Nanoparticule create la Iași pentru purificarea apelor uzate

Colectivul de Științele mediului din cadrul Departamentului de Cercetare Interdisciplinară - domeniul Științe: CS I dr. Mariana Neamţu, CS III dr. Claudia Nădejde și CS dr. Loredana Ţepes.

Un grup de cercetători de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași creează în laborator o serie de materiale care, odată introduse în apele uzate, funcționează ca un catalizator și produc un lanț de reacții ce se încheie cu descompunerea completă a substanțelor dăunătoare, se arată într-un comunicat de presă al Universității.

O parte din compușii toxici pe care îi regăsim în apele uzate sunt rezistenți la metodele de tratament la care sunt supuși odată ce trec prin stațiile de epurare a apei, unde în mod normal ar trebui să fie eliminați definitiv. Într-adevăr, rămân în ape în concentrații mai mici, dar chiar și așa pot fi periculoși pentru sănătatea noastră. Probabil cea mai rezistentă și mai cunoscută astfel de substanță este BPA-ul, provenit din materialele plastice, care poate afecta sistemul endocrin, crește riscul de cancer, diabet, accelerează pubertatea feminină, precum creșterea dezechilibrată a proporției genului feminin la speciile acvatice.

„Bisfenolul A este unul dintre inamicii cei mai de temut ai sănătății publice și extrem de greu de înlăturat din ape. De câțiva ani, căutăm soluții mai ieftine, mai ecologice și mai ușor de produs decât procedeele actuale”, explică Mariana Neamțu, coordonatoarea colectivului de Științele Mediului din cadrul Departamentului de Cercetare Interdisciplinară – domeniul Științe al Universității „Alexandru Ioan Cuza”. „Cercetarea se concentrează pe catalizatori care să faciliteze reacții de generare a speciilor reactive ale oxigenului, să fie prietenoși cu mediul, ușor de recuperat și chiar reutilizabili.”

Nanoparticule diluate

Cum este tratată apa în laborator

Suporți magnetici de dimensiuni nano sunt creați în laborator. Aceștia sunt înveliți cu un strat care împiedică oxidarea și aglomerarea lor, pe care se fixează o substanță activă, al cărei rol este să producă anumite reacții chimice în apă; particulele sunt introduse în apa contaminată; se supun radiției ultraviolete, iar radicalii reactivi rezultați în reacțiile chimice devin atât de „înfometați” încât atacă poluantul; în 15-60 de minute, poluantul este distrus aproape complet; după încheierea reacției, nano-particulele magnetice sunt recuperate cu ușurință din apă, apoi refolosite la o următoare reacție, cu o eficiență suficient de mare, se mai arată în comunicat.

„Faptul că acești catalizatori vor putea fi refolosiți și că nu produc daune mediului este un mare câștig în procedeul nostru. În curând, mai ales sub presiunea reglementărilor de mediu, industriile vor fi obligate să caute astfel de soluții sustenabile, ieftine și ecologice, pentru a trata suplimentar apele uzate”, mai spune Mariana Neamțu.

Colectivul de Științele mediului din cadrul Departamentului de Cercetare Interdisciplinară – domeniul Științe este alcătuit din: CS I dr. Mariana Neamţu, CS III dr. Claudia Nădejde și CS dr. Loredana Ţepes.

Sursa și foto: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”

1 Trackback / Pingback

  1. Și cercetătorii au o „bulă” a lor. Cum și de ce se comunică în afara ei – Comunicare științifică

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*