Parcul Natural Văcărești e protejat prin lege!

Parcul Natural Văcărești

Guvernul a aprobat astăzi Parcul Natural Văcărești, acordând astfel statul legal de protecție celui mai mare spațiu verde din Capitală: 186 de hectare.

Creată într-un spațiu industrial abandonat de regimul Ceaușescu, zona umedă găzduiește acum o biodiversitate impresionantă. Odată cu noul statut de conservare, ea va putea fi apărată de interese imobiliare și distrugeri, și amenajată minimal pentru a putea oferi o oază de liniște și aer curat pentru bucureșteni. Parcul va oferi oportunități de recreere, turism, educație ecologică și cercetare științifică, dar va contribui și la managementul indundațiilor și combaterea efectului de seră. El se bucură deja de o faimă internațională, fiind cea mai mare zonă naturală urbană din întraga Europă continentală.

Decizia vine la capătul a patru ani de eforturi ale societății civile și ale unor entuziaști din Ministerul Mediului.

Parcul Natural Văcărești. Foto: Helmut Ignat

„Mi-am asumat acest proiect ca și fanion pentru mandatul meu de Ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, integrat într-o viziune mai amplă pe care am adus-o la Minister de a aborda conservarea naturii prin prisma oportunităților de dezvoltare durabilă. Colaborarea excelentă cu celelalte ministere și colegii mei din Guvern a fost de asemenea un ingredient important și arată încă o dată că guvernul nostru lucrează și livrează ca o echipă!”, a spus Cristiana Pașca-Palmer după semnarea hotărârii de Guvern. Ea a subliniat că dreptul de proprietate al deținătorilor de terenuri nu va fi afectat.

„Este meritul micului nostru grup – Asociația Parcul Natural Văcărești, creată alături de Helmut Ignat Florin Stoican și Dan Bărbulescu – că a documentat și dezvoltat acest proiect până într-un stadiu avansat, dar mai ales al actualei echipei ministeriale, care a reușit în 5 luni să concretizeze ceea ce alții nu au fost în stare în trei ani și jumătate”, a spus Cristian Lascu, fostul redactor-șef al revistei National Geographic România, al cărui articol din 2012, Delta dintre blocuri, a dat startul campaniei pro-Văcărești.

„E un exemplu pe de-o parte că natura sălbatică și o aglomerare urbană pot coexista, iar pe de altă parte că o mână de oameni inimoși din societatea civilă pot influența instituțiile statului și pot produce schimbări esențiale”, a mai spus Cristi Lascu.

Helmut Ignat, fotograful care a documentat toate aspectele și fondatorul Asociației, anotimpurile și momentele zilei în Groapa Văcărești, dar s-a documentat și în alte zone umede urbane de pe glob, privește spre viitor: „Important este să se demareze urgent activitățile de pază și protecție, apoi să se lucreze la un concept de amenajare și funcționare care să preia cele mai potrivite practici ale altor parcuri naturale urbane din lume, în condițiile respectării legii locale. Obiectivul ar fi să se asigure un echilibru între necesitatea conservării naturii și prezența umană (acces, zonare, trasee, activități…). Cert este că, odată aplicat un plan de management inspirat, Parcul Natural Văcărești va fi din ce în ce mai frumos și, mai ales, mai valoros pentru oraș”, a conchis el.

Succesul Parcului Văcărești amintește de o poveste similară de pe alt continent – High Line din Manhattan, acum un loc preferat de plimbare al new-yorkezilor.

Vezi aici povestea High Line.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*