Drumurile noastre toate

Iarna pe Valea Prahovei, dintr-o altă perspectivă: serpentinele de pe drumul DN71, în apropiere de Sinaia, fotografiate în februarie 2019. Foto: Călin-Andrei Stan

Șosele văzute ca reprezentări geometrice exacte.

Întotdeauna mi-a plăcut să conduc. Fac anual câteva zeci de mii de kilometri. Pe drumuri line sau șerpuite, prin peisaje uimitoare… Dar și pe drumuri care îți taie răsuflarea din cauza stării lor proaste. Le știți: sunt șosele pe care circulăm și pe care ne petrecem o bună parte din viață.  
Cheile Bicazului, toamna 2019. Foto: Călin-Andrei Stan

În urmă cu doi ani am oprit pentru câteva minute după serpentinele de la Cheia, în Brașov, și am ridicat drona. Tocmai mi-o cumpărasem pe prima, pentru că simțeam că am nevoie de o schimbare la propriu. Încercasem tot ce însemna fotografie clasică, de la sol, iar înălțimile rămăseseră ultima frontieră. Atunci, la Cheia, s-a născut prima imagine din această serie, cu drumul DN1A croindu-și calea ca un șarpe printre brazii din Carpați. Apoi, pentru că Transilvania îmi e dragă, am continuat, fotografiind periodic (și în fiecare anotimp) șoselele șerpuite care ne duc sau ne aduc prin și din Transilvania. 

Sunt un fotograf atipic, convertit dintr-un fost programator. Mi-au plăcut întotdeauna științele exacte și formele geometrice, iar șoselele care șerpuiesc perfect printre munți, printre copaci sunt, într-un fel, exact ce căutam: reprezentări geometrice exacte, texturi și forme matematic creionate în peisaj. Când fotografiezi, e foarte important să nu îți pierzi entuziasmul, să cauți tot timpul ceva nou, să fii curios. Pentru mine, zborul cu drona a reprezentat un nou început. Acum iau drona cu mine peste tot.

Între timp, am adunat peste 250 de imagini cu șoselele României, extinzând proiectul inițial de la drumurile care ne duc în Transilvania la șoselele din întreagă țară. O radiografie aeriană a șoselelor noastre ne arată o lume diversă, o lume frumoasă, România șerpuită, sinuoasă, așa cum este ea.

Un an de observații: patru fotografii, fiecare făcută în câte un sezon, compun imaginea trecerii timpului pe drumul care leagă Brasovul de Rupea. DN13, undeva în pădurea Bogata (colaj). Foto: Călin-Andrei Stan

Curgerea unui an întreg dintr-o singură privire: același loc, fotografiat de la aceeași înălțime, în cele patru anotimpuri. „Toamna, fagul se colorează mai întâi în galben și apoi în brun. Sau poate sări direct la brun când vin devreme înghețul și bruma. Și atunci pot apărea delicate nuanțe de roz, ca în imaginea din stânga sus”, spune conservaționistul Florin Stoican.

Serpentinele de la Pârâul Rece, cu traficul obișnuit, de weekend (colaj, 2019). Foto: Călin-Andrei Stan
Toamnă pe lângă Motru. DN67, Județul Gorj. Foto: Călin-Andrei Stan
DN71, în anotimpul culorilor: toamna 2018. Foto: Călin-Andrei Stan
Valea Oltului, într-o dimineață tipică de toamnă. Foto: Călin-Andrei Stan
100 de imagini de pe șoselele României. Foto: Călin-Andrei Stan

Text, foto: Călin-Andrei Stan

1 Trackback / Pingback

  1. Tocanita internautica (125) – ediție specială de Ziua Națională 2019 – Şiraguri de gânduri

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*