Aer curat și băi terapeutice la Sovata

Lacul Ursu, foto: Antal Portik

Prezența extrem de scăzută a poluanților din aer și lacurile cu apă sărată fac din Sovata una dintre cele mai iubite stațiuni de la noi.

Foto: sursele citate

Prima baie terapeutică autorizată a orașului a fost Baia Géra, fondat în 1876 de Veress József, creatorul băilor moderne din Sovata. El a descoperit valoarea izvoarelor sărate din Sovata, ajungând la concluzia, că apa acestora nu trebuie lăsată nefolosită. Este aproape incredibil, dar cu apa respectivă s-au tratat 21 tipuri de boli, dintre care amintim: boli reumatismale, afecțiuni ale uterului, rahitismul, anemia, arterioscleroza în stadiu inițial, dar era foarte eficientă și împotriva obezității.

După apariția Lacului Ursu în 1875 și investițiile făcute de fondatorul stațiunii Sovata-Băi, localitatea a intrat într-o epocă de succes și a devenit una dintre cele mai vizitate stațiuni balneare din Ungaria și România.

Lacurile sărate de origine carstosalină (dizolvarea sării și tasarea materialului de deasupra) formate pe diapirul de la Sovata sunt lacurile Roșu, Verde, Ursu și Aluniș (drenate de Pârâul Sărat), la care se adaugă și bazinetele izolate ce au la origine doline de dizolvare și tasare: Lacul Mierlei, Lacul Șerpilor (actualmente o mlaștină eutrofă) și Lacul Paraschiva (colmatat). Singurul lac de origine antroposalină este Lacul Negru, situat în partea sudică a Muntelui de Sare. Lacurile sărate din Sovata sunt lacuri carstice formate în doline de sare, în depresiuni mai mari sau mai mici.

Lacul Ursu, foto: Antal Portik
Lacul Ursu, foto: Antal Portik
Lacul Ursu, foto: István Csíki
Lacul Ursu, foto: Antal Portik
Lacul Ursu, foto: Andor Kovács

Lacul Ursu este comoara orașului Sovata, valoarea inestimabilă a acestui oraș, care în anul 2019 a intrat oficial în Cartea Recordurilor, ca fiind cel mai mare lac helioterm din lume, cu o suprafaţă de 40.235 mp, circumferinţa de 1180 m şi o adâncime maximă ce depăşeşte 18 m.

Ne aflăm în situația excepțională în care cunoaștem cu exactitate data și chiar ora formării Lacului Ursu. În data de 27 mai 1875, la ora 11, în urma unor complexe evenimente geologice, meteorologice şi hidrologice, prin dizolvarea treptată a masivului de sare de către apele a două pâraie (Auriu şi Criş-Topliţa), urmată de surparea terenului. Golul rezultat a fost umplut de cele două pârâiaşe, într-o perioadă de aproximativ 5 ani luând naştere actualul lac, având formă asemănătoare unei piei de urs întinse, de unde a căpătat şi numele.

Marea sa valoare constă în caracterul său helioterm (este încălzit de la soare). Apa dulce a pârâurilor Auriu şi Criș-Topliţa, având densitatea specifică mai redusă decât apa sărată, se menţine la suprafaţă şi acţionează ca izolator termic: permite penetrarea radiaţiilor solare care încălzesc straturile de apă sărată din interior, dar totodată previne pierderea căldurii acumulate, acest fenomen fiind cunoscut sub denumirea de heliotermie.

Apa dizolvă în continuare sarea din masivul de sare, apa lacului conținând o cantitate de 66000 tone de sare dizolvată. Astfel salinitatea Lacului Ursu prezintă o variaţie mare în funcţie de adâncime: 0-2 m până la 100 g/l, de la 2 m până la fundul apei 220-300 g/l.

Lacul Aluniș, foto: Antal Portik
Lacul Aluniș, foto: Antal Portik

Lacul Aluniș, fratele geamăn al Lacului Ursu, se ascunde într-o dolină pitorească, spre vest, la 60 m de Lacul Ursu. S-a format datorită surplusului de apă din Lacul Ursu care pe vremuri a inundat o ocnă, care aparținea satului Măgherani (de aici provine denumirea lacului în limba maghiară). Are o suprafață de 3.670 mp, adâncimea maximă este de 7,4 m. Nu are caracter helioterm. Apa lacului este mai rece, decât apa Lacului Ursu, doar vara este plăcută, potrivită pentru baie. Lacul se deschide devreme, la începutul sezonului de vară și este asaltat de turiști.

Lacul Negru, foto: Antal Portik

Cel mai vechi lac al orașului Sovata este Lacul Negru, care este de origine antropogenă (format cu ajutorul forței umane). S-a format în anul 1710, prin surparea unei ocne. Se întinde pe o suprafață de 3.810 mp, adâncimea sa maximă este de 6,2 m. Este vestit pentru nămolul terapeutic, care este extras și folosit pentru diferite tratamente.

Lacul Mierlei datează de la începutul anilor 1950. Este cel mai tânăr lac sărat din Sovata, format într-o dolină de sare. Este lacul preferat al sovățenilor. Suprafața sa este de doar 2.200 mp, adâncimea între 0,9-1 m. Nămolul lacului se folosește în terapeutică pentru tratarea durerilor de spate și a durerilor membrelor.

Lacul Roșu, foto: Antal Portik
Lacul Roșu, foto: Antal Portik

Lacul Roșu și Lacul Verde sunt două lacuri mici, vecine cu Lacul Ursu, formate concomitent cu aceasta din urmă, dar care momentan sunt închise pentru regenerare, la sfatul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale.

Micul bazin al Lacului Roșu a fost despărțit în două prin alunecarea terenului. Astfel suprafața sa nu depășește 1050 mp, iar adâncimea maximă abia ajunge la 2,55 m. Denumirea provine de la aspectul creat de viermișorii de sare (Artemia salina), care trăiesc aici, de la concentrația mare a sării, precum și de la frunzele colorate căzute în apă.

Suprafața Lacului Verde este de 215 mp, adâncimea maximă de 1 m. Și-a primit denumirea după culoarea verzuie a copacilor din jur, care se oglindesc în apa lacului. Lângă acest lac, se întinde o adevărată perlă a munților de sare.

Lângă lacurile sărate se găsesc și două lacuri cu apă dulce, Lacul Paraschiva și Lacul Tivoli.

Lacul Paraschiva, foto: Antal Portik

Lacul Paraschiva se află într-una din cele mai frumoasa zone. Este un lac cu apă dulce, în care trăiesc pești și care s-a format la începutul anilor 1980 din precipitații. Stratul sedimentar al lacului este atât de gros, încât apa adunată nu a atins stratul de sare. Astfel se explică faptul, că acest lac are apă dulce cu toate, că este înconjurat de munți de sare.

Lacul Tivoli, foto: Antal Portik
Lacul Tivoli, foto: Antal Portik

Lacul Tivoli (Tineretului) este un lac cu apă dulce, creat în mod artificial, fiind adecvat pentru activități de relaxare, pescuit și plimbări cu barca. În apropierea lacului se află și un parc de aventură.

Drumul sării, Sovata

Drumul sării

Traseul eco-didactic ”Drumul sării” a fost lansat în 2015. În urma implementării proiectului s-au amenajat şase alei de cură în lungime totală de 2,8 kilometri, s-au construit cinci foişoare de observaţie, respectiv un turn belvedere înalt de 28 m, s-au amenajat popasuri, locuri de odihnă şi observare a naturii. Aleile din lemn s-au construit în așa fel, încât turiştii să poată admira arboretul şi lacurile saline neamenajate, fără să afecteze în vreun fel rezervaţia.

Citește și

5 trasee turistice în Sovata

Lacul Roșu – pădurea din adâncul lacului

Lacuri subterane

1 Trackback / Pingback

  1. Aer Curat și Băi Terapeutice La Sovata » Stiri Pro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*