Pe muntele Cozla din Piatra Neamț

Lacul Cuejdel, foto: Gheorghe Popa

Pentru fotograful Gheorghe Popa, un final de săptămână din ultimele zile ale toamnei este momentul perfect pentru o tură foto care se întinde pe două zile și cuprinde Lacul Cuejdel iar, mai apoi, muntele Cozla din Piatra Neamț.

De când fac fotografie, pentru mine nu mai există zile mohorâte, ci doar oportunități de a fotografia. De exemplu, ultimele zile de toamnă au fost capricioase, cu șosele murdare, ceață, puțină ploaie, iar la altitudini mai ridicate cu chiciură și ninsoare.

Ce puteam să fac?

Bineînțeles că sâmbată dimineața, la prima oră, am fost la Cuejdel. După cinci ani de navetă aici, la lac, am rămas mut încă o dată: lacul nu era înghețat, copacii din pădure nu mai aveau frunze, și totuși priveliștea de toamnă m-a făcut să văd lucrurile dintr-o perspectivă nouă. Lacul limpede, pădurea albă datorita chiciurei și dâra de ceață care plutea deasupra apei au fost perfecte ingredientele pentru candrele foto pe care le-am surprins în acea dimineață.

Pădurea din jurul Lacului Cuejdel, la final de toamnă. Foto: Gheorghe Popa

Dar ce faci dacă nu ai un Lac Cuejdel lângă casă

Duminică dimineață am ieșit cu o parte din membrii Clubului foto Neamț din Piatra Neamț. Este deja o tradiție pentru ei să se întâlnească duminica la 6:30 am și să mergă la pozat în diverse locuri de pe lângă Piatra Neamț.

De data aceasta, am fost pe celebrul munte Cozla din Piatra Neamț, unde am văzut una dintre cele mai fotogenice păduri. Prin ceața deasă, siluetele monocrome ale copacilor plini de chiciură ne stimulau creativitatea. A fost un spectacol cu zăpadă, ceață și chiciură care ne copleșea prin simplitate.

Pe lângă Cheile Bicazului, Muntele Ceahlău și de acum celebrul Cuejdel, membrii Clubului foto Neamț sunt în permanentă căutare de locații foto în natură. Atunci când nu merge prea departe de oraș, pădurea de pe Cozla este unul dintre locurile preferate ale fotografilor pentru că este spectaculoasă în aproape orice anotimp.

Ciprian Babor, Fabian Balint, Vlad Luncanu, Mona Gaman, Bogdan Șerban, Gheorghe Popa, Ciprian Negură

Ce înseamnă 6:30

Ne este greu să spunem exact ce înseamnă 6:30. E duminică. Pentru unii, 6:30 este ora la care încă dorm. Iar alții poate că se gândesc că trebuie să fii nebun să te trezești, așa, cu noaptea în cap. Pentru noi, înseamnă o cafea bună băută cu prietenii, înseamnă pasiunea noastră pentru fotografie.

Înseamnă să te bucuri de aerul rece al dimineților petrecute în mijlocul naturii, de ceața deasă străpunsă de razele de soare, de ploaie, de nori, de zăpadă până la glezne sau până la genunchi.

„6:30” este despre liniște, despre râsete, despre contemplare. „6:30” este o stare de spirit, spun membrii Clubului foto Neamț.

Foto: Vlad Luncanu
Foto: Vlad Luncanu
Foto: Șerban Bogdan
Foto: Șerban Bogdan
Foto: Mona Gaman
Foto: Mona Gaman
Foto: Fabian Balint
Foto: Fabian Balint
Foto: Ciprian Negură
Foto: Ciprian Negură
Foto: Ciprian Babor
Foto: Ciprian Babor
Foto: Gheorghe Popa

Citește și

Popa Gheorghe, fotograf: “Una dintre cele mai frumoase realizări este prezența în galeriile National Geographic Fine Art din SUA.”

Fotograful de natură al anului

O excursie foto la Geamăna

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*