Litoralul românesc, tot mai poluat

Foto: 123rf

În luna octombrie, 2017, voluntarii ONG Mare Nostrum au monitorizat opt sectoare de plajă din nordul și sudul litoralului românesc, iar centralizarea și publicarea datelor arată că, spre deosebire de luna aprilie a aceluiași an, cantitatea de deșeuri identificate pe plajă este dublă. ONG Mare Nostrum organizează sesiuni de monitorizare și curățare a deșeurilor de pe plajele de la Marea Neagră, din 2014, timp în care a strâns nu mai puțin de 64.000 de deșeuri.

Mucul de țigară este cel mai întâlnit deșeu, reprezentând aproximativ 45% din totalul deșeurilor identificate și este urmat de material polimeric artificial – diferite obiecte din plastic. Alături de acestea, au mai fost identificate deșeuri medicale, seringi, sticlă, scutece sau absorbante folosite, prezervative, diverse materiale textile, ceramică, metal, hârtie.

Mucul de țigară este cel mai întâlnit deșeu de pe litoralul românesc. Foto: 123rf

”Rezultatele monitorizării din octombrie <fac de rușine> litoralul românesc, iar nouă, ca și organizație de mediu, ne lasă un gust amar, ținând cont de faptul că tot sezonul estival am desfășurat campania #ecoselfie, susținută de presa locală și națională. Se pare că eforturile comune în această direcție nu au adus rezultatele scontate, dar asta nu înseamnă că renunțăm: a schimba mentalități și a educa sunt procese care necesită timp”, spune Mihaela Cândea Mirea, directorul executiv al ONG Mare Nostrum.

Conform raportului ONG Mare Nostrum, Vama Veche este cea mai murdară plajă, urmată de Saturn. Porțiunile de plajă de la Corbu și Costinești sunt la polul opus, fiind cele mai curate. Cele mai rare deșeuri sunt cele din categoria cauciucului.

Pentru acest raport, s-a folosit o procedură standard, agreată de Comisia Europeană în 2010. Pornind de la cifrele înregistrate pe cele opt sectoare de plajă monitorizate, se poate face o estimare a deșeurilor de pe litoralul românesc.

Până acum, anul 2016 a fost cel în care s-a înregistrat cel mai mare număr de deșeuri: 31.060.

Sursa: ONG Mare Nostrum
Foto: 123rf

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*