Provocările unui fotograf de natură cu Toma Bonciu

Ceahlău la răsărit, aprilie 2016. Foto: Toma Bonciu.

Continuăm seria de articole în care descoperim fotografii de natură de la noi cu Toma Bonciu. A învățat fotografia singur, iar acum a ales să împărtășească din experiența lui și cu ceilalți. Atelierele de fotografie și de editare pe care le organizează de-a lungul anului îi poartă pe participanți din Ciucaș și Bucovina, până în Toscana și Dolomiți.

Provocările unui fotograf de natură

Cred că cea mai mare provocare este să fii acolo unde trebuie la momentul potrivit. Foarte multă lume vede doar acest aspect al fotografiei de peisaj: ești deja acolo și fotografiezi lumina răsăritului.

Munca fotografului de peisaj începe dimineața devreme: te trezești la ore la care toată lumea încă doarme, mergi pe munte sau prin pădure pe întuneric pentru a ajunge în locația dorită cu 45 de minute înainte de răsărit. De ce așa devreme? Pentru că trebuie să ai timp să îți pregătești aparatura și să surprinzi, dacă are loc, lumina de pe nori cu aproximativ 15-25 de minute înainte ca soarele să răsară.

Mai pe scurt, provocaările, de multe ori, nu au legătură cu fotografia în mod direct: să stai uscat, să nu îți fie frig, să nu te lași furat de moment și să continui să gândești compoziții pentru subiectele alese, să nu îți fie frică de întunericul pădurii.

Ceahlău înaintea răsăritului, aprilie 2016. Foto: Toma Bonciu.

Locul în care te-ai reîntoarce

M-aș întoarce pe Ceahlău, pentru că aici m-am format ca fotograf de peisaj. Am o legătură aproape spirituală cu acest munte și de fiecare dată când mă întorc e ca și cum vizitez un vechi prieten.

Senzația pe care o ai când ajungi sus la cabană pe o zi ploioasă, cu ceață și frig, felul cum se descoperă apoi muntele, legendele pietrelor, toate astea sunt întipărite în mine și numai gândul la acest loc trezește brusc o sumedenie de amintiri.

Dolomiți, septembrie 2017. Foto: Toma Bonciu.

Sfaturi utile pentru un junior

În fotografie, întotdeauna înveți și ești un fel de junior față de alții mai “bătrâni”, dar cred că există și un moment zero pentru orice fotograf. Ca pentru orice alt gen de fotografie, ai nevoie, de un echipament minim. În primul rând, pentru a fi fotograf de peisaj, ai nevoie de un echipament minim de mers în natură: bocanci și haina de ploaie.

Ca aparatură foto, orice aparat e ok pentru început, dar recomand un dslr pentru posibilitatea de a schimba obiectivele și de a experimenta (nu contează marca, doar să fie un dslr și un obiectiv kit). Apoi, ai nevoie de trepied și declanșator. Cam asta e ca la nivel de aparatură.

Recomandările cele mai importante vin însă după ce ai acest echipament: concentrează-te pe identificarea subiectului și ieși cât mai mult la fotografiat. Dar, de fiecare dată pune-ți întrebarea „Ce pozez eu aici?”

În final, timpul îți va demonstra că te vei fotografia pe tine, că vei fotografia ce îți place cu adevărat și ce te impresionează. E un exercițiu simplu și recomand tuturor să îl încerce: veți vedea că, brusc, felul în care percepeți lumea se schimbă – atunci când căutați subiecte, și nu cadre.

Citește și: Provocările unui fotograf de natură cu Dorin Bofan

Foto: arhiva personală.

 

Toma Bonciu este programator la bază, iar fotografia a învățat-o singur. A fost 3D artist pentru o companie la care făcea jocuri pentru console, iar din 2007 a început aventura cu fotografia de peisaj pe care speră să o continue cât mai mult timp de acum.

Organizează constant ture foto prin natură, în România sau în străinătate.

 

Îl găsești pe site și pe youtube.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*