Bun venit pe “Poteca biodiversității urbane” din Parcul Natural Văcărești

O lecție de ecologie și de natură ținută de specialiștii parcului.

Asociația Parcul Natural Văcărești a lansat primul traseu tematic al parcului, “Poteca biodiversității urbane”, care cuprinde un pavilion pentru observarea păsărilor, spații tematice dedicate speciilor și habitatelor și zone de informare. Membrii Asociației au demarat acțiuni pentru protecția și conservarea speciilor și habitatelor și au lucrat la acest traseu din aprilie 2017, de când au preluat administrația parcului. Astfel, aproximativ 2000 de oameni care au intrat în parc de la începutul anului, în special elevi, studenți și cadre didactice au beneficiat de o lecție de ecologie și de natură ținută de specialiștii parcului.

Accesul pe potecă începe din Splaiul Unirii 168, din fața complexului rezidențial Asmita Gardens.

“Am încercat să parcurgem cu poteca noastră cam toate habitatele care există în momentul de față în parc. Am început cu păsările de zăvoi, cele de apă – observatorul ornitologic este un loc în care ne întâlnim și observăm păsările care se lasă pe baltă, apoi continuăm cu viața acvatică – există un panou de informare despre pești și celelalte viețuitoare care trăiesc în apă. Mai este un spațiu dedicat reptilelor, amfibienilor și mamiferelor. Avem și o zonă tematică dedicată vidrei și una dedicată peisajului și arborilor. Sunt șapte zone tematice mari, lângă care ne oprim cu grupurile noastre și le explicăm ce înseamnă acestea pentru biodiversitate și pentru oameni. Este un parc natural care are o valoare naturală intrinsecă, dar, în același timp, și o valoare pentru comunitate. Acest parc oferă servicii clare pentru oameni, pornind de la cele care se pot cuantifica precum filtrarea aerului, a apei, reglarea temperaturii, captarea apelor pluviale, până la servicii sociale, culturale și educaționale”, spune Dan Bărbulescu, directorul Asociației Parcul Natural Văcărești.

Natura la început de ciclu în Parcul Natural Văcărești. Foto: Helmut Ignat

“Cred că în ultima perioadă parcul nostru a început să semene puțin cu parcurile urbane, cu zonele protejate urbane din Europa pe care le-am tot vizitat atunci când ne-am apucat să lucrăm pentru acest proiect“, spune Dan Bărbulescu, directorul Asociației Parcul Natural Văcărești.

“Poate vi se pare puțin că am montat 3-4 panouri și un observator de păsări. Este exact ceea ce trebuie și ce se poate întâlni în parcurile naturale din lume. Am vizitat multe arii naturale protejate urbane pentru documentarea articolului din National Geographic și ulterior pentru argumentarea înființării acestui parc. Numitorul comun al tuturor acestor parcuri diferite ca ecositem, poziționare, dimensiuni este o oază de liniște, natura, câteva indicatoare pentru a informa populația și cam atât. Este un semnal că Parcul Natural Vacărești este deja un parc al Europei. Parcul are dimensiuni medii, sunt și parcuri naturale de 900 ha, dar și de 17ha, acesta are184 ha. Este o zonă umedă reprezentativă, cu marele avantaj al digului care oferă o perspectivă minunată din toate unghiurile posibile. Oamenii trebuie să vină cu așteptări corecte, respectiv să se bucure de stuf, de un sunet al păsărilor, al vântului”, spune Helmut Ignat membru fondator al Asociației, fotograf de natură și manager Konica Minolta.

În ce constă o lecție de natură în Parcul Natural Văcărești

“O vizită la noi are două componente: vizitarea observatorului și a parcului. Nici o vizită nu seamănă cu alta: într-o zi e mai răcoare, o dată găsești șerpi, o dată țestoase, câteodată vezi vidra, câteodată vezi doar păsări. Îmi doresc ca oamenii să accepte această idee de altfel de recreere, în mijlocul naturii, în care doar să contemplăm. Am trăit foarte mult cu ideea că trebuie să luăm insecta și să o punem într-un insectar”, spune Vlad Cioflec, biolog și herpetolog, cel care conduce grupurile de vizitatori care intră în parc.

  • Durata unui tur este de aproximativ 1,30 h.
  • Accesul în parc este liber.
  • Accesul se poate realiza atât individual cât și în cadrul grupurilor de vizitare organizate de către ghizii Asociației.
  • Pentru a beneficia de explicațiile ghizilor, vă puteți înscrie pentru un tur ghidat printr-un mail la [email protected] sau urmărind evenimentele planificate pe contul de Facebook al parcului facebook.com/parculnaturalvacaresti.
  • Pentru a vizita parcul este recomandat să aveți încălțăminte și îmbrăcăminte adecvate și să respectați regulamentul de vizitare al parcului, afișat pe panoul amplasat la intrare.
  • Nu aduceți deșeuri, nu aprindeți focul, nu eliberați animale de apartament, nu rupeți și nu distrugeți vegetația.
  • În parc sunt permise activități de vizitare, activități sportive și de recreere (ciclism, alergare), fotografiere, observarea faunei și a peisajului.
Vlad Cioflec, alături de un grup de vizitatori.

Provocările parcului

Membrii Asociației spun că se confruntă constant cu mici vandalisme și că stau cu frică să nu ardă. Astfel, au inițiat activități de patrulare la prima oră în parc, iar dacă observă probleme, sună la poliție care intervine promp.

“Această oază s-a dezvoltat singură timp de 25 de ani, dar în tot acest timp ea a făcut-o cu un impact uman foarte important. Au fost tăiați arbori, s-a făcut focul, s-a pescuit, s-au prins păsări. Acum, de când există parcul aceste fenomene s-au redus, dar nu cu totul. Există încă braconieri care vin în parc, noaptea mai ales și prind peștele cu plase, iar uneori capturile, în special de știuci, sunt de zeci de kilograme. Ceea ce este foarte rău pentru că acest pește trebuie mâncat de vidre, de păsări. Colega mea Nicoleta a semnalat de curând prezența a doi braconieri cu barca pneumatică, a chemat poliția, care a intervenit promp, dar care a fost extrem de indulgentă și i-a lăsat să plece fără să îi sancționeze. Măcar peștele a fost aruncat în lac”, spune Cristi Lascu președinte de onoare al Asociației, membru fondator și speolog.

Conform regulamentului parcului, pescuitul, focul depozitarea deșeurilor, smulgerea vegetației, accesul cu motoare, eliberarea animalelor de apartament sunt interzise.

Pe viitor, membrii Asociației urmează să meargă în Norvegia, unde se vor vizita institute de cercetare și parcuri similare în perspectiva de a colabora și de a dezvolta proiecte pe ecologie urbană cu parteneri norvegieni.

Proiectul traseului tematic este realizat cu sprijinul La Fântâna, al Porsche România și Fundației Comunitare București, prin programul Mobilizăm Excelența.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*