Ghid pentru identificarea păsărilor din Europa

Un mascul de cinteză (Fringilla coelebs) se odihnește pe o ramură de pin.

Societatea Ornitologică Română a lansat cea mai importantă carte pentru biologii români în anul 2017 – Ghidul pentru identificarea păsărilor. Este vorba despre cartea care conține toate speciile de păsări din Europa, Nordul Africii și o parte din Orientul Mijlociu, cu descrieri pentru fiecare specie, hărți de distribuție și ilustrații de o calitate pe care nu o întrece niciun alt ghid din Europa.

Cartea a fost declarată „Cel mai bogat și mai cuprinzător ghid de identificare a păsărilor” de celebra publicație The Times și se află deja la a doua ediție internațională. Produsă și comercializată de editura Bonnier din Suedia, cartea a existat și pe piața din țara noastră, dar în engleză.

Ani de zile, biologii români au folosit ediția în limba engleză a acestei cărți, iar denumirea editurii din Anglia, Collins, a devenit pentru ei ca Adidas-ul pentru pantofii sport – un substantiv comun care desemna cel mai bun ghid de păsări. De altfel, ediția în limba română aduce o reverență precedentelor cărți folosite, iar la fiecare specie descrisă apar denumirea științifică (în limba latină), denumirea populară din limba română și denumirea populară din  limba engleză.

Cartea a fost tradusă de doctorul în biologie Emanuel Ștefan Baltag, cercetător la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, membru al SOR. „A fost foarte greu, pentru că textul din limba română trebuia să se încadreze în aceleași dimensiuni ca și cel de la versiunea suedeză. Nu aveam un font care să suporte diacriticele din română, nu avem cuvinte în vocabularul uzual care să traducă toate nuanțele de culoare, așa că am apelat la tratate de pictură”, a povestit Emanuel Baltag. Consultant de specialitate a fost biologul Sebastian Bugariu, cel care a lucrat alături de Comitetul de Rarități Avifaunistice pentru a perfecta denumirile populare pentru toate speciile, dat fiind că unele dintre păsări nu au apărut niciodată în România, deci nu aveau denumire. Corectura a fost asigurată de Alida Barbu, directorul de comunicare și fundraising al SOR.

La lansare a participat și Eugen Petrescu, iar fostul vicepreședinte al SOR și-a amintit că atunci când a început el ornitologia, în România nu exista cel mai important instrument – un determinator.

„Momentul ăsta e corespondentul lansării unui submarin atomic, este cel mai bun ghid de teren. Este o carte de teren, de ținut mereu la îndemână, este cea mai bună resursă a unui om de teren. În anii ‘90, primeam de la turiștii străini cărți de acest gen, iar primul meu Collins a fost primit în 1981. A trecut ceva timp de atunci și mă bucur că traducerea a fost asigurată de unul din elevii mei. Cum e să ai cartea asta? E ca și cum ai trece de la o mașină ieftină la una de lux”, a spus Eugen Petrescu.

Societatea Ornitologică Română este singurul ONG de mediu care și-a asumat componenta educativă la modul propriu și a reușit editarea a două determinatoare de păsări. Primul dintre ele, cel de la editura Hamlyn, a apărut în 1999 și a fost reeditat în 2016 alături de editura Philip’s din Marea Britanie. Anul acesta, o dată cu lansarea „Ghidului”, România intră în clubul țărilor care au la dispoziție cel mai bun instrument de identificare a păsărilor sălbatice pe teren. Cartea este ideală pentru biologi, dar și pentru pasionații de natură și de fotografie wildlife.

Prețul cărții este de 130 de lei, dar știm că biologii o așteaptă de mult timp, așa că din 21 noiembrie și până pe 20 decembrie cartea va avea un preț promoțional, de 100 lei. Ea poate fi achiziționată de la sediile SOR din București și din Cluj, sau online pe sieul www.sor.ro.

Societatea Ornitologică Română (SOR) este cea mai importantă organizație independentă de conservare a păsărilor din România. Un ONG premiat, SOR, lucrează pentru a proteja păsările sălbatice și habitatele lor în România de peste 25 de ani. Misiunea noastră este să ne asigurăm că populațiile noastre unice de păsări sunt protejate, iar locurile naturale minunate ale României nu sunt exploatate și distruse de evoluțiile dăunătoare. Dorim să îi inspirăm pe oameni să contribuie la protejarea păsărilor și a habitatelor din România și, cu ajutorul lor, să ne asigurăm că şi generațiile noastre viitoare se vor bucura de acestea.

1 Trackback / Pingback

  1. Pasărea din stema României vânează și cu 320 de kilometri pe oră

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*