Păduri virgine și cvasivirgine, nou identificate în România

Foto: 123rf

3.840,46 de hectare de păduri virgine și cvasivirgine au fost identificate în primul semestru al anului de către Regia Naționala a Pădurilor – Romsilva. Acestea se află în județele Sibiu, Maramureș, Mehedinți, Caraș-Severin, Hunedoara, Neamț și urmează să fie introduse în proprietatea publică a statului, în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine, conform Ordinului de Ministru 2525/2016, se arată într-un comunicat recent al Romsilva.

România are încă păduri care nu sunt afectate de intervenția umană și unde natura poate fi găsită în forma ei nealterată. Patrimoniul forestier are o valoare inestimabilă, iar gestionarea și protecția acestuia trebuie să fie o prioritate pentru autoritățile publice.

Conform definițiilor din Ordinul de Ministru 3397/2012, o pădure virgină ”este acea pădure care s-a format şi dezvoltat exclusiv sub acţiunea factorilor naturali şi în care procesele ecosistemice în dinamica lor se produc fără nicio influenţă antropică directă sau indirectă”, iar cea cvasivirgină este ”pădurea virgină din trecut, care, între timp, a suferit modificări antropice observabile, nesemnificative asupra structurii, staţiunii şi proceselor ecosistemice”.

În urma lucrărilor de revizuire a amenajamentelor silvice, Romsilva a identificat în primul semestru al anului 3.840,46 de hectare de păduri virgine și cvasivirgine după cum urmează:

Păduri virgine

  • 1.757,71 hectare la Ocolul Silvic Arpașu din județul Sibiu
  • 1.063 de hectare la Ocolului Silvic Strâmbu Băiuți din județul Maramureș
  • 175,67 de hectare la Ocolul Silvic Tarnița din județul Mehedinți.

Păduri cvasivirgine

  • 633,21 hectare pe raza ocoalelor silvice Groșii Țibleșului, Mara și Strâmbu Băiuți din județul Maramureș
  • 58,33 hectare la Ocolul Silvic Berzeasca din județul Caraș-Severin
  • 87,41 hectare pe raza Ocolului Silvic Geoagiu din județul Hunedoara
  • 65,13 hectare la Ocolul Silvic Pipirig din județul Neamț

”Odată incluse în Catalog, pădurile virgine sau cvasivirgine au un regim de protecție, fiind interzise orice lucrări silvice”, spune George Colgiu, reprezentant al biroului de presă al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.

Acesta este un proces continuu, iar în urma analizei anuale a peste 300.000 de hectare de păduri aflate în proprietatea publică a statului și administrate de Romsilva urmează să fie identificate și alte suprafețe.

Răspândirea pe județe a pădurilor virgine (PV) și cvasivirgine (PCV) incluse în ediția din 2016 a Catalogului Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine. Sursa: Mnisterul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Protecție strictă pentru pădurile virgine și cvasivirgine

”Pentru fiecare suprafață eligibilă se întocmește un studiu de fundamentare, care este transmis Gărzii Forestiere în vederea verificării tuturor criteriilor și, dacă sunt îndeplinite, aceasta demarează procesul de includere în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine. În momentul în care există indicii că o pădure ar putea îndepli criteriile de încadrare în categoria pădurilor virgine sau cvasivirgine, nu se efectuează lucrări silvice. Odată incluse în Catalog, pădurile virgine sau cvasivirgine au un regim de protecție, fiind interzise orice lucrări silvice”, mai spune George Colgiu.

În pădurile virgine sau în cele cvasivirgine sunt permise doar activități de vizitare sau cercetare, cu condiția ca acestea să nu fie afectate în nici un fel.

Păduri românești, în Patrimoniul Mondial Natural al UNESCO

Recent, Regia Naționala a Pădurilor – Romsilva, Ministerul Apelor și Pădurilor, împreună cu organizațiile WWF România și Greenpeace România au reușit introducerea a 24.679,4 hectare de păduri virgine și seculare de fag în Patrimoniul Mondial Natural al UNESCO, din acestea, 24.341,3 de hectare fiind în proprietatea publică a statului și administrate de Romsilva.

Surse: Regia Naționala a Pădurilor – Romsilva, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor
Foto: 123rf

2 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*