Hrana zimbrilor și impactul asupra mediului

Foto: 123rf

Modul de hrănire al celui mai mare mamifer terestru din Europa influențează atât celelalte specii de animale cât și plantele și oamenii.

De: Bianca Ștefănuț
Foto: 123rf

Ei au fost supranumiți arhitecți peisagiști și pompieri naturali pentru că îndeplinesc funcții esențiale pentru protejarea și creșterea biodiversității dintr-un areal vast de păduri și pajiști. Împreună putem să îi cunoaștem mai bine și să îi sprijinim pentru a ne bucura de beneficiile naturii.

Hrana zimbrilor și impactul pozitiv asupra mediului

Zimbrul poate consuma în medie 32 kg de hrană pe zi! Modelează peisajul folosind apetitul mare pentru iarbă, scoarță de copac și puieți și corpul său uriaș creând zone deschise în pădure, căi de access și hrănire pentru alte erbivore mai mici, cum ar fi căprioara, cerbul, mistețul. Pe urmele erbivorelor pășesc apoi carnivorele mari precum ursul, lupul și râsul.

Zimbrul, fiind un rumegător, folosește o gamă variată de hrană vegetală, având capacitatea de a digera lignina, mai dezvoltată decât la alte ungulate, fiind o adaptare a speciei la viața de pădure. Dieta este alcătuită din specii de plante accesibile în condiții naturale. Primăvara preferă mugurii și lujeriii tineri ai arborilor și arbuștilor, preferând salcia, carpenul și plopul tremurător. Vara consumă ierburi suculente, în special până în perioada înfloririi, lăstarii și frunzele tinere, părți din arbori și arbuști. În timpul iernii crește consumul de lăstari, semințiș și coajă de copac (între 20 și 60%), preferând coaja de carpen, frasin și salcie căprească.

Prin consumul de scoarță de copaci și creerea de ochiuri de pădure, zimbrii sunt „pompieri” naturali, Previn disperasarea posibilelor incendii și sunt indispensabili pentru refacerea pădurilor și pajiștilor.
Ei împrăștie peste 200 de specii de plante, fapt ce ajută la creșterea biodiversității florei și sporește numărul polenizatorilor. Peste 596 de animale nevertebrate și vertebrate beneficiază din urma prezenței zimbrului conform Peolarends et al. (2012).

Perioade de adaptare la hrana din sălbăticie

Toți zimbrii reintroduși în Carpații Meridionali trec printr-o perioadă de aclimatizare la noul mediu și climata locală înainte de a fi eliberați. Unele animale își recapătă instinctele de supraviețuire mai încet decât altele în funcție de frecvența interacțiunii lor cu oamenii și de obiceiurile de hrănire dobândite în fostele rezervații.
Zimbri se bucură de sarea dispersată de rangeri ©WWF RomâniaZimbrii, precum multe alte specii, depid de sărăriile naturale pentru a se alimenta cu sarea și mineralele necesare digestiei. Fiindcă este nevoie de timp pentru a le găsi în natură după ce au fost eliberați, rangerii amplasează în locuri des frecventate sare mineralizată și vitaminizată.

„După primul an în libertate putem observa cum devin independenți. Este o bucurie să cercetezi și analizezi datele din teren, ce tipuri de arboti sunt preferați, care habitat este frecventat și în ce anotimp.” ne spune Matei Miculscu, ranger în Măgura Zimbrilor Armeniș. „Dar cel mai mult ne bucură când ne simt prezența și fug! Este fix ceea ce dorim! Revenirea la sălbăticie!” mai adaugă Matei.

Zimbrii, precum toate animalele sălbatice ajung să încerce și din hrănitorile montate de vânători. Este important de reținut că porumbul, deși o gustare interesantă, acesta nu poate fi procesat in totalitate de sistemul digetiv al zimbrului si nu asigură energia necesară supraviețurii acestuia.

Habitate preferate de zimbri în diverse anotimpuri ©WWF RomâniaInteresant! Zimbrii au fost surprinși consumând iarbă, alături de porci mistreți și un căprior, fără teamă, ceea ce ne spune că animalele împart cu drag hrana.

Hrănirea în condiții excepționale

Specialiști precum Dr. Rafał Kowalczyk, co-autor al noii evaluări care a eliminat zimbrul de pe lista speciilor vulnerabile, și membru al Grupului de specialiști în zimbri IUCN SSC, subliniază nevoia ariilor protejate care includ o diversitate de habitate: păduri și pajiști care ar oferi zimbrilor hrana și teritoriul necesar, sau hrănirea suplimentară în condiții extreme, pentru a menține zimbri departe de terenurile cultivate.

Zimbrii din libertate s-au adaptat bine condițiilor de iarnă, dar iernile aspre, în care zăpada este din abundență, reprezintă în continuare o amenințare pentru supraviețuirea celor mai fragili sau recent reintroduși în sălbăticie și neexperimentați, datorită faptului că mai multe generații au fost ținute în grija omului.

Fân achiziționat de la săteni pentru a fi folosit în caz de nevoie pentru hrănirea zimbrilor nou introduși în libertate ©WWF RomâniaRangerii LIFE Bison urmăresc deplasările grupurilor cu ajutorul colarelor GPS, monitorizează starea lor de sănătate și observă dacă există indivizi care sunt în dificultate, atunci intervin cu hrană suplimentară. Fânul este cumpărat de la gospodarii din comunitățile locale, iar câțiva localnici, înțelegând și urmând datini străbune au lăsat și livezile cu pomi vechi în folosul animalelor sălbatice.

„Rezervele de fân și vitaminele sunt transportate în apropierea zonei de resălbăticire pentru acces facil în caz de nevoie. De aici rangerii le „livrează” acasă, în punctele cel mai des frecventate, pentru a ne asigura că zimbrii vor depăși iarna cu bine.” spune Florin Hălăștăuan, coordonatorul rangerilor.

Zimbrii, vecinii din sălbăticie

Zimbru este o specie sălbatică, iar ca oricare alta (urs, lup, râs, cerb etc.) nu cunoaște granițele sau regulile impuse de oameni. Pentru a păstra o relație armonioasă încercăm să adoptăm soluții preventive precum hrănirea în timpul iernilor aspre, instalarea de garduri electrice, utilizarea gardurilor virtuale care semnalizează prin SMS prezența zimbrilor în zonele de risc, grupuri de intervenție pentru alungare în situații delicate sau tranchilizarea și mutarea indivizilor în situații extreme.

Accesul la informații corecte și utile pentru întreaga comunitate, de la fermieri la copii și autoritățile locale este important pentru a înțelege nevoile și păstra respectul dintre oameni și zimbri.

Citește și

Zimbrii părăsesc lista speciilor vulnerabile

Soluții antreprenoriale pentru Măgura Zimbrilor

Prima generație de zimbri sălbatici

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*