Wild Alert – aplicație pentru salvarea animalelor sălbatice aflate în pericol

Un liliac rănit este hrănit cu penseta. Foto: Asociația Wilderness Research and Conservation

Asociația Wilderness Research and Conservation (WRC) lansează aplicația Wild Alert care permite utilizatorilor care observă un animal sălbatic aflat în pericol, să îl semnalizeze direct către specialiști din toată țara, prin intermediul fotografiilor, a locației și a unor informații conexe.

În funcție de specia și problema identificată, utilizatorii vor primi suport și indicații în timp real, pentru a putea asigura animalelor șanse de supraviețuire cât mai mari. După preluarea cazului, utilizatorii vor fi informați în continuare despre starea de sănătate a animalului aflat în reabilitare, despre tratamentul primit, rezultatele înregistrate, data și locul unde acesta urmează să fie eliberat.

Aplicația poate fi descărcată  din Google Play Store (Wild Alert) și necesită o înregistrare folosind adresa de e-mail.

“Animalele sălbatice oferă servicii ecosistemice extrem de importante mediului natural și oamenilor, însă în ultimele decenii, presiunile antropice asupra populațiilor acestora au fost intensificate. Astfel, animalele au intrat în conflict cu oamenii, în general din cauza pierderii habitatelor, de cele mai multe ori având de suferit în urma interacțiunii. Ciclul natural nu mai este respectat, iar coabitarea cu animalele sălbatice trebuie atent gestionată pentru preveni viitoare posibile extincții. Presiunile majore sunt realizate la o scară mare, de obicei industrială, însă există situații punctuale în care oricine poate schimba soarta unui animal afectat în mod negativ de activitățile omului,” spune Dragoș Ștefan Măntoiu, Director Coordonator WRC.

Liliac rănit. Foto: Asociația Wilderness Research and Conservation

Asociația Wilderness Research and Conservation a fost înființată în 2014 cu scopul de a dezvolta proiecte de cercetare și practică inovatoare în domeniul conservării faunei sălbatice și a protecției mediului înconjurător. Colectarea datelor științifice despre animalele sălbatice protejate, propunerea de noi măsuri de conservare și acțiunile de intervenție în situațiile de risc, se desfășoară alături de partenerii de la Fundația Visul Luanei – Clinica de Salvare și Reabilitare a Animalelor Sălbatice „Luana” – L’ARC.

Acest proiect face parte din proiectul Liliecii din Mediul Urban, desfășurat în colaborare cu Fundația Visul Luanei (FVL), susținut de Fondul IKEA pentru Mediul Urban, finanțat de IKEA România și gestionat de Fundația Comunitară București. Ghidul de bune practici pentru protecția liliecilor din mediul urban poate fi consultat aici.

Sursa, foto: Asociația Wilderness Research and Conservation

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*