Recensământul berzelor – un succes

Foto: Sebastian Bugariu

Peste 1000 de cuiburi de barză identificate într-un proiect derulat cu ajutorul cetățenilor.

Peste 1.000 de noi cuiburi de barză au fost identificate la recensământul berzelor albe, derulat cu sprijinul companiilor Enel din România, a anunțat Societatea Ornitologică Română (SOR). Acțiunea face parte din primul mare proiect de citizen science din România, iar cuiburile au fost localizate cu ajutorul aplicației “Uite barza!”, disponibilă tuturor utilizatorilor de telefoane mobile de tip smartphone care au dorit să se implice în protejarea acestei specii de păsări.

Aplicația a fost lansată oficial pe 6 iulie 2017, iar proiectul de numărare a berzelor la cuiburi a durat până pe 31 iulie. Numărătorile efectuate mai târziu nu sunt relevante, deoarece berzele albe au început deja migrația către Africa.

Aplicația „Uite Barza!” a fost instalată pe 2.609 de telefoane mobile, iar utilizatorii au introdus în baza de date a SOR un număr de 2.851 de cuiburi. Cel mai îmbucurător lucru, spune SOR, este că 1.070 dintre ele sunt cuiburi noi, care se adaugă celor 5.400 de cuiburi identificate la ultimul recensământ european din 2014.

Berzele albe cuibăresc în localități sau în apropierea acestora. Cele mai multe cuiburi descoperite de utilizatorii aplicației sunt amplasate pe stâlpii rețelelor de electricitate din care 1.567 de cuiburi pe stâlpi fără suport, iar 1.208 pe stâlpii de rețea electrică pe care au fost deja montate suporturi artificiale pentru cuiburi de barză. Celelalte sunt amplasate în copaci, pe coame de casă, pe coșuri de fum etc.

Companiile de distribuție din cadrul Enel România vor putea identifica mai exact zonele cu potenţial ridicat de pericol pentru berze (în special electrocutare), ca să poată lua măsuri pentru protejarea păsărilor, dar şi a reţelelor electrice, prin montarea de suporturi pentru cuiburi sau izolatoare de linii electrice. Măsurile vizează şi confortul consumatorilor, prin reducerea frecvenței avariilor şi a intervențiilor în reţea cauzate de prezenţa păsărilor.

Județul cu cele mai multe cuiburi de barză recenzate cu ajutorul aplicației este Timiș. Aici au fost înregistrate nu mai puțin de 445 de cuiburi. Topul este completat de județele Arad (253 de cuiburi), Teleorman (223 de cuiburi), Harghita (179 de cuiburi) și Suceava (167 de cuiburi). Nu mai este de mirare că în topul localităților cu cele mai multe cuiburi de barză, primele 4 poziții sunt ocupate de localități din județul Timiș: Moravița (61 de cuiburi), Jamu Mare (56), Banloc (50), Peciu Nou (42) și apoi Sânsimion din județul Harghita, cu 40 de cuiburi de barză.

Harta cuiburilor de berze din România. Sursa: SOR

Cuiburile de barză se întâlnesc în toate colțurile României. Dintre cele înregistrate, cel mai nordic cuib este în localitatea Avrămeni din județul Botoșani, iar cel mai sudic se află la Zimnicea, în județul Teleorman. Cel mai vestic cuib este cel din Cenad, județul Timiș, iar cel mai estic se află în satul C.A. Rosetti din județul Tulcea, în Delta Dunării.

Conform datelor preluate cu aplicația, în cele 2.851 de cuiburi din România au fost recenzate nu mai puțin de 8.241 de păsări, din care 3.913 erau pui.

„Este pentru prima oară când realizăm acest recensământ prin citizen science și rezultatele ne bucură foarte mult. Sunt peste 1.000 de cuiburi noi, de care nu știam, iar acest lucru arată foarte clar de ce este important să implicăm tot mai mulți oameni în astfel de proiecte. O mențiune specială pentru angajații companiilor Enel care ne-au ajutat foarte mult. De ajuns să spunem că doi dintre ei au notat prin aplicație peste 800 de cuiburi”, a declarat directorul executiv al Societății Ornitologice Române, dr. Dan Hulea.

Pe baza rezultatelor obţinute, SOR împreună cu companiile de distribuţie din cadrul Enel vor decide dacă este necesar să înlăture cuiburile vechi aflate în poziții periculoase față de rețelele electrice și să le înlocuiască cu suporturi sigure pentru cuiburi noi. Din 2010 şi până în prezent, companiile de distribuţie ale Enel în România au instalat pe stâlpii de electricitate 654 de suporturi pentru cuiburile de barză şi peste 3.800 de teci electroizolante, pentru protejarea păsărilor şi reducerea întreruperilor cauzate de acestea.

Sursa: SOR

Bucureşti, 8 August 2017

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*