Delta Dunării, pe harta digitală a lumii

Pescăraș albastru (Alcedo atthis) în Delta Dunării. Foto: PR

Oricine are o conexiune la internet poate explora în Street View pe Google Maps Delta Dunării cu toate frumusețile ei, de la rute navigabile la lacuri și canalele acoperite de vegetație, de la păsări și floră, la arhitectură locală și sate înconjurate de ape. În total, sunt acoperiți peste 1500 de kilometri de canale și drumuri. 

 

Echipa WWF România cu trekkerul Google, într-o căruță. Foto: PR
Foto: PR

În iunie 2018, cu trekkerul Google în spate, pe bicicletă, pe barcă sau cu căruța, cu sprijinul localnicilor, echipa WWF a parcurs Delta Dunării (Mila 23, Sulina, Letea) pentru a prelua imaginile care acum sunt disponibile în Street View pe Google Maps și la care are acces întreaga planetă.

“Este important să avem pe partea de conservare acest gen de activități și să utilizăm noile tehnologii pentru că așa putem să ne cunoaștem mai bine speciile, ecosistemele și să vedem cum evoluează. De aceea, am și folosit foarte mult imaginile din satelit care ne-au arătat cum s-au mișcat ecosistemele în zonă și care ar fi amenințările.

Ne-a fost clar încă de când am început discuțiile că acest proiect ar îmbunătăți Delta. Practic oricine, din orice colț al lumii se poate apropia mai mult de Delta Dunării, iar acest lucru este o șansă ca Delta să-și găsească un loc mai adânc în inimile oamenilor. Iar de aici e doar un pas până la a o proteja și a o prețui un pic mai mult”, spune Camelia Ionescu, coordonator național al departamentului de ape dulci de la WWF România.

Egreta mică (Egretta garzetta). Foto: PR
Decorațiuni tradiționale pe o casă din Letea. Foto: Camelia Ionescu

Un explorator virtual poate admira pelicanii care își iau zborul de pe Canalul Trofilca, un canal mic, care șerpuiește printr-o pădure inundată, mlaștini și lacuri. Mai apoi poate se poate plimba pe canalul Șontea, printre vița de vie sălbatică, și pe sub sălciile care atârnă deasupra canalului Rădăcinos, creând un tunel de vegetație spectaculos.

Câteva click-uri mai încolo peisajul se schimbă: un lac cu nuferi, stârci, egrete și pelicani. Iubitorul de păsări poate vedea cormoranii care se hrănesc pe Lacul Puiu sau poate „da o fugă” pe Laguna Sacalin. Pe uscat, poate explora arhitectura tradițională din Deltă în localitatea Letea sau se poate plimba pe străduțele înguste din Mila 23. La final, se poate relaxa pe plaja sălbatică din Sf. Gheorghe sau poate avea o vedere panoramică din vârful vechiului far din Sulina.

Cristian Mititelu-Răileanu, coordonator proiect Delta Dunării, WWF România, captând imagini din Deltă.

“Sunt bucuros și emoționat că am fost omul potrivit la locul potrivit. A fost o onoare pentru noi că am putut colabora cu Google. Pentru mine a fost în primul rând o activitate fizică, pentru că am avut de cărat în fiecare zi două lăzi mari cu echipamente, pe care le-am montat și demontat de fiecare dată.

A fost și multă planificare pentru că imaginile trebuiau preluate doar ziua, când soarele era sus pe cer, pentru a nu avea umbre și alte diferențe de culori. Deci, în fiecare zi, când era căldura mai mare, noi eram pe teren și filmam. Am încercat să acoperim cât mai mult teren și să consumăm cât mai puțin combustibil. Unele drumuri le-am făcut și de două trei ori pentru a le acoperi.

Am avut și surprize: barca s-a stricat de câteva ori, pe unele canale apa era mult mai mică decât știam noi. Dar, totul a ieșit bine în final,” spune Cristian Mititelu-Răileanu, coordonator proiect Delta Dunării, WWF România.

Dacă acum trei ani, oricine putea explora virtual Dunărea de la Bratislava până la Cernavodă, de acum poate ajunge până în Delta Dunării. 

Nufăr. Foto: Cristian Mititelu-Răileanu

„Acest proiect de digitalizare a fost posibil datorită partenerului nostru WWF România, care a parcurs traseele Deltei și a fotografiat locurile cu ajutorul tehnologiei Google înmagazinate în Trekker, dispozitivul pe care îl folosim în locurile inaccesibile pentru mașină sau tricicletă. Ne dorim ca tot mai multă lume să descopere unicitatea Deltei Dunării, frumusețea dar și fragilitatea ei, să conștientizeze că protejarea unui astfel de loc depinde de eforturile fiecăruia dintre noi”, concluzionează Elisabeta Moraru, Country Business Development Manager Google Romania.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*