Premiile Natura 2000

Foto: 123rf

Comisia Europeană anunță câștigătorii premiilor Natura 2000 2020.

“Premiile recunosc poveștile de succes în materie de conservare a mediului din întreaga UE și sensibilizează cu privire la una dintre realizările remarcabile ale Europei – rețeaua de zone protejate Natura 2000. Cele șase proiecte câștigătoare sunt proiecte din Belgia, Bulgaria, Finlanda, Franța, Spania și un proiect transfrontalier care implică parteneri din Austria, Republica Cehă, Ungaria, România, Slovacia și Ucraina”, se arată într-un comunicat al Comisiei.

Cei șase câștigători au fost anunțati de comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, în cadrul unei ceremonii online.

„Pandemia de COVID-19 a evidențiat legătura dintre societățile reziliente și sănătoase și menținerea în bune condiții a mediului nostru natural. Câștigătorii din acest an demonstrează că alocarea de timp, energie și resurse pentru a proteja natura aduce beneficii importante nu doar naturii, ci și nouă. Acestea sunt modelele de cooperare și soluțiile care trebuie îmbunătățite dacă vrem să ne îndeplinim angajamentele asumate în cadrul Strategiei UE în domeniul biodiversității,” a declarat comisarul Virginijus Sinkevičius.

În acest an, 85 de candidați au concurat la cele cinci categorii: acțiuni de conservare, beneficii socio-economice, comunicare, concilierea intereselor, precum și cooperarea transfrontalieră și crearea de rețele. “Premiul special al cetățenilor europeni a fost acordat proiectului <<Parteneriat pentru protecția pădurilor seculare din Bulgaria în cadrul rețelei Natura 2000>>. Proiectul a contribuit la concilierea intereselor conflictuale cu privire la desemnarea siturilor Natura 2000 forestiere. Rezultatul a fost desemnarea a 109.300 de hectare suplimentare de păduri seculare drept zone protejate din care se exclude recoltarea”, se mai arată în comunicatul de presă.

Câștigători Natura 2000

  1. Premiul pentru conservare >> „Utilizarea inventarelor subacvatice pentru conservarea zonelor marine din Finlanda” condus de Ministerul Mediului și Institutul Finlandez de Mediu (SYKE).
  2. Premiul pentru comunicare >> „Eau la la!! Sfaturi eco pentru mare și țărm”, implementat de Lannion-Trégor Communauté, Guingamp-Paimpol Agglomération și PETR du Pays de Guingamp.
  3. Premiul pentru beneficii socio-economice, care demonstrează că dezvoltarea economică și conservarea naturii pot fi complementare, >> „Pro-Biodiversitate: pastorii, conservatori ai biodiversității în siturile Natura 2000”, implementat de Spania.
  4. Premiul pentru concilierea intereselor >> „Zece posibilități de coproprietate pentru proiectele de natură”, implementat în Belgia de Agentschap voor Natuur en Bos, De Vlaamse Waterweg, Gemeente Kruibeke și vzw Kruibeeks Natuurbehoud.
  5. Premiul pentru cooperarea transfrontalieră și crearea de rețele >> “Eforturi comune pentru rețele de transport sigure și prietenoase cu animalele sălbatice din Carpați”, implementat de Agenția pentru Conservarea Naturii din Cehia, cu parteneri din România, Austria, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia și Ucraina.

Proiectul câștigător din care face parte și România

Munții Carpați sunt una dintre cele mai diverse și bogate zone ale Europei, dar dezvoltarea lor durabilă a fost afectată de creșterea rapidă a infrastructurii de transport, care a avut un impact negativ asupra multor specii.

Astfel, 16 parteneri din Cehia, România, Austria, Ungaria, Slovacia și Ucraina (care nu este membră UE) și-au unit forțele în cadrul unui proiect transfrontalier din care a rezultat un pachet cuprinzător de materiale – numit „Liniile directoare pentru viața sălbatică și traficul din Carpați” – care descrie și recomandă planificarea, construcția, gestionarea și monitorizarea integrată a infrastructurii de transport, luând în același timp în considerare conservarea biodiversității și fragmentarea peisajului. Aceste linii directoare vor fi promovate în toate țările, ca parte a punerii în aplicare a Convenției Carpaților.

Despre rețeaua Natura 2000

Natura 2000 este mai mult decât o rețea menită să protejeze zonele cu grad ridicat de biodiversitate: este și un cadru care permite comunităților să beneficieze de pe urma serviciilor ecosistemice pe care acestea le găzduiesc.

Sursa: Comisia Europeană

Foto: 123rf

Citește și

Natura este pentru toți

Provocările unui fotograf de natură cu Dan Dragoș

Ariile naturale protejate din România

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*