Program pentru monitorizarea zimbrilor

Un bison sălbatic (Bison bonasus) iese la păscut dimineața devreme în Parcul Național Bialowieza din Polonia. Conform WWF România, zimbrul este o specie vulnerabilă. Mai puțin de 2.000 de indivizi trăiesc în libertate în Europa. Rewilding Europe și WWF-România s-au angajat într-o misiune pentru a salva zimbrul de la dispariție, prin reintroducerea în sud-vestul Carpaților Meridionali a cel puțin 100 de indivizi diferiți din punct de vedere genetic, până la final de 2020. Foto: 123rf

WWF inițiază o nouă platformă prin care viața sălbatică din Carpați va fi monitorizată, arată un comunicat de presă al organizației. Prin intermediul programului WildAI [eye] se vor colecta și analiza date în timp real, care vor sta la baza deciziilor de conservare legate de specii și habitate.  

Acest program a fost lansat la sediul WWF din Zurich și are în vedere situl Natura 2000 Munții Țarcu, unde au fost reintroduși zimbri. Astfel, dispozitive de urmărire GPS, foarte mici, vor fi atașate de zimbri, servind drept instrumente eficiente de monitorizare a acestora. Date în timp real pot fi obținute, iar managerii ariilor protejate vor putea să aibă intervenții mai exacte.

Posibilitatea de etichetare/catalogare a informațiilor în bazele de date și de combinare a lor cu date privind condițiile meteorologice, altitudine și acoperirea cu vegetație le va permite analiștilor de date să interpreteze și să contextualizeze comportamentul zimbrilor. 

Programul va fi de folos și oamenilor de știință, care vor putea proiecta mai bine studiile despre specii și habitate și vor putea extrage concluzii mai bine ancorate în contextul local cu privire la efectele reintroducerii zimbrului în sălbăticie. În plus, programul testat oferă o alternativă colarelor de monitorizare a animalelor, care sunt scumpe și dependente de conexiunea la satelit, și au o durată de funcțiune foarte limitată (2-3 ani în cele mai bune cazuri), se mai arată în comunicat.

„Credem cu toții că reîntoarcerea zimbrilor oferă o oportunitate unică de a proiecta o intervenție sistemică, organizată la nivel de peisaj, pornind de la această specie esențială în ecosistem, cu efecte la nivelul arcului carpatic”, spune Oana Mondoc, inițiatoarea programului WildAI [eye] în cadrul WWF-România.

Rangerii Matei și Danu verifică camerele de monitorizare a zimbrilor și a altor specii sălbatice montate în Măgura Zimbrilor din Munții Țarcu. © Bogdan Comănescu

Reîntoarcerea zimbrilor în Carpați

Din anul 2014, zimbrii s-au întors în locurile din România unde obișnuiau să trăiască, printr-un amplu proiect de resălbăticire derulat de WWF România și Rewilding Europe. Cele două organizații, alături de reprezentanții locali continuă eforturile de a crea o populație viabilă de zimbri în libertate, în vestul Carpaților, prin deschiderea unui al doilea nucleu de resălbăticire în Munții Poiana Ruscă. Zimbrul a dispărut din sălbăticie în România în urmă cu aproximativ 200 de ani.

Sursa: WWF România
Foto: 123rf

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*