Arborele European al Anului 2020

Foto: PR

În perioada 1 – 29 februarie 2020, se desfășoară etapa finală de votare a competiției Arborele European al Anului 2020, se arată într-un comunicat de presă.

Competiția atrage atenția asupra arborilor care reprezintă o bogăție naturală și culturală importantă ce ar trebui să fie prețuită și protejată. În cadrul acestei ample acțiuni nu este importantă frumusețea, ci povestea de viață și legătura cu oamenii a arborilor care au devenit parte integrantă a unei comunități mai largi.

Bradul Ciobanului cu 10 mioare

România este prezentă cu Bradul Ciobanului cu 10 mioare sau Paznicul Cibinului, propus în competiţie de Paul Bordaş (iniţiator al concursului de fotografie pentru tineret Fotogeografica și a programului național de redescoperire și promovarea a patrimoniului natural și cultural Romania Student Tour). Spre deosebire de concurenţii săi, care sunt arbori urbani, bradul multisecular din Munţii Cindrel (mai precis, din comuna sibiană Gura Râului), provine dintr-o pădure virgină, e un obiectiv turistic recunoscut în zonă şi are o poveste unică.

Foto: PR

Povestea

Legenda spune că trăia pe vremuri un ciobănaş care avea 10 oiţe, pe care le păştea într-o poieniţă de pe malul Cibinului. Într-o zi, cerul s-a întunecat şi ciobănaşul a pus oiţele speriate la adăpost sub un copac, iar el s-a acoperit cu cojocul şi s-a culcat sub un brad. Când s-a trezit furtuna se oprise, dar oiţele nu mai erau.

După căutări zadarnice, s-a pus sub un brad şi a început să se roage cu lacrimi la Cel de Sus să-l ajute să găsească animalele pierdute. Plângând a adormit, iar când s-a trezit, bradul sub care se rugase a crescut foarte mare şi gros. Tânărul, s-a urcat până în vârful bradului de unde a văzut oiţele departe într-o poiană. Întors acasă, a povestit mamei ce a păţit, iar aceasta a povestit duminică la biserică şi celorlalţi săteni întâmplarea şi aceştia au hotărât să nu taie niciodată acel brad.

În finala de anul acesta își dispută clasamentul 16 țări mândre de moștenirea lor naturală: Belgia, Bulgaria, Croația, Cehia, Franța, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Slovacia, Spania, Ungaria.

Votează Bradul Ciobanului cu 10 mioare

Bradul Ciobanului cu 10 mioare trebuie să obțină cât mai multe voturi.

Te invităm să îl votezi accesând acest link. Apasă butonul „vote” şi apoi intră pe link-ul trimis automat în e-mail (altfel, procesul nu e valid).

România, țara cu cele mai multe păduri virgine și arbori seculari din Europa, merită să fie câștigătoarea trofeului European Tree of the Year.

Citește și

Florin Stoican: „Pădurile primare sunt laboratoare vii, școli în aer liber în care cu toții putem învăța.”

Păduri virgine și cvasivirgine, nou identificate în România

Proiect de conservare pentru Codrii Seculari de la Strâmbu Băiuț

3 Comments

 1. Pașii urmați pentru un vot corect inregistrat:
  1. Intrați pe site-ul https://www.treeoftheyear.org/Hlasovani?lang=ro-RO
  2. Conform regulamentului, bifați 2 arbori, astfel: Bradul multisecular – paznicul Cibinului și încă un arbore al altei țări.
  3. În josul paginii, apăsați butonul Votează și apoi accesați link-ul trimis automat în căsuța dvs. de mail.
  Atenție: în cazul în care ordinea pașilor nu este respectată, votul nu va fi înregistrat!!

  Îi urăm mult succes, bradului nostru românesc!

 2. Comunicat de presă

  Arborele European al Anului 2020

  În perioada 1 – 29 februarie 2020, se va desfășura etapa finală de votare a competiției Arborele European al Anului 2020. Competiția atrage atenția asupra arborilor care reprezintă o bogăție naturală și culturală importantă, ce ar trebui să fie prețuită și protejată. În cadrul acestei ample acțiuni nu este importantă frumusețea, ci povestea de viață și legătura oamenilor cu arborii, care au devenit parte integrantă a unei comunități mai largi.

  România participă cu Bradul Ciobanului cu 10 mioare sau Paznicul Cibinului, propus în competiţie de Paul Bordaş (iniţiator al concursului de fotografie pentru tineret Fotogeografica și a programului național de redescoperire și promovare a patrimoniului natural și cultural Romania Student Tour). Spre deosebire de concurenţii săi, care sunt arbori urbani, bradul multisecular din Munţii Cindrel (mai precis, din comuna sibiană Gura Râului), provine dintr-o pădure virgină, e un obiectiv turistic recunoscut în zonă şi are o poveste unică.

  Legenda spune că, pe vremuri, trăia un ciobănaş care avea 10 oiţe, pe care le păştea într-o poieniţă de pe malul Cibinului. Într-o zi, văzând că cerul s-a întunecat, ciobănaşul a mânat oiţele speriate la adăpostul sub unui copac, iar el s-a acoperit cu cojocul şi s-a culcat sub un brad. Când s-a trezit, furtuna se oprise, dar oiţele nu mai erau. După căutări zadarnice, s-a așezat sub brad şi a început să se roage cu lacrimi la Cel de Sus să-l ajute să găsească animalele pierdute. Plângând, a adormit, iar când s-a trezit, bradul sub care se rugase crescuse foarte mare şi gros. Tânărul s-a urcat până în vârful bradului, de unde a văzut oiţele, departe, într-o poiană. Întors acasă, i-a povestit mamei ce a păţit, iar aceasta, mergând la biserica din sat, a transmis şi celorlalţi săteni întâmplarea, iar aceştia au hotărât să nu taie niciodată acel brad.

  În finala de anul acesta își dispută clasamentul 16 țări, mândre de moștenirea lor naturală: Belgia, Bulgaria, Croația, Cehia, Franța, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Slovacia, Spania, Ungaria.

  Scopul nostru comun trebuie să fie acela de a reprezenta cu demnitate România în această competiție europeană, astfel încât, arborele nostru să obțină un număr cât mai mare de voturi din partea românilor.

  România, țara cu cele mai multe păduri virgine și arbori seculari din Europa, merită să fie câștigătoarea trofeului European Tree of the Year. Succesul depinde exclusiv de implicarea tuturor în procesul de votare.

  Votați bradul multisecular, Paznicul Cibinului, votați România!

  Pașii urmați pentru un vot corect inregistrat:
  1. Intrați pe site-ul https://www.treeoftheyear.org/Hlasovani?lang=ro-RO
  2. Conform regulamentului, bifați 2 arbori, astfel: Bradul multisecular – paznicul Cibinului și încă un arbore al altei țări.
  3. În josul paginii, apăsați butonul Votează și apoi accesați link-ul trimis automat în căsuța dvs. de mail.
  Atenție: în cazul în care ordinea pașilor nu este respectată, votul nu va fi înregistrat!!

  Îi urăm mult succes, bradului nostru românesc!

  Informații suplimentare: https://www.facebook.com/copaculvedeta/ Arborele Anului 2020 din România.

  În numele organizatorilor din România,
  Gabriela Manea și Paul Bordaș
  UNIVERSITATEA DIN BUCUREȘTI, FACULTATEA DE GEOGRAFIE, CENTRUL DE CERCETARE CARTEDD

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*