Măsuri pentru combaterea pestei porcine africane

Foto: 123rf

Organizațiile de mediu condamnă propunerile Ministerului Apelor și Pădurilor pentru combaterea pestei porcine africane. 

Un ordin recent emis al ministrului apelor și pădurilor privind aprobarea unor măsuri pentru combaterea pestei porcine africane prevede vânătoarea în totalitate a mistreților de către vănători autorizați sau personal silvic, “în termen de 30 de zile de la confirmarea virusului”.

Același ordin face referire și la zonele Tulcea, Constanța, Insula Mare a Brăilei și Balta Ialomiței unde “se va proceda la uciderea preventivă a tuturor mistreților și prădătorilor”.

Organizațiile de mediu precum WWF România, Coaliția Natura 2000, Action for Wildlife sau Carpathia își exprimă îngrijorarea cu privire la această decizie radicală și spun că ar crea un dezastru ecologic.

„Aprobarea Ordinului propus ar fi o greșeală imensă și un pas mare înapoi în eradicarea PPA, precum și o tragedie ecologică majoră cu implicații pe toate planurile, inclusiv la nivel socio-economic. Dacă vor fi aprobate și mai grav, implementate, aceste măsuri vor avea un efect de bumerang, iar, în loc să fie izolate, focarele de epidemie să fie extinse. Oameni, animale domestice și animale sălbatice vor avea și mai mult de suferit. Vânarea prădătorilor – care nu au cum să transmită mai departe virusul ci, din contră, să participe cel mai activ la eradicarea acestuia – ar fi cea mai mare și mai gravă eroare. Nu înțelegem de ce autoritățile nu apelează la specialiști și la măsurile recomandate la nivelul UE pentru astfel de situații de criză”, a declarat Cristian Remus Papp, manager național pentru Biodiversitate și Arii Protejate WWF România.

Strategia UE pentru zonele infestate cu pesta porcină africană

  1. Interzicerea totală a vânării mistreților
  2. Restricționarea accesului în zonele infestate
  • Instruirea vânătorilor în vederea reducerii probabilității diseminării mai departe a virusului în mediu și în afara zonei infestate
  1. Patrulare activă pentru găsirea carcaselor de mistreț (de către personal instruit) în vederea reintroducerii supravegherii pasive
  2. Amplasarea de containere pentru depozitarea carcaselor de mistreț în fiecare fond de vânătoare sau cel puțin în interiorul zonei infestate dacă nu există o altă posibilitate. În fiecare zonă de depozitare trebuie să fie disponibile mijloace de curățare și dezinfecție
  3. Măsuri de biosecuritate în fondurile de vânătoare aplicate tuturor persoanelor care manipulează carcase de mistreț (de exemplu, evitarea posibilei contaminări a autovehiculelor curților și caselor).
  • Testarea tuturor carcaselor de mistreț
  • Verificarea măsurilor de biosecuritate în toate fermele de porci din zona infestată

Măsurile sunt diferențiate pentru zonele în care virusul pestei porcine africane nu a mai fost semnalat timp de cinci luni. Aceste măsuri se prevăd restricția totală la hrană a mistreților și la vănătoate la goană, patrularea pentru găsirea carcaselor, transportul în pungi de plastic a mistreților împușcați pentru a împiedica diseminarea fluidelor.

“Orice altă măsură extremă, cum ar fi recoltarea tuturor ”prădătorilor cu păr și pene”, este abuzivă și trebuie condamnată, neavând nicio susținere științifică, decât a intereselor anumitor grupuri organizate. Virusul PPA se transmite doar între suine, prin contact direct între indivizii bolnavi și cei sănătoși, respectiv prin contactul direct al mistreților sau porcilor sănătoși cu părți ale cadavrelor animalelor infestate, țesuturi, sânge, etc. Singurele animale care s-a demonstrat că reprezintă un vector și un factor de risc pentru transmiterea virusului sunt anumite specii de căpușe.

Astfel că rolul prădătorilor și în special al carnivorelor mari în eradicarea PPA este unul major prin funcția lor sanitară și trebuie ținut cont de el în lupta împotriva virusului. Aprobarea Ordinului propus ar fi o greșeală imensă și un pas mare înapoi în eradicarea PPA, precum și o tragedie ecologică majoră cu implicații pe toate planurile, inclusiv la nivel socio-economic”, concluzinează reprezentanții Federația Coaliția Natura 2000.

Surse: Ministerul Apelor și Pădurilor, WWF România, Federația Coaliția Natura 2000
Foto: 123rf

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*