Aplicația prin care poți salva pădurile de la tăieri

Foto: 123rf

Greenpeace România lansează Forest Guardians, aplicația pentru mobil care permite utilizatorilor să se implice activ în lupta pentru protejarea pădurilor și, în mod special, a pădurilor virgine, prin identificarea tăierilor ilegale și raportarea lor către autorități, anunță un comunicat de presă al organizației. Aplicația este disponibilă în Google Play Store, este gratuită, și poate fi descărcată direct pe smartphone-urile cu sistem de operare Android.

România adăpostește cele mai vaste păduri primare din zona temperată a Europei, în care trăiesc aproximativ 13.000 de specii, inclusiv cea mai mare populație de urși din Europa. Cu toate acestea, din cele 120.000 de hectare de păduri virgine estimate ale României, doar 20.000 de hectare se află sub protecție strictă. În acest context, Greenpeace România lansează Forest Guardians, un instrument prin intermediul căruia utilizatorii pot monitoriza și semnala modificări apărute în coronamentul pădurilor virgine din România prin comparația imaginilor satelitare realizate la intervale diferite de timp.

“Greenpeace România acționează pentru identificarea și protejarea pădurilor virgine și cvasivirgine, cele mai valoroase păduri ale țării noastre și parte din istoria şi identitatea noastră culturală. Aceste păduri, pe care le-am numit Ținutul Secular, sunt rezultatul a mii de ani de evoluție și sunt în pericol de a fi distruse din lipsă de responsabilitate față de valoarea lor. În ciuda eforturilor depuse de ONG-urile de mediu din România și a presiunii exercitate de societatea civilă în ultimii ani, Ministerul Apelor și Pădurilor, autoritatea responsabilă de protejarea pădurilor virgine, nu a efectuat un inventar al acestor păduri, deci nimeni nu știe cu exactitate câte și unde sunt. Cerem Ministerului Apelor și Pădurilor să identifice și să protejeze pădurile virgine si cvasivirgine din România!”, spune Ciprian Gălușcă, coordonatorul campaniei de păduri a Greenpeace România.

Anul trecut, aceeași organizație anunța lansarea hărții pădurilor virgine potențiale realizată de către Greenpeace România, împreună cu Universitatea Eberswalde din Germania și Universitatea Al. I. Cuza din Iași, prima asemenea evaluare realizată după inventarul parțial din 2005 (Proiectul Pin-Matra). A fost pentru prima oară la nivel european când se dezvolta și testa o metodologie de teledetecție pentru evaluarea pădurilor bătrâne intacte, potențial virgine și / sau cvasivirgine.

Regia Naționala a Pădurilor – Romsilva a identificat în primul semestru al anului 2017, 3.840,46 de hectare de păduri virgine și cvasivirgine.  Acestea se află în județele Sibiu, Maramureș, Mehedinți, Caraș-Severin, Hunedoara, Neamț.

Situația pădurilor virgine și cvasivirgine aflate în proprietatea statului și incluse în amenajamentele silvice la finele anului 2016 poate fi consultată aici.

“Din păcate, Ministerul Apelor și Pădurilor nu a continuat dezvoltarea și îmbunătățirea instrumentelor digitale, precum Radarul Pădurii și Inspectorul Pădurii, pentru a eficientiza controlul activităților silvice. Așadar, facem din nou treaba ministerului și lansăm un instrument eficient, o aplicație de telefon prin care cetățenii pot monitoriza pădurile cu ajutorul imaginilor satelitare, pot raporta din teren cazuri suspecte de tăieri și pot verifica legalitatea transporturilor de lemn”, adaugă Ciprian Gălușcă, coordonatorul campaniei de păduri a Greenpeace România.

Forest Guardians este prima aplicație pentru mobil realizată de Greenpeace România, dezvoltată cu ajutorul MReady, și este disponibilă aici, momentan, doar pentru pentru utilizatorii de telefoane cu sistem de operare Android, urmând ca în săptămânile următoare să fie lansată și varianta iOS.

Sursa: Greenpeace România
Foto: 123rf

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*