Riscul României la inundații a fost cartografiat

Foto: hartă ANAR/INHGA

Începând de astăzi, românii pot vedea singuri dacă zona lor e inundabilă și cât de mari sunt riscurile

3,5 la sută din suprafața României și 6% din populație ar fi afectate de inundații într-un scenariu a cărui probabilitate de producere este odată la 100 de ani. Datele au fost anunțate de Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură Doina Pană și de specialiști de la Apele Române și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor și Departamentul Apelor cu ocazia lansării hărților de hazard și risc ale României, care pun sub lupă zonele din țară care ar putea fi acoperite de ape.

Cele 375 de sectoare inundabile se află pe 330 de râuri și cuprind 16.000 de kilometri de ape curgătoare, adică circa 20% din lungimea rețelei hidrografice cadastrate din România. Pentru cartografierea lor au fost luate în calcul date hidrografice din ultimii 40 de ani.

Chiar dacă cifrele acestea erau cunoscute la nivel central, începând de astăzi ele sunt disponbile publicului larg, în varianta interactivă, pe pagina ANAR, la rubrica Hărți de hazard și de risc.

“Este cea mai importantă lucrare non-structurală realizată în România”, a explicat directorul ANAR Vasile Pintilie. “La momentul de față știm foarte bine că nu vom mai construi în zone inundabile”.

Scopul hărțillor este ca ele să devină un instrument de lucru pentru autoritățile locale, în planificarea dezvoltării și autorizarea de noi construcții, pentru asiguratori, pentru investitori, dar și pentru simpli cetățeni în căutarea unui loc de casă sau a unui teren agricol. Harta hazardului reprezintă zonele inundabile, după severitatea evenimentului (adâncimea apei), iar cele de risc redau potențialele pierderi umane și materiale (zone locuite, obiective sociale, de infrastructură, economice, de patrimoniu).

“Hărțile sunt (…) și un indicator că trebuie luate măsuri de către autoritățile locale, care pot merge chiar până la nivel individual”, a spus Sorin Rândașu, șeful Departamentului Situații de Urgență al ANAR. “Sperăm ca măsurile care se vor lua să crească reziliența la nivel național”, a conchis el.

Asumate de România ca obligație, odată cu adoptarea Directivei 60/2007 a Comisiei Europene, hărțile reprezintă etapa a doua a unui proces care ar trebui să se încheie în martie 2016 odată cu finalizarea Planului de management al riscului la inundații.

– Domnica Macri

10 aprilie 2014

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*