Legea pentru motoare prin parcuri – retrasă CU UPDATE

Peisaj din Făgăraș. O mulțime de zone frumoase din Romînia nu se află în ariile protejate. Foto: Domnica Macri
Peisaj din Făgăraș. O mulțime de zone frumoase din Romînia nu se află în ariile protejate. Foto: Domnica Macri

Inițiatorii legii care prevedea accesul cu vehicule sportive, motociclete și ATV-uri în parcuri anunță că vor retrage proiectul de lege.

Senatorul Viorel Arcaș a declarat astăzi pentru National Geographic că va renunța la inițiativa sa legislativă după ce a văzut care sunt reacțiile publicului.

Propunerea de a modifica OUG 195/1005 privind ariile protejate pentru a permite desfășurarea de raliuri, crossuri și competiții de enduro în toate ariile protejate a stârnit ieri reacții negative. Reprezentanții sporturilor motorizate doresc acces în zonele aflate sub protecție, deși legea nu permite, pentru a putea continua o serie de competiții de succes, populare tocmai pentru că nu sunt permise în alte părți din UE

Citește pe larg aici care a fost propunerea și care au fost primele reacții.

„Văd că nu sunt înțeles, și am ajuns un mare dușman al naturii, eu care sunt un apărător”, a declarat Arcaș.

Întrebat de ce a acordat accesul în toate tipurile de arii protejate, deși reprezentanții Romaniacs și ai Federației Romane de Motociclism – care au făcut lobby pentru amendamente – spun că au nevoie doar de acces pe anumite categorii de drumuri din situri Natura 2000, Senatorul Arcaș a spus că nu s-a putut face o separare, deoarece legea la care se propuneau modificări privea toate ariile protejate.

El a adăugat că s-a consultat deja cu colegii privind renunțarea de proiectul de lege. „Va fi folosit și electoral, și chiar nu vreau așa ceva”.

Senatorul Mihnea Costoiu, și el inițiator al modificărilor, a spus: „Dacă lucrurile afectează mediul, eu sunt unul din cei care vor reacționa. Mie mi s-a explicat altceva.”

Potrivit Senatorului Viorel Arcaș, inițiativa va fi retrasă în cursul acestei zile.

 

UPDATE:

Nota de retragere ne-a parvenit la orele 14.00 de la Biroul Senatorului Viorel Arcaș, inițiatorul proiectului. Citiți mai jos motivarea.

 

– Domnica Macri

17 februarie 2016

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*