Un nou grup de zimbri sosește în Făgăraș

Făgăraș
Foto: Călin Șerban

În perioada noiembrie-decembrie 2020 , familiei de zimbri din Munții Făgăraș li se mai alătură încă 17 noi zimbri. Ei sunt aduși de către Fundația Conservation Carpathia (FCC) în două zone de reintroducere: lacul Pecineagu și zona Lerești din județul Argeș.

Începând cu toamna anului trecut, fundația a început un amplu program de reintroducere a zimbrului în Munții Făgăraș, după o absență de mai bine de 200 de ani. Acțiunea din ultimele săptămâni marchează completarea numărului de zimbri deja aduși acum un an, cu un număr de 17 zimbri, pe de-o parte în prima zona de reintroducere, lacul Pecineagu – 6 – , și pe de altă parte în a doua nouă zonă, la Lerești – 11.

Pentru a asigura o diversitate genetică sănătoasă, zimbri au venit de la Parcul Natural Vânători Neamț, Valea Zimbrilor Vama Buzăului, cât și din rezervații din Marea Britanie (EAZA), Suedia (EBCC Scandinavia) și Germania. Reintroducerea face parte din proiectul LIFE Carpathia, finanțat de Comisia Europeană prin programul LIFE și de Endangered Landscapes Programme.

La fel ca anul trecut, zimbri sunt găzduiți în primele săptămâni într-o zonă de carantină unde vor fi sub supraveghere veterinară, conform cerințelor legislației în vigoare. Ulterior, zimbrii vor fi eliberați într-o zonă mai mare de aclimatizare, astfel având ocazia să se adapteze mai ușor mediului înconjurător (temperatură, relief, vegetație, prădători etc.). În primăvara anului viitor aceștia vor fi eliberați, urmând să se alăture turmei aflate deja în libertate sau să formeze alta nouă.

Primii 8 zimbri eliberați în Munții Făgăraș și primul vițel născut în sălbaticie

Începând cu luna mai a acestui an, 8 zimbri, veniți în toamna lui 2019 în zona Pecineagu, cutreieră deja pădurile Munților Făgăraș. Fundația Conservation Carpathia realizează acțiuni de monitorizare a zimbrilor pentru a putea verifica gradul de adaptabilitate, dar și pentru a preveni eventuale apropierile de zonele locuite.

Potrivit lui Călin Șerban, asistent manager pentru faună sălbatică la FCC, comportamentul zimbrilor arată că s-au adaptat la noile teritorii și, după o perioadă de explorare, s-au concentrat într-o zonă cu biodiversitate mare.

„Habitatul ales de zimbri este unul care poate oferi adăpost liniște si hrană. Dacă pe perioada verii preferau versanții umbriți cu expoziție nordică, și cu altitudini de până la 1600 m, o dată cu răcirea vremii aceștia preferă zonele cu expoziție sudică și cu altitudine ceva mai mică (1200 – 1300 m). Condițiile atmosferice blânde din această toamnă au făcut ca accesul la hrană naturală să nu fie limitat, astfel că zimbrii au stat departe de așezările omenești și nu au fost înregistrate pagube.”, spune Șerban.

Făgăraș
Foto: Călin Șerban

Vestea cea mai bună și confirmarea faptului că Munții Făgăraș sunt o casă reală pentru zimbri este prezența unui vițel de doar câteva săptămâni, observat de rangerii FCC alături de turmă. Reproducerea în mediul natural și în liberate este unul dintre dovezile clare ale faptului că programul de reintroducere a zimbrilor merge în direcția bună și reprezintă un real succes. Puiul se hrănește și cu lapte, dar și cu vegetație și pare vioi, având reacții rapide în stare de alertă.

De ce este nevoie de mai multe zone de reintroducere?

Succesul unui proces de reintroducere a unei specii vulnerabile cum este zimbrul, este dat de momentul în care zimbri pot supravietui și se pot înmulți în condiții naturale; conform studiului de fezabilitate realizat de specialiștii Romsilva, este nevoie de circa 100 de exemplare pentru acest lucru. Astfel, pentru a asigura toate condițiile necesare, procesul de reintroducere din Făgăraș se realizează în trei zone (minim 30 de indivizi în fiecare zonă) între care zimbri se pot deplasa și migra, facilitând în timp întâlnirea indivizilor din cele trei grupuri.

Astfel, primele două zone au fost identificate și programul de reintroducere este activ, iar fundația este în curs de autorizare și a celei de-a treia zone care va fi populată în cursul anului viitor. Toate aceste acțiuni însă nu ar putea avea loc fără sprijinul și susținearea autorităților locale din Rucăr, Lerești și Nucșoara, autorităților regionale relevante Agenția pentru Protecția Mediului Argeș și Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș și, nu în ultimul rând, gestionarilor fondurilor cinegetice învecinate.

De altfel, grupul din Făgăraș nu este singurrul din țară. În România, o populație de zimbri a fost resălbăticită la Armeniș, în Munții Țarcu și o alta se înmulțește cu succes la Vânători-Neamț.

17.12.2020

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*