Lebădă-de-vară și pescăruș pontic, pe malurile Mării Negre

Foto: Leonard Tobescu

Vremea caldă de la începul acestui an, a fost pretextul perfect pentru Leonard Tobescu să fotografieze exemplare de lebădă-de-vară și pescăruș pontic, pe malurile Mării Negre.

Profitând de primăvara instalată, în acest început de ianuarie 2018, la Constanța, nu puteam rata ocazia de a admira cel mai important obiectiv turistic al orașului, Marea Neagră. Mi-am luat ustensilele foto plecând la vânătoare! M-a însoțit tata (sau eu pe el), care nu putea scăpa nici el ocazia de a-și manifesta hobby-ul său, și anume, scufundarea în adâncuri. Diviziunea muncii în familie. Unii de la luciul apei în sus, alții în jos.
Ajunși pe unul din digurile care străjuiesc marginile mării, tata s-a echipat și a purces în adâncuri, iar eu am rămas contemplând întinderea nesfârșită și albastră. Pânda nu a durat mult. Două păsări mi-au apărut pe radar la o distanță apreciabilă. Nu am stat pe gânduri, tunul fotografic a intrat în acțiune. Gata. Le-am luat. Acum să vedem ce sunt. Wow! Două superbe exemplare de Cygnus Olor, adică, mai pe românește, lebăda-de-vară. Un exemplar adult ș un altul, juvenil. Foarte reușite trofeele achiziționate de arma mea. În mod normal, lebedele astea pleacă în septembrie și revin martie, dar vremea caldă se pare că le-a reținut. Ce este inedit la ele este faptul că declinul lor, ca populație, se datorează intoxicării cu plumb. Da, da, plumbul folosit de pescari la lansete.
Dar nu e timp de meditații. În raza de acțiune intră un Larus Cachinnans. Da, știu, să spun mai pe românește. Ok, e un pescăruș pontic. Un exemplar superb. Dacă mai deunăzi toți pescăruși erau clasificați într-o unică specie, acum ei sunt diferențiați în șase, iar pescărușul nostru pontic este una dintre ele.
Tata apare la suprafață și cred că e timpul să-l ajut să se dezechipeze. Vă las să admirați trofeele de azi….
Foto: Leonard Tobescu
Foto: Leonard Tobescu
Foto: Leonard Tobescu
Foto: Leonard Tobescu
Text: Cătălin Dumitrescu, Leonard Tobescu
Foto: Leonard Tobescu

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*