Un spital pentru fauna sălbatică

Interviu cu biologul Matei Dragomir

De: Cătălin Gruia
Foto: arhiva personală

Zeci de români găsesc zilnic animale sălbatice în dificultate pe care vor să le salveze. Din păcate, șansele lor de supraviețuire fără ajutor specializat sunt minime. Și de cele mai multe ori, apelurile salvatorilor către autorități se lovesc ca de un zid… Practic, trebuie să se descurce singuri. Noroc cu reabilitatorii de faună sălbatică. Vorbim despre o profesie și ea nerecunoscută oficial, pe care în momentul de față o practică, în toată țara, doar câțiva specialiști dedicați. Biologul Matei Dragomir face asta de 10 ani, de când s-a alăturat Asociației pentru Conservarea Diversității Biologice (ACDB).

„Pe scurt, treaba mea la Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice din Focșani e să mă asigur că pacienții noștri primesc tratament și îngrijire adecvate pentru ca în final să fie eliberați sănătoși înapoi în natură”, spune el.

Care e ultimul animal primit în grijă?

Un viezure salvat dintr-un puț abandonat. Practic, animalul cade în diversele structuri antropice de tipul puțurilor, majoritatea adevărate capcane ale morții, și nu mai poate ieși. Sfârșitul e unul lent și dureros. În acest caz, echipa ACDB a intervenit și l-a salvat. Dar, în general, astfel de situații nu sunt descoperite, sau sunt semnalate și nu există nimeni care să intervină.

Povestește-ne puțin despre voi.

Echipa ACDB a înființat primul centru pentru salvarea animalelor sălbatice din România în 2007, în locul unei foste grădini zoologice din Focșani. Apoi, cu ajutorul unor proiecte de finanțare, centrul a fost îmbunătățit și extins, iar acum are funcționalitatea specifică unui spital pentru îngrijirea animalelor sălbatice.

Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice face parte din rețeaua națională de profil autorizată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, fiind cel mai mare din țară, având capacitatea de a primi orice fel de specie din fauna României, de la cele mai mici păsări până la carnivore mari precum urși, lupi sau râși.

Ce eliberare pregătești acum?

Zilele acestea (n. red.: interviul a fost realizat la finalul lunii aprilie) urmează să eliberăm mai multe berze care au stat la noi peste iarnă. Sunt păsări care au fost electrocutate, s-au lovit de fire electrice, ori păsări tinere care nu au reușit să se dezvolte suficient pentru a rezista zborului până în Africa. Berzele sunt acum vindecate și apte de a fi eliberate în natură. Au fost inelate cu inele color cu număr unic, astfel vor putea fi identificate ulterior pentru a afla informații despre deplasările lor.

Cum procedăm dacă găsim un animal sălbatic rănit?

Apelați serviciul unic de urgențe 112 sau direct Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice – ACDB la numerele 0731 357 850 sau 0727 559 024. În paranteză fie spus, mulți dintre oamenii care ne aduc sau care ne cheamă să salvăm animale sălbatice îmi spun cât de greu află de centrul nostru… Îmi vine în minte cazul unei persoane chiar din Focșani de unde suntem și noi, care a apelat la toate instituțiile statului pentru salvarea unei țestoase de apă, dar nimeni nu a intervenit. Omul respectiv s-a ambiționat și, după multe insistențe, a găsit pe cineva din Timișoara, exact în cealaltă extremă a țării, care știa de ACDB și i-a dat datele noastre de contact. Dar revenind, dacă găsiți un animal sălbatic rănit, e de dorit să nu vă apropiați de el fără consultarea prealabilă a unui specialist. Chiar și animalele mici vă pot răni. Sau vă pot transmite boli grave. Apoi, cu excepția cazurilor în care primiți alte indicații de la specialiști, iată ce aveți de făcut în timp ce așteptați să vină ajutoare:

Puneți animalul într-o cușcă de transport. Dacă folosiți o cutie din carton, faceți-i găuri mici pentru a intra aerul (înainte de a pune animalul în cutie). Așezați un prosop/material textil gros sau paie pe fundul cutiei.

Purtați mănuși atunci când manipulați animale sălbatice, ele pot transmite boli. Asigurați-vă că animalul este ținut în liniște și pe cât posibil în întuneric pentru a limita stresul. Animalele sunt deja speriate, iar stresul suplimentar le poate agrava condiția medicală sau poate duce chiar la deces.

În mijlocul unei frumoase păduri de stejar de lângă Focșani, Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice este locul în care animalele sălbatice orfane, rănite sau bolnave sunt îngrijite și ajutate să se întoarcă în natură.

Cum vă putem ajuta noi, cei care citim acest interviu?

Voluntarii reprezintă o adevarată gură de aer! Fără ei nu facem față zi și noapte în perioadele cu mulți pui și în munca de zi cu zi. Centrul e finanțat exclusiv cu ajutorul sponsorilor și al donațiilor individuale. Dacă doriți și puteți să ne ajutați, vizitați www.acdb.ro. Jos, la butonul Implică-te, veți găsi toate informațiile necesare!

Citește și

România Sălbatică, cel mai mare proiect de fotografie și film documentar dedicat naturii din țara noastră, premieră la TIFF

Jurnal de fotograf: Herbarium

Activistă pentru aer curat

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*