Țările europene cu cele mai mari suprafețe protejate. Pe ce loc este România.

Geopark Mëllerdall

Un top recent realizat de SaveOnEnergy.com/uk indică țările europene cu cele mai întinse suprafețe protejate prin lege.

Sursa: SaveOnEnergy.com/uk
Foto: 123rf, Geopark Mëllerdall

Pentru realizarea topului, compania a analizat aproape 80.000 de zone terestre protejate la nivel național din Europa, calculând procentul de suprafețe protejate pe țară.

Mdina, Malta, 123rf

Țara europeană cu cea mai mare suprafață de arii terestre protejate

Conform topului SaveOnEnergy.com/uk, Luxemburg este țara europeană cu cel mai mare procent de teren protejat (76%), datorită siturilor Geopark Mëllerdall și Naturpark Our. Luxemburgul este una dintre cele mai mici țări din Europa (2.586 km/pătrați) și găzduiește doar 134 de zone desemnate, dar cu aceste zone care acoperă 1.963 km/pătrați ocupă primul loc.

Pe locul al doilea se află Slovenia, 72% din natura țării lor fiind protejată, iar pe locul al treilea este Malta cu 65%. Între ariile protejate din Malta sunt peștera Għar Dalam, Maqluba și orașul Mdina.

Urmează Cipru cu 56% și Liechtenstein cu 45% din teren protejat prin lege.

Următoarele țări europene cu mari suprafețe protejate sunt:

6. Olanda: 44%
7. Regatul Unit: 36%
8. Austria: 33%
9. Polonia: 33%
10. Germania: 31%

Delta Dunării, foto: 123rf

Țara europeană cu cea mai mică suprafață de arii terestre protejate

La doar 4%, SaveOnEnergy a constatat că Bosnia și Herțegovina este țara cu cel mai mic procent de natură protejată din Europa, cu doar 4%, fiind urmată de România cu 6%.

Protejând doar 6% din pământul lor terestru, România se plasează pe locul doi și este urmată de Serbia, Belgia și Portugalia, cu doar 7%, 8% și respectiv 9% din suprafețe protejate.

Sursa: SaveOnEnergy.com/uk

Țara cu cel mai mare număr de suprafețe protejate

Germania este țara cu cel mai mare număr de suprafețe protejate. Cu un total de 17.654 de zone, Germania este în fruntea clasamentului.

Suedia se află pe locul doi, cu 15.254 de zone protejate de legislația din țară.

Urmează Elveția cu 10.423, Regatul Unit cu 9.032 și Franța cu 3.812.

2 Comments

  1. Pentru a fi o informatie completa, ar trebui precizat faptul ca datele analizate in studiu vizeaza doar suprafetele protejate prin arii naturale protejate de interes national (parcuri, rezervatii): https://www.eea.europa.eu/data-and-maps/data/nationally-designated-areas-national-cdda-15
    Daca am include si restul suprafetelor protejate (prin ariile naturale protejate de interes international si arii naturale protejate de interes comunitar – siturile Natura 2000), considerand suprapunerile (adica se considera o singura data suprafata acolo unde, pe aceiasi suprafata, avem mai multe categorii de arii naturale protejate desemnate), atunci procentul este de cca 25% din suprafata tarii.
    http://ananp.gov.ro/ariile-naturale-protejate-ale-romaniei/

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*