Parcul Natural Văcărești: 5 ani

Foto: Helmut Ignat

Azi se împlinesc 5 ani de când Guvernul a aprobat Parcul Natural Văcărești, acordând astfel statul legal de protecție celui mai mare spațiu verde din Capitală: 183 de hectare. Să ne reamintim câteva momente-cheie din istoria Parcului.

Delta dintre blocuri

În mai, 2012, revista National Geographic publica articolul Delta dintre blocuri, semnat de Cristian Lascu, cu fotografii de Helmut Ignat.

„De 20 de ani, dezvoltatori imobiliari şi vieţuitoarele concurează pentru un teren de 190 de hectare din centrul Capitalei. Dacă acest tărâm ar deveni o rezervaţie urbană, fiecare bucureştean ar câştiga un metru pătrat de sălbăticie”, scria Cristian Lascu în 2012.

Văcăreşti la RTS

În decembrie 2012, campania lansată de National Geographic pentru protejarea habitatului natural din Groapa Văcăreşti îşi găseşte ecouri. Radioteleviziunea elveţiană, RTS, a dedicat deltei urbane bucureştene o emisiune de 25 de minute, în care prezintă viaţă sălbatică din baltă şi eforturile ONGurilor de a finaliza dosarul care o va transforma în parc natural.

Groapa Văcăreşti la un an

Academia Română aprobă cererea de transformarea a Gropii Văcăreşti în parc natural. Fotografii au continuat inventarirea speciilior de plante şi animale şi au întocmit liste cu descrieri şi fotografii, lista de specii de păsări semnalate pe balta Văcăreşti ajunge la 94.

Helmut Ignat, care a investit multă pasiune în documentarea fotografică a locului, a reuşit să surprindă o vidră adultă, noaptea, cu o cameră automată. În fundal se văd neclare, luminile hotelului Rin.
Iriși sălbatici în Parcul Natural Văcărești. Foto: Helmut Ignat
Iriși sălbatici în Parcul Natural Văcărești. Foto: Helmut Ignat

Speranțe noi pentru Delta dintre Blocuri

În aprilie 2014, consilierii Primăriei București au avizat favorabil, cu o majoritate foarte convingătoare, proiectul privind constituirea Parcului Natural Văcărești.

Parcul Văcărești are Observator… și viitor

De Ziua Mediului, pe 5 iunie 2014, se inaugurează centrul de observare. Locul: etajul 17, adică spațiul de pe acoperiș, al Turnului 4, complexul rezidențial Asmita Gardens din București, chiar deasupra zonei propuse să devină parc natural.

Din nou în dezbatere – Parcul Văcărești

În septembrie 2015, Ministerul Mediului organizează consultare publică pentru înființarea Parcului Natural Văcărești.

„Nu a fost timp pierdut”, spunea la acea vreme Dan Bărbulescu, directorul Asociației Parcul Natural Văcărești. „Deși parcul ar fi putut lua fință de acum un an, fără probleme, în acest timp noi, inițiatorii proiectului, ne-am așezat pe un făgaș mai clar, constituindu-ne ca asociație, și am reușit să comunicăm mai mult și mai bine despre utilitatea parcului pentru oraș, astfel încât a devenit de nerefuzat pentru edili”.

Natura la început de ciclu în Parcul Natural Văcărești. Foto: Helmut Ignat
Survolând Parcul Natural Văcărești. Foto: Helmut Ignat
Survolând Parcul Natural Văcărești. Foto: Helmut Ignat

Parcul Natural Văcărești e protejat prin lege!

Pe 11 mai, 2016, Guvernul aproba Parcul Natural Văcărești, acordând astfel statul legal de protecție celui mai mare spațiu verde din Capitală: 183 de hectare. „E un exemplu pe de-o parte că natura sălbatică și o aglomerare urbană pot coexista, iar pe de altă parte că o mână de oameni inimoși din societatea civilă pot influența instituțiile statului și pot produce schimbări esențiale”, declara Cristi Lascu.

Asociația Parcul Natural Văcărești preia oficial administrarea zonei protejate

În aprilie 2017, Ministrul Mediului a semnat contractul de atribuire în administrare, pentru următorii zece ani, a Parcului Natural Văcărești către Asociația cu același nume, în colaborare cu Primăria Capitalei.

Bun venit pe “Poteca biodiversității urbane” din Parcul Natural Văcărești

Asociația Parcul Natural Văcărești lansează, în septembrie 2017, primul traseu tematic al parcului, “Poteca biodiversității urbane”, care cuprinde un pavilion pentru observarea păsărilor, spații tematice dedicate speciilor și habitatelor și zone de informare. Membrii Asociației au demarat acțiuni pentru protecția și conservarea speciilor și habitatelor și au lucrat la acest traseu din aprilie 2017, de când au preluat administrația parcului. Astfel, aproximativ 2000 de oameni care au intrat în parc de la începutul anului, în special elevi, studenți și cadre didactice au beneficiat de o lecție de ecologie și de natură ținută de specialiștii parcului.

Helmut Ignat caută balansul optim între responsabilitățile muncii într-o corporație și pasiunea pentru fotografie. Foto: arhiva personală Helmut Ignat

Interviu: Șapte ani în Văcărești

National Geographic publică, în decembrie 2018, un interviu cu fotograful Helmut Ignat unul dintre inițiatorii comandoului verde de frumoși nebuni ai marelui oraș care s-a bătut ani la rândul cu morile de vânt ale neputinței și nepăsării românești, făcând ca Parcul Natural Văcărești să existe în conștiința publicului cu mult timp înainte de a fi declarat oficial.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*