Bariera Verde – soluție pentru a opri deșertificarea României

Fermă afectată de secetă, Dobrogea, 2020. Foto: Ioana Moldovan / Greenpeace România

Bariera Verde, campania lansată de Greenpeace România, își propune un obiectiv ambițios și necesar: “replantarea perdelelor forestiere și a pădurilor de protecție din zonele de câmpie”.

Deșertificarea României în cifre, conform Greenpeace România

  • Peste 40% din teritoriul României va deveni o stepă aridă în următorii 30 de ani.
  • Peste 11 milioane de români vor fi afectați de creșterea temperaturilor, reducerea drastică a rezervelor de apă și deșertificare.
  • Sute de mii de hectare de păduri și perdele forestiere în sudul și sud-estul țării au fost defrișate din anii ’60.
  • 20 milioane metri cubi de lemn dispar anual fără urmă, inclusiv din zonele de câmpie, cele mai afectate de deforestare.
Ilustrație de Paula Rusu pentru Greenpeace România

Bariera Verde – campanie pentru replantarea perdelelor forestiere și a pădurilor de protecție din zonele de câmpie

“Schimbările climatice sunt deja aici. În lipsa pădurilor, întreaga zonă de câmpie a României, Grânarul Europei, se usucă rapid. 11 milioane de români sunt direct afectați. Doar în ultimul deceniu, România a plătit despăgubiri de 330 de milioane de euro fermierilor afectați de secetă, cât să înconjurăm planeta pe la Ecuator cu perdele forestiere.

Avem nevoie urgentă de pădure în zonele de câmpie pentru a stopa eroziunea solului și a ne asigura hrana. În 2020, fântânile oamenilor au secat încă de la începutul verii, iar spre final de august am început să numărăm lacurile evaporate.

Mai avem umbră doar pe 6% din câmpiile României, iar marile orașe se sufocă sub poluare și caniculă. Împădurirea acestor zone este un obiectiv prioritar pentru siguranța națională. Acum 100 de ani plantam primele bariere verzi de protecție. Acum 50 de ani începeam să le pierdem. E timpul să reconstruim soluția naturală pe care o oferă pădurile, pierdută din ignoranță, lăcomie și proastă administrare.

Împreună, punem presiune pe politicieni să replanteze o rețea națională de perdele forestiere! Fiecare semnătură înseamnă un arbore de protecție în plus: greenpeace.barieraverde.ro”, spune Ciprian Gălușcă, campaigner Greenpeace România pentru păduri.

Bariera Verde. Povestea lui Codruț, narată de Marcel Iureș

Sursa, foto: Greenpeace România

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*