Cincisprezece copii construiesc o canotcă

Foto: Oana Radu Turcu

Atelierul „Apele Unite ale României – vâslim pentru comunități durabile” găzduit de Școala Muzeu de la Piscu își propune să ofere elevilor de gimnaziu „învățare cu sens”, se arată într-un comunicat de presă al Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23.

Sursa: Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23
Foto: Oana Radu Turcu

15 copii de gimnaziu construiesc o canotcă, timp în care vor afla cum pot pune în practică cunoștințele teoretice dobândite în școală. Atelierul se derulează pe parcursul a trei săptămâni și este susținut de Viorel Gheorghe, meșterul marangoz al echipei Rowmania al Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23. În final, canotca-școală va fi „dată la apă” de copii.

Foto: Oana Radu Turcu
Foto: Oana Radu Turcu
Foto: Oana Radu Turcu

Construind cu mâinile lor o ambarcațiune, de la planuri, până la finisaj și lansarea la apă, copiii au prilejul să experimenteze cu practicalitatea disciplinelor studiate la școală și să înțeleagă mai bine utilitatea acestora. În timpul atelierului, vor fi înregistrate video etapele de construcție și legătura acestora cu diferite materii de școală, alături de profesori. Vor fi astfel realizate șapte pachete de resurse educaționale deschise, evidențiind aplicabilitatea directă a noțiunilor învățate la matematică, fizică, chimie, geografie, botanică, istorie, comunicare. Acestea vor putea fi folosite ulterior de profesorii din întreaga țară la clasă, pentru a crește atractivitatea școlii în rândul elevilor.

Copiii vor afla lucruri interesante despre meșteșugul construirii bărcilor („marangozeria”), navigație, importanța apelor pentru dezvoltarea așezărilor umane și construirea identității acestora, cum poate utiliza omul natura fără să o strice și elemente de dezvoltare durabilă.

„În spiritul dezvoltării durabile, pornim încă un proiect aparte pentru educație. Avem nevoie ca noile generații să se împrietenească cu natura, să dezvolte abilități practice și să îmbrățișeze principiile sustenabilității. Dezvoltarea durabilă înseamnă ca noi, adulții, să pregătim lucrurile ca voi, copiii, să aveți o viață mai bună” – a afirmat László Borbély, coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

Foto: Oana Radu Turcu
Foto: Oana Radu Turcu
Foto: Oana Radu Turcu

La atelier participă copiii din localitatea Țigănești din Rep. Moldova și din localitatea Piscu (jud Ilfov) și voluntari de la Universitatea București, Facultatea de Geologie, masteratul Geobiologie aplicată în conservarea patrimoniului natural și cultural.

La deschiderea atelierului au participat: László Borbély, coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Teodor Frolu, vice-președintele Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, Adriana Scripcariu, istoric de artă, Școala de la Piscu, Bogdan-Cristian Călin, primarul comunei Ciolpani, jud. Ilfov, Valentina Țaca, primarul localității Țigănești din Rep. Moldova, prof. biologie, Laura Gunesch, expert educație.

Citește și

Soluții pentru o Deltă mai curată

Delta Dunării văzută din canoe

Fotojurnal: pescărelul albastru din Delta Dunării

1 Comment

1 Trackback / Pingback

  1. Cincisprezece Copii Construiesc O Canotcă » Local Info

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*