La mirese

Foto: Helmut Ignat

În ultimele zile au fost omorâte mai multe lebede dintre cele care și-au găsit un refugiu de iarnă pe litoral, în dreptul stațiunii Costinești.

Obișnuite să primescă hrană de la cei ce vin să le admire, lebedele nu se mai tem de oameni. Precum naivele lor surate, mâncate de conaționalii noștri prin anii ’90, într-un parc din Viena. Am văzut urmele unor  masacre similare, tot iarna, în zona Saturn-Lacul Mangalia. Acolo, lacul parțial înghețat îngreuna deplasarea păsărilor, astfel că pescarii le omorau cu vâslele. Iar după spusele unui localnic, în Delta Dunării, a pleca după mirese înseamnă o partidă de iarnă pentru omorât lebedele cu parul.
Masacrarea  păsărilor sălbatice vulnerabile a afectat și alte specii valoroase, aflate teoretic sub protecția legii. Pelicanii sunt uneori uciși de pescarii care îi consideră competitori la pește. Ecologiștii au semnalat și fotografiat o astfel de situație în 2010.  Presa a relatat cu ani în urmă despre o campanie anti-pelicani, inițiată ilegal de firme de pescuit, prin care vânătorii care aduceau o pereche de picioare de pelican erau recompensați cu bani și cartușe. Pentru eficiență, vânătorii surprindeau puii în cuiburi, le tăiau picioarele și îi puneau la loc fără a pierde timp să-i omoare. Dar pelicanii mai sunt persecutați și în prezent, chiar în Rezervația Biosferei Delta Dunării.
Cu un secol în urmă sudul României era populat de peste 5.000 de dropii. Fărâmițarea proprietăților agricole din perioada interbelică a produs un declin rapid al acestei maiestoase păsări, pusă ulterior sub protecția legii. Dar vânătoarea și mai ales braconajul au continuat. Dropiile erau foarte vulnerabile iarna. Ele sunt lipsite de glanda uropigiană, care gresează penajul. Odată umezite, penele îngheață, iar pasărea este îngreunată.  La Crăciunul din 1938, în Bărăgan a fost un mare polei care a transformat dropiile în momâi greoaie. Localnicii au omorât atunci cu ciomagul 740 de dropii. S-a lăsat cu anchete și chiar condamnări. Dar după acest masacru în masă specia nu și-a mai revenit. Vânătoarea dropiei a fost complet interzisă abia în 1996, dar tot atât de bine se putea interzice și vânătoarea de mamuți, căci dropia era complet dispărută din fauna noastră.
Singura țară din vecinătate care deține efective importante este Ungaria. Fermierii din Câmpia Tisei sunt stimulați prin politici guvernamentale și fonduri europene să practice culturi și metode agricole care permit proliferarea dropiilor. – Cristian Lascu

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*