până în prezent, peste 17 milioane de lei au fost mobilizați prin platforma Galantom de acești oameni de bine, bani care au sprijinit proiectele a peste 350 de organizații din diferite domenii.

De ce să ne dăruim ziua de naștere și cum anume putem face acest lucru?

“Dăruiește ziua ta” este cea mai populară inițiativă de pe Galantom probabil și pentru faptul că dăruirea zilei de naștere este la îndemâna oricui. Cum funcționează? De ziua noastră, în loc de cadourile obișnuite, îi rugăm pe prieteni, membrii familiei și cunoștințe să facă o donație către o cauză în care credem. Sunt 3 pași simpli de urmat:

  • Intri pe site și alegi cauza pe care vrei să o susții. Poți alege dintre proiectele organizațiilor care sunt deja pe platformă sau poți propune o organizație nouă.
  • Creezi o pagină de donații completând câteva date (data nașterii, datele de contact, titlul paginii și suma pe care îți propui să o strângi). Poți personaliza pagina cu poza ta și cu un text cu motivația din spatele gestului tău.
  • Răspândești vestea bună și îți încurajezi prietenii să fie alături de tine și, în loc de cadouri, să doneze pentru cauza pe care o susții.

De-a lungul timpului am stat de vorbă cu multe persoane care și-au sărbătorit ziua în acest mod inedit, iar ei ne-au spus că satisfacția pe care o ai când primești un astfel de cadou este foarte mare și că este, într-adevăr, cel mai frumos cadou pe care îl poți primi de ziua ta.

Anul trecut, mai mult de 2000 de persoane și-au dăruit ziua de naștere pe Galantom, iar totalul donațiilor strânse a depășit suma de 2,7 milioane de lei.

Laszlo Bodor. Foto: arhiva personală

Cum se raportează tinerii la ideea de a-și dona ziua de naștere? Față de cum era acum zece ani, de exemplu?

Noi am lansat “Dăruiește ziua ta” în urmă cu aproximativ 7 ani așa că nu avem încă un istoric foarte îndelungat. Ce pot spune însă este că numărul tinerilor care aleg să-și dăruiască ziua crește de la un an la altul, iar acest lucru ne bucură și ne motivează în egală măsură. În 2020, aproximativ 10% din numărul total de persoane care și-au dăruit ziua au avut până în 25 de ani și aproape jumătate dintre sărbătoriți au avut până în 35 de ani.

Zilele trecute am văzut că un puști de 13 ani a ales să sprijine Asociația Conil în acest fel, invitându-și prietenii să facă o donație de ziua lui pentru a susține terapia copiilor cu nevoi speciale. Un alt exemplu extraordinar este un tânăr care a ales să-și dăruiască cea de-a 19-a aniversare Asociației Magic, sprijinind astfel educația copiilor cu afecțiuni oncologice.

În concluzie?

Dezvoltarea proiectelor noastre și, în special, evoluția platformei Galantom ne arată că implicarea românilor în susținerea cauzelor sociale crește de la un an la altul și că din ce în ce mai mulți români fac gesturi de generozitate în mod consecvent. Iar poveștile oamenilor de bine de care aflăm zi de zi ne dau încredere că generozitatea are un rol din ce în ce mai important în schimbarea în bine a României.

Notă

Platforma Galantom a fost dezvoltată de Asociația Envision și Asociația People for Sport pentru ca oamenii de bine din România să poată susține cu ușurință cauzele sociale în care cred. Lansat în 2013, proiectul Galantom reprezintă una dintre dovezile palpabile că românii sunt din ce în ce mai implicați social și din ce în ce mai interesați de rezolvarea problemelor din comunităţile lor. De la înființare și până în prezent, prin platformă s-au strâns peste 16 milioane de lei, prin peste 11.000 de pagini de fundraising. Numărul donațiilor a depășit 130.000, iar de fondurile strânse au beneficiat aproape 350 de ONG-uri.

1 Comment

  1. Donatiile in favoarea globalistilor, donatiile care se duc in buzunarul securistilor. Globalisti, securisti – toti sunt mafioti. Cand va intelege lumea asta ?
    De ce sa nu donam cersetorului, vecinului nostru mai sarac sau tiganului din satul sau orasul nostru ? Si sa il indrumam sa faca, sa produca si el ceva la randul lui pentru comunitatea unde traieste ? Atunci ar cadea sistemul monetar… nimeni nu ar mai avea nevoie de bani. Sistemul sau firma numita „stat” (care e de fapt o mafie la scara mare, larga) ar lua sfarsit.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*