Patrula Zero Plastic: 1000 km și o tonă de deșeuri în Deltă

Peste o tonă de deșeuri din plastic a fost colectată de voluntarii WWF-România ca parte din proiectul „ Patrula Zero Plastic ”.

Zeci de voluntari au participat în această vară la acțiunile de colectare a plasticului plutitor de pe canelele Deltei Dunării și din lacurile adiacente, parcurgând în opt săptămâni peste 1.000 de kilometri. Plasticul colectat a fost depozitat în țarcurile special amenajate la Mahmudia, Sulina, Sf. Gheorghe și Mila 23.

„La Sulina de exemplu, drumul din oraş spre plaja de la Marea Neagră e plin de deşeuri. La fel se întâmplă cu toate locurile unde sunt pescarii sportivi care campează ilegal, pe malurile Dunării. Am vorbit cu mulţi turişti care întotdeauna ne-au spus că au saci şi că strâng deşeurile, dar în realitate nu se întâmplă aşa”, spune reprezentantul local al WWF-România, Cristian Mititelu Răileanu.

Zona cu cele mai multe deșeuri din plastic abandonate a fost canalul care leagă Mahmudia de Sf. Gheorghe. În doar câteva ore, voluntarii Patrulei Zero Plastic au colectat aproape 20 de saci de deșeuri.

patrula zero plastic
Foto: WWF (toate)

La Mahmudia, au fost curățate canalul Litcov, zona renaturată Incinta Carasuhat, lacurile din zonă și malurile localităților Murighiol și Dunavăț; la Crișan, canalele Caraorman și Ceamurlia, lacurile adiacente și Mila 23; la Sulina, plaja și canalele de pe Dunărea Veche; la Sfântu Gheorghe, Gârla turcească, lacurile adiacente și meandrele acestora.

Proiectul „Zero Plastic în Delta Dunării” nu şi-a propus „să se laude” cu tonele de PET-uri strânse în Deltă, ci să-i conştientizeze pe vizitatori că pot face lucruri vizibile cu eforturi minime.

„Am vrut să arătăm că există deşeuri şi că se pot colecta de fiecare dintre noi. Barca noastră este la fel ca bărcile folosite de turişti în Deltă. Aşa cum avem un sac sau mai mulţi în barcă şi strângem deşeuri de pe malurile canalelor, aşa şi turiştii se pot opri şi face acelaşi mic efort pentru un rezultat destul de vizibil”, a spus reprezentantul local al WWF.

Simultan, în toate localitățile din proiect, Patrula Zero Plastic a desfășurat Campania educațională „Impactul plasticului în natură”, în cadrul căreia au fost împărțite pliante care promovează reciclarea, pentru turiști și localnici. Aceștia au fost încurajați să nu lase gunoaie în natură și să recicleze.

patrula zero plastic patrula zero plastic

 

Despre proiect

„Zero plastic în Delta Dunării” este un proiect care vizează, pe de o parte, stabilirea unor măsuri integrate de management al deșeurilor din plastic din Deltă, și pe de alta, implicarea comunităților locale în colectarea responsabilă și reciclarea acestor deșeuri.

Proiectul se defășoară în cadrul programului „Cu apele curate”, susținut de Lidl România, ce contribuie la obiectivele strategiei REset Plastic a Grupului Schwarz, din care retailerul face parte. Strategia REset Plastic cuprinde cinci zone de acțiune – de la evitarea folosirii plasticului în ambalaje și regândirea design-ului acestora, la reciclare și acțiuni de ecologizare, până la inovare și educare în domeniu.  

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*