Specie nouă de pasăre în fauna României

Exemplarul din specia cufundar-cu-cioc-alb observat în apropiere de localitatea Ulmi din județul Olt, nu departe de Slatina. Foto: József Szabó

Un exemplar din specia cufundar-cu-cioc-alb (Gavia adamsii), nemaiîntâlnită până acum în România, a fost identificat de curând pe râul Olt, de către ornitologul József Szabó, arată un comunicat de presă al Societății Ornitologice Române.

Numărătoarea de Iarnă a Păsărilor Acvatice

József Szabó, membru fondator al Societății Ornitologice Române (SOR), se afla pe Olt alături de directorul de conservare al SOR – Ciprian Fântână – și alți doi ornitologi – Pál Lajos și Simó Imre, la Numărătoarea de Iarnă a Păsărilor Acvatice, primul mare proiect ornitologic al fiecărui început de an.

Observația care adaugă o specie arctică și în fauna României a fost făcută în apropiere de localitatea Ulmi din județul Olt, nu departe de Slatina.

„Eram deja în a treia zi a expediției noastre, ne aflam în situl Natura 2000 Valea Oltului Inferior și am ajuns pe lacul de acumulare Ipotești, imediat la sud de orașul Slatina. Când am ajuns pe lac, prima oară am văzut aglomerări mari de păsări – câteva mii de lișițe, sute de lebede, pescăruși, cormorani și rațe. Eram o echipă de patru oameni pe teren deja de două zile, fiecare știam ce grup de specii trebuie să numărăm. Regula era ca prima oară ne uităm la fiecare stol, după care să începem număratul indivizilor.

La prima scanare a lacului cu lunetele am găsit un cufundar de talia unui cormoran mare, de culoare foarte deschisă, dar pasărea s-a scufundat foarte repede. Le-am zis prietenilor că eu cred că am găsit un cufundar mare, însă nu eram sigur. După ce s-au uitat și ei ne-am hotărât rapid să ne apropiem de pasăre, ceea ce se putea doar dacă mergeam pe dig. Am demarat în trombă pe dig până la  poziția cea mai apropiată de punctul unde văzusem pasărea. Acesta se afla la aproximativ 100 de metri de mal, așa că nu a mai fost niciun dubiu că este vorba despre cufundarul cu cioc alb, specie pe care o vedeam în premieră în România”, povestește  József Szabó.

Despre Cufundarul-cu-cioc-alb

Cufundarul-cu-cioc-alb este o specie de pasăre acvatică. Cuibărește în Rusia arctică, Alaska și Canada, dar ajunge și pe coastele estice ale Asiei, în Japonia, Coreea de Sud, Coreea de Nord și China. În sezonul rece, migrează spre ape mai calde. Se estimează că în Europa ajung anual circa 1.000 de exemplare de cufundar cu cioc alb.

Specia iernează în numere mici pe coastele Norvegiei, pe Marea Nordului și Marea Baltică. Accidental, exemplare au mai fost observate în Belgia (prima observație a fost în 2017), Austria, Belarus, Bulgaria și alte state europene, dar niciodată în România. Populația este estimată între 16.000 și 32.000 de indivizi, dar cele mai mari numere – 20.000 de exemplare – se găsesc în Canada. Este cel mai mare dintre cufundari, are o lungime a corpului care atinge 90 de centimetri, cu o anvergură a aripilor de 135-150 de centimetri.

Anul păsărilor la National Geographic

Anul 2018 marchează centenarul Tratatului privind păsările migratoare, care protejează peste 1.025 de specii, fiind cea mai importantă lege de protecție a păsărilor. De-a lungul secolului trecut, legea a salvat milioane de păsări. Pentru a onora acest eveniment, National Geographic își unește forțele cu peste 100 de organizații internaționale și desemnează 2018 Anul Păsărilor.

Sursa: Societatea Ornitologică Română
Foto: József Szabó

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*