Pădurile seculare din România, sub protecție

Peisaj din Apuseni, foto: 123rf

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, anunță că pădurile seculare din România ies din circuitul economic și intră sub protecție la nivel național, se arată într-un comunicat de presă.

”Am luat o decizie națională: pădurile seculare din România ies din circuitul economic și intră sub protecție. Codrii seculari pe care îi avem vor fi protejați și păstrați pentru generațiile viitoare! Nu vreau să fim ultimii martori ai pădurilor seculare din România!

Am identificat la nivel național 8364 de păduri seculare și am solicitat RNP Romsilva ca până la 15 septembrie 2020, acestea să fie introduse sub protecție pentru a fi conservate. În total vorbim despre 100 000 ha, dintre care 38 000 de ha sunt incluse în suprafețe în care astăzi se produce lemn pentru cherestea, construcții, celuloză. Restul de peste 60 000 de ha sunt protejate doar parțial”, a declarat ministrul Costel Alexe.

După ce Romsilva va introduce cele peste 8000 de păduri în categoria funcțională de păduri seculare, singurele intervenții care vor mai fi permise, vor fi cele de conservare a acestor păduri, dintre care, cele mai multe sunt de fag (5248), molid (1305) și de stejar (1041).

Pădurile seculare se găsesc cu precădere în județele: Caraș-Severin (19.4%), Neamț (17.1%), Argeș (8.6%), Bacău (8.4%), Gorj (7.7%), Vâlcea (5.9%) și Hunedoara (4.9%).

”Mi se pare nedrept că pădurile seculare au fost lăsate în afara unei forme de protecție, așa cum este cazul celor peste 8000 pe care noi le-am identificat. Sunt de acord cu exploatarea forestieră durabilă, așa cum am declarat de atâtea ori. Dar, nu sunt de acord ca aceste păduri istorice și valoroase să intre în această discuție”, a încheiat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Cele mai bătrâne păduri seculare se găsesc în județul Dâmbovița, unde media de vârstă este de peste 270 de ani, în Caraș-Severin, unde media este de peste 235 de ani sau Arad, cu o medie de peste 230 de ani.

Sursa: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor
Foto: 123rf

Citește și

Florin Stoican: „Pădurile primare sunt laboratoare vii, școli în aer liber în care cu toții putem învăța.”

Proiect de conservare pentru Codrii Seculari de la Strâmbu Băiuț

Silviu Matei, fotograf: „ O mai bună gestionare a habitatelor ar fi mult mai utilă.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*