Firmele reacționează la cazul Schweighofer – UPDATE

Deforestarea României. Foto: Doru Oprișan

Compania Hornbach ar înceta imediat raporturile comerciale cu un furnizor care s-ar dovedi că procură sau prelucrează lemn tăiat ilegal.

Retailerul german a transmis NG reacția sa la raportul EIA de săptămâna trecută, care plasa firma austriacă Holzindustrie Schweighofer în fruntea listei de factori generatori de tăieri ilegale în România.

Hornbach afirmă că procură produse din lemn exclusiv din industria silvică sustenabilă și responsabilă din punct de vedere social – produse cu certificate FSC valabile – și că furnizorii sunt controlați și auditați regulat de instituții de verificare independente, la cererea companiei.

„Cu atât mai mult, menţionăm că ne-a surprins rezultatul verificărilor efectuate de WWF, EIA și Agent Green. Din acest motiv, luăm aceste acuzații foarte în serios și le verificăm. Face parte din obligaţiile Hornbach să investigăm eventuale abuzuri. În cazul în care se va stabili că un furnizor sau un producător a procurat și prelucrat lemn provenit din surse ilegale, împotriva reglementărilor noastre, vom înceta raporturile comerciale cu acesta imediat”, au transmis reprezentanții Hornbach.

Compania, care potrivit raportului a cumpărat produse de 3,9 milioane € de la Schweighhofer în 2014, a asigurat că „în calitate de comerciant, va apela la toate mijloacele pentru a stabili legalitatea provenienței produselor din lemn prelucrate pe care le comercializează”.

Este cea mai fermă reacție formulată până în prezent de un client din top 25 de achizitori din România ai Schweighofer.

Până acum, NG a mai primit pozițiile companiilor Enel și Egger.

Enel Energie, care a achiziționat de la Schweighofer certificate verzi în valoare de 9,9 milioane € în 2014 – provenite de la centrala pe bază de biomasă a companiei austriece -, a explicat că certificatele verzi se cumpără prin intermediul unor platforme electronice publice, unde furnizorii de energie nu pot alege cine este partenerul lor, ci trebuie să achiziționeze certificatele de la câștigătorul licitației.

Egger, o fabrică de lemn din Rădăuți care în 2014 a cumpărat materiale de 12, 6 milioane € de la Schweighofer, nu a dorit să-și exprime un punct de vedere față de „rapoartele media sau zvonurile ce privesc Holzindustrie Schweighofer”, dar a precizat că în ceea ce o privește, dispune de „o documentaţie comprehensivă pentru fiecare recepție de material lemnos, care include contracte, certificate de proveniență, precum și audituri interne și externe efectuate în mod regulat atât în cadrul propriei companii, cât și  la furnizori”. EGGER spune că are are o directivă internă prin care se angajează să nu utilizeze, printre altele, lemn provenit din defrișări ilegale, zone în care se încalcă drepturi fundamentale ale zonei sau ale cetăţenilor, și păduri necertificate cu o valoare de patrimoniu deosebită.

Poziția Hornbach vine după ce ministrul mediului Grațiela Gavrilescu a declarat ieri, la o emisiune radiofonică la Europa FM, că inspectorii de mediu au descoperit că firma Schweighofer lucra cu peste 50 de firme fantomă – despre care a informat DIICOT. Ministrul afirmase, după publicarea raportului EIA, că va cere „o poziție fermă și măsuri concrete din partea tuturor statelor UE”  pentru a opri comercializarea lemnului tăiat ilegal în România.

Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare procesator din industria românească a lemnului, neagă toate acuzațiile care i se aduc.

Mai multe informații despre raportul EIA și despre poziția companiei Schweighofer în articolul Toleranță zero pentru jaful din păduri.

 

– Domnica Macri

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*