Prima generație de zimbri sălbatici

Un vițel observat în Munții Țarcu. © Tristian Herbert/WWF-România

Patru viței fătați vara aceasta zburdă împreună cu în grupurile de zimbri din Munții Țarcu și Munții Poiana Ruscă din Banat, anunță organizația WWF.

Vițelul din Munții Poiana Ruscă a fost fătat în luna mai în țarcul de aclimatizare, iar mama lui este un exemplar din Germania, din rezervația Donaumoos. Cei trei viței din Munții Țarcu au o vârstă cuprinsă între două și 8 săptămâni și provin din femele de origine din Suedia.

„I-am văzut pe toți trei și sunt în stare bună. Cel mai mic are două săptămâni, ceilalți doi – mai mult de o lună. Încercăm împreună cu tinerii practicieni să facem echipe și să-i localizăm în fiecare săptămână pentru a vedea cum evoluează starea lor de sănătate,” spune Matei Miculescu, ranger WWF/Rewilding.

Reprezentanții WWF România mai spun că vițeii fătați în această zonă, alături de cei fătați vara trecută, toți în libertate, sunt prima generație de zimbri sălbatici. 

Fiind în libertate și obișnuiți cu ceea ce le oferă natura din punct de vedere al hranei, locurilor de adăpost și de trecere, aceștia au șanse reale de a supraviețui independent de sprijinul pe care îl poate oferi omul; cu atât mai mult cu cât mamele lor sunt exemplare acomodate la viața în sălbăticie. Întreaga turmă prezentă în Munții Țarcu și formată din mai multe grupuri de zimbri transportați aici succesiv, începând cu anul 2014, este stabilă, se descurcă bine în mediul natural din această zonă, după ce a trecut în primii doi-trei ani prin multiple provocări legate de ierni grele, boala limbii albastre sau atacuri din partea altor animale. Lor li se vor alătura în libertate și zimbrii transportați aici tot în luna mai 2018 din Germania, Italia și Vama Buzăului. În prezent, acest ultim grup de află în țarcul de resălbăticire, unde vor mai petrece circa o lună până la eliberare, se mai arată în comunicatul de presă.

„Zimbrii care sunt născuți în libertate vor juca un rol foarte important în stabilirea unor generații cu adevărat sălbatice în viitor. Faptul că anul acesta avem cel puțin 3 zimbri născuți în libertate într-un grup de 11 zimbri adulți (o rată reproductivă destul de bună), demonstrează încă o dată că zona este proprice pentru formarea unei populații viabile și sustenabile în timp. Așteptăm tot mai multe vești de acest gen,” concluzionează Marina Drugă, Manager de proiect LIFE-Bison în cadrul WWF-România.

Vezi de unde poți admira Măgura Zimbrilor și Munții Țarcu și citește despre prima zonă de resălbăticire din sud vestul Carpaților.

Sursa: WWF România
Foto: © Tristian Herbert/WWF-România

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*