Fotojurnal: pescărelul albastru din Delta Dunării

Foto: Andrei Pandele

Fotograful Andrei Pandele surprinde pescărelul albastru într-o plimbare pe canalele din Delta Dunării.

 

 

Toată viața am umblat cu un aparat de fotografiat la mine. În vacanțe iau Olympus pentru că obiectivele sunt mai ușoare, dar de data aceasta, pentru că mergeam în Delta Dunării, am împrumutat un teleobiectiv 300mm f : 4.

Era început de mai, cu ploi și vânt în rafale, iar plimbările noastre cu barca se limitau la câteva canale. Norocul ne-a surâs abia în ultima zi. Eram cu prietenul meu Edy și cu un localnic care știa cum să repereze păsările. Barca noastră tocmai intra pe un canal aparent fără nici o atracție, când Edy a recunoscut chemarea pescărelului albastru, King fisher, în engleză sau Martin pecheur, în franceză. Am avut norocul să descoperim și gaura din malul de lut care îi adăpostea cuibul.

Foto: Andrei Pandele
Foto: Andrei Pandele

Am poziționat barca între trestii pe canal și în 10 minute, au apărut doi perscărei albaștri. Păsările micuțe de-abia se zăreau printre crengile cu frunze proaspete, în timp ce noi eram parțial camuflați la 10 m și nu făceam nici o mișcare. Ambele păsări erau circumspecte, se mutau de pe un copac pe altul. Prima, femela probabil, se ascundea în frunziș. Masculul, mai îndrăzneț, lua poziții mai avansate. Sărea de colo-colo, pleca val-vârtej în zbor în lungul canalului, când la stânga, când la dreapta. Avea câteva locuri de unde observa peștișorii, pe care îi prindea cu dibăcie, plonjând în apă fără ezitare, cu capul înainte, ca un săritor de la trambulină.

Am folosit 300m și converter 1,4 pe Olympus 4/3’’ chiar cu o oră înainte de apus, când lumina era scăzută. Asta echivalează cu focala de 840mm f : 5,6 pe format de film clasic. La păsări mici se recomandă să folosești timpi de ordinul 1/ 2.000s. Cu sensibilitatea la 800 Iso, aveam expuneri între 1/ 125 și 1/ 250, iar obturatorul în rafală era la 11 imagini pe secundă. Așa speram să obțin câteva clișee folosibile, dar am avut o surpriză foarte plăcută: stabilizarea optică a funcționat impecabil, compensând cu succes 4-5 trepte de expunere.

Foto: Andrei Pandele
Foto: Andrei Pandele
Foto: Andrei Pandele

Nu ne-am mișcat deloc aproape 30 de de minute și în tot acest timp am făcut 60 de cadre cu păsările colorate. O treime le-am șters acasă. Sistemul autofocus poate fi ușor păcălit de frunze mai luminate sau contraste.

Am plecat cu imaginile colorate în suflet și cu mulțumirea că am avut privilegiul să fotografiez fără a deranja.

Citește și

Delta Dunării, pe harta digitală a lumii

Caii semi-sălbatici din Delta Dunării

Delta văzută de sus

Text, foto: Andrei Pandele

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*