Harta pădurilor virgine potențiale din România

Foto: Greenpeace România

Greenpeace România lansează Harta pădurilor virgine potențiale, realizată împreună cu Universitatea Eberswalde, din Germania și Universitatea Al. I. Cuza, din Iași.

Carpații românești sunt acoperiți de cele mai vaste păduri virgine din zona temperată a Uniunii Europene. Aceste păduri sunt parte din istoria și identitatea noastră culturală. Ele sunt rămășițe ale codrilor nesfârșiți care acopereau cândva peste 80% din teritoriul actualei Românii. În aceste păduri, trăiesc aproximativ 13 000 de specii, inclusiv cea mai mare populație de urși din Europa, specii rare și endemice și carnivore mari, precum lupul și râsul. Aici, toate viețuitoarele, inclusiv arborii, trăiesc într-un echilibru care este rezultatul a mii de ani de evoluție.

Activiștii Greenpeace pe teren. Foto: Greenpeace România.

Ce se întâmplă cu pădurile virgine în România

Cu toate acestea și în pofida importanței lor pentru Europa și România, pădurile virgine sunt încă degradate, fie din necunoaștere, ori pur și simplu din lipsă de responsabilitate față de valoarea lor. Suntem martori la distrugerea accelerată a uneia dintre cele mai importante valori de patrimoniu pe care le are România și care ar trebui să fie un element central al brandului de țară.

Harta pădurilor virgine potențiale realizată de către Greenpeace România, împreună cu Universitatea Eberswalde din Germania și Universitatea Al. I. Cuza din Iași, este prima asemenea evaluare realizată după inventarul parțial din 2005 (Proiectul Pin-Matra). Mai mult, este pentru prima oară la nivel european când se dezvoltă și testează o metodologie de teledetecție pentru evaluarea pădurilor bătrâne intacte, potențial virgine și / sau cvasivirgine.

Cum a fost realizată harta

Realizarea Hărții pădurilor virgine potențiale a durat un an de zile și a însemnat evaluarea a aproape 6 000 000 hectare. Metodologia de analiză a datelor satelitare pe care a fost adaptată și calibrată ținând cont de experiența  de teren în identificarea pădurilor virgine. Rezultatele din această primă etapă au fost ulterior filtrate și prelucrate în corelație cu criteriile de identificare a pădurilor virgine recunoscute de legislația națională. La finalul procesului au fost identificate peste 295 000 de hectare de păduri virgine potențiale care pot deveni punctul de pornire pentru realizarea inventarului național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România.

„Ne așteptăm ca acest exercițiu să fie considerat de către Ministerul Apelor și Pădurilor o invitație la acțiuni rapide si concrete pentru salvarea pădurilor virgine din România. Primul pas în protejarea acestor ecosisteme extraordinare este realizarea unei evaluări preliminare care să ofere o estimare a suprafeței totale potențiale și să restrângă aria de parcurs în teren pentru documentare. Exact asta oferă Harta pădurilor virgine potențiale realizate de Greenpeace România, împreună cu Universitatea Eberswalde și Universitatea Al. I. Cuza din Iași,” declară Valentin Sălăgeanu, coordonator de campanie păduri si biodiversitate Greenpeace România.

Echipa Greenpeace.

Rolul cheie al României în conservarea pădurilor virgine din Europa

„Pare să fie un pic incorect ca țările carpatice care au reușit să nu își distrugă moștenirea naturală în trecut (la fel de mult ca alții), acum au o responsabilitate mai ridicată față de conservarea pădurilor virgine. O logică de afaceri ar susține că România are dreptul de a-și distruge ecosistemele pentru a crește dezvoltarea socio-economică, așa cum s-a procedat în trecut în Germania, Olanda, Belgia și multe alte țări. Într-adevăr, România are dreptul suveran de a repeta aceleași greșeli comise de alte națiuni. Dar are și oportunitatea de a propune o nouă abordare, orientată către un model de dezvoltare durabilă centrat pe ecosistem. România are un rol cheie în conservarea pădurilor Europene și o șansă unică de a fi țara numărul unu în Europa în privința gestionării responsabile a pădurilor”Prof. Dr. Pierre L. Ibisch, Professor for Nature Conservation.

Harta poate fi consultată aici.

Topul județelor unde s-au identificat păduri virgine potențiale: Brașov 49.601 hectare; Caraș Severin 39.513 hectare; Argeș 38.918 hectare.

Cea mai mare densitate de păduri virgine potențiale se află în situl Natura 2000 Făgăraș.

Și Regia Naționala a Pădurilor – Romsilva anunța în urmă cu puțin timp că a identificat 3.840,46 de hectare de păduri virgine și cvasivirgine în primul semestru al anului 2017.

Sursa, foto: Greenpeace România

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*