
Zimbrul, cel mai mare mamifer terestru din Europa, cutreiera cândva nestingherit lanțul carpatic.
Text, foto: Daniel Mîrlea
Zimbrul a dispărut de pe teritoriul țării noastre în 1790, iar la nivel european, ultimul zimbru sălbatic a fost omorât de braconieri în anul 1927, în vestul Caucazului. În acel an, populația de zimbri se rezuma la mai puțin de 50 de indivizi care se regăseau în grădini zoologice.
De atunci, se fac eforturi uriașe pentru a se reintroduce acest animal impunător în sălbăticie. Astfel, în momentul de față, populația actuală de zimbri, la nivel mondial, este de aproximativ 7000 de exemplare, dintre care aproximativ 5000 se află în sălbăticie.



În România, Rewilding Europe și WWF-România au implementat în anul 2014 un proiect de reintroducere a zimbrului în Carpații Meridionali. Datorită acestei inițiative, în momentul de față, situl Măgura Zimbrilor adăpostește cea mai mare populație de zimbri liberi din România, însumând undeva la peste 57 de exemplare.
Zimbrul are un impact pozitiv asupra biodiversității, acesta creează ochiuri de pădure, ajută la fertilizarea solului, dar și la menținerea unei diversități biologice ridicate.
Din punct de vedere fotografic, din ceea ce am putut observa în ultimii 3 ani, de când merg pe teren în acest sit, locul sălbatic devine “acasă” pentru familiile de zimbri existente aici. Observ cu bucurie formarea unor turme din ce în ce mai mari, mai ales pe timp de toamnă-iarnă atunci când se adună împreună pentru a se proteja de prădători. Numărul zimbrilor crește de la an la an, inclusiv noi generații care se nasc în sălbăticie, acestea urmând să aibă un rol foarte important din punct de vedere al diversității genetice.



Prin documentarea acestui proiect, încerc să contribui și eu la eforturile de conservare care se fac în zonă, la conștientizarea importanței prezervării naturii, cât și a impactului pe care îl avem noi, oamenii, asupra mediului înconjurător.
Citește și
Prima generație de zimbri sălbatici
Did you know that you can go bison tracking in Romania with The European Safari Company and learn first hand from the Rewilding experts?
Check http://www.europeansafaricompany.com for our sustainable safaris in Romania