Kadiș pentru evreii din România

Un bătrîn lăcrimează emoționat de cîntecele corului de copii evrei la Hanuca (Sărbătoarea Luminii) în Templul Coral din București. Foto: Bogdan Croitoru

O comunitate care se stinge.

 

Text: Cătălin Gruia

La moartea mamei sale, Iulia Deleanu a cerut Marelui Rabin derogarea de a rosti ea însăși tradiționalul kadiș: „nu mai am pe nimeni pe linie bărbătească“.

Cartea ei „Kadiș pentru mama mea“, poate fi citită și ca o cronică a plecărilor, în Israel sau pe lumea cealaltă, a majorității membrilor comunității evreiești din România în ultimii 50 de ani. Din cei aproape 1 milion de evrei, câți trăiau aici în 1940, jumătate au fost deportați sau uciși în timpul celui de-al doilea război mondial. Marea majoritate a supraviețuitorilor au plecat în Israel.

România are azi mai puțin de 8.000 de evrei. Cei mai mulți au peste 60 de ani. Jumătate trăiesc în București. În țară au rămas sute de comunități evreiești fără nici un membru. Activitatea confesională a acestei minorități e condusă de Federația Comunității Evreiești.

În prezent, există în jur de 100 de temple, sinagogi și case de rugăciune. Numai jumătate sunt în funcțiune. Restul au fost închise, vândute sau închiriate.

 

Migrația în Israel

Peste 2 milioane de evrei, provenind din 104 țări, s-au întors în Israel în ultimii 50 de ani.

Evreii originari din România reprezintă peste 10% din populația evreiască a Israelului.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*