Revista National Geographic România, o voce relevantă

Încă o dovadă că National Geographic România este o voce relevantă. Gary Knell, CEO al National Geographic Partners, scrie în newsletterul trimis către parteneri despre povestea Parcului Natural Văcărești din București și despre inițiativa echipei National Geographic România de a înființa un parc natural în mijlocul orașului.

Cristian Lascu (redactor-șef al revistei la acea vreme) și fotograful Helmut Ignat sunt cei care, pentru numărul din mai 2012 al revistei National Geographic, au documentat și au publicat pentru prima dată povestea Parcului Natural Văcărești. Ulterior subiectul a fost preluat de toată presa de la noi și, după multe acțiuni de presiune publică și dezbateri, Parcul Natural Văcărești a devenit, în mai 2016, protejat prin lege.

”Un teritoriu de 190 hectare din centrul Bucureștiului a devenit o mică deltă. Un labirint de canale, ghioluri, lacuri, desișuri de stuf găzduiesc o faună bogată, între care multe specii protejate pe plan european. Natura a dăruit bucureștenilor o zonă umedă cu un ecosistem viguros și bogat, este părerea biologilor care au studiat-o, a fotografilor care ne-au adus excelente trofee de vânătoare cu teleobiectivul. Mai mult decât realizarea unui articol, revista National Geographic România se alătură unui demers pentru constituirea în Groapa Văcărești a unei rezervații urbane, loc de recreere, educație și cultură a naturii, și totodată atracție turistică” declara, în 2012, Cristian Lascu.

Azi, la șase ani de la publicarea articolului Delta dintre blocuri, aceeași echipă formată din Cristian Lascu și Helmut Ignat, revizitează Parcul Natural Văcărești și publică un nou reportaj cu fotografii excepționale în numărul de decembrie 2018 al revistei National Geographic România. De data aceasta, cei doi trec în revistă cei șapte ani din existența primului parc natural urban din România.

“În cele din urmă, vreau să împărtășesc o poveste de succes a colegilor noștri din România. Un mare teren, din mijlocul Bucureștiului a fost abandonat în 1988 în spatele unui zid de beton, după ce proiectul de construire a unui lac artificial eșuase. În mai 2012, revista National Geographic din România a publicat un reportaj în care a prezentat ecosistemul viguros și înfloritor din spatele zidului și a lansat propunerea de înființare a primului parc urban natural din România. Redactorul-șef al revistei (n.r. la acea vreme), Cristian Lascu, și fotograful Helmut Ignat au susținut neobosit cauza, până când prim-ministrul român a înființat Parcul Natural Văcărești ca zonă protejată în mai 2016. Reportajul din numărul de decembrie (n.r. 2018) al revistei National Geographic România prezintă povestea rezervației naturale, scrisă de Cristian și însoțită de fotografiile lui Helmut”, spune domnul Gary Knell în newsletter. 

Delta dintre blocuri

Groapa Văcărești la un an

Dezbatere publică pentru Delta Văcărești

Asociația Parcul Natural Văcărești preia oficial administrarea zonei protejate

Parcul Văcărești are Observator… și viitor

Parcul Văcărești e protejat prin lege!

Biciclești în Văcărești: primul traseu de cicloturism inaugurat în Parcul Natural Văcărești

Bun venit pe “Poteca biodiversității urbane” din Parcul Natural Văcărești

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*