Vânturelul-de-seară

Împerecherea vânturelului-de-seară durează câteva secunde și se repetă la interval de câteva minute. Depune trei-patru ouă, eclozate în 22-23 de zile (record pentru șoimi), iar puii devin independenți în cam o lună. În migrația de mii de kilometri spre sudul Africii se adună stoluri de sute de exemplare. Foto: Helmut Ignat

În mai 2009 am avut plăcerea de a-l însoți în Delta Dunării pe Manuel Presti, câștigător al Wildlife Photographer of the Year, cel mai prestigios premiu de fotografie de natură, care pelicanii, pentru proiectul Wild Wonders of Europe.

Conduși de ghidul Iliuță Goean, am avut o săptămână intensă, cutreierând toată Delta în căutarea pelicanilor, din zori și până după apus. Într-o seară, pe canalul Stipoc, am stat câteva ore în barca legată de un grind, urmărind (fără camuflaj) ritualul de împerechere al unor vânturei-de-seară, răpitoare protejate, rare în România. 

Colonia de pe Stipoc număra 5-6 perechi, dar pot fi întâlnite și unele de peste 20 de perechi. Populația din România e estimată la 200 – 600 de perechi.

Falco vespertinus e singura specie de răpitoare din România care se așează în colonii, utilizând de obicei cuiburile corvidelor, în special ale ciorilor-de-semănătură. Printr-o ciudată asociere, vânturelul preia ceva din comportamentul ciorii, căutându-și de multe ori hrană pe sol, uneori chiar în urma tractoarelor de pe câmp”, spune biologul Vlad Cioflec.

Dar vânează și insecte sau urmărește mamifere mici, broaște și șerpi, planând la punct fix, de obicei în amurg (de unde și numele).

Pasărea are 130-200 gr., cu penaj ruginiu la femelele ceva mai mari și gri închis la masculi, este în declin accentuat.

În vestul țării, Grupul Milvus derulează activități intense de monitorizare și conservare a speciei, care pot însp intra în conflict cu interesele de dezvoltare ale autorităților locale (cum s-a întâmplat cu modernizarea drumului Livada-Roit, care pune în pericol vântureii din Situl Natura 2000 Valea Alceului).

Între timp, colonia de vânturei de pe canalul Stipoc a și dispărut, cel mai probabil alungați de oameni deranjați de țipetele lor stridente.

Citește și

Fotojurnal: pescărelul albastru din Delta Dunării

Păsări care unesc continente

Plan de salvare pentru păsările cântătoare din Asia

Text și foto: Helmut Ignat

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*