Cum se schimbă mobilitatea populației în contextul pandemiei COVID-19

Foto: 123rf

Google publică prima versiune a rapoartelor privind mobilitatea populației în contextul pandemiei COVID-19 – COVID-19 Community Mobility Reports, se arată într-un comunicat de presă al companiei.

Aceste rapoarte, care acoperă 131 de țări, inclusiv România, oferă date privind schimbările în mobilitatea populației ca urmare a muncii de acasă, izolării la domiciliu și altor politici menite să aplatizeze curba pandemiei.

Rapoartele utilizează date agregate și anonime pentru a reliefa tendințele de mișcare, în timp și geografic, pe diferite categorii de locuri și activități, precum recreere, cumpărături și farmacii, parcuri, stații de transport, locuri de muncă și locuințe, se mai arată în comunicatul de presă. Acestea vor arăta tendințele pe durata a mai multor săptămâni, cele mai recente date urmând a fi pe ultimele 48-72 de ore. Rapoartele vor afișa procentual creșterea sau descreșterea numărului de vizite pentru un anumit loc, fără să arate numărul absolut de vizite. Pentru a proteja confidențialitatea, nu vor fi disponibile în niciun moment informații personale de identificare, precum locația unui individ sau mișcările sale.

În cazul unor țări, rapoartele vor oferi informații detaliate și la nivel regional, pentru a răspunde astfel de nevoie urgentă de date. În următoarele săptămâni, Google va adăuga mai multe țări și regiuni în lista de raportare, pentru ca aceste rapoarte să fie de ajutor celor din sistemului public de sănătate din întreaga lume, care se fac eforturi pentru a proteja populația de răspândirea COVID-19.

Alături de resursele pe care autoritățile din sistemul public de sănătate le au deja, aceste rapoarte pot ajuta în procesul decizional ce vizează pandemia COVID-19. Cum pot autoritățile să utilizeze informația din aceste rapoarte: De exemplu, datele îi pot ajuta pe oficiali să observe schimbări în drumurile pe care le fac oamenii, iar pe baza acestora să facă recomandări referitoare la orele de funcționare a magazinelor sau să informeze serviciile de livrare la domiciliu. În același fel, un trafic ridicat la stațiile de transport poate indica faptul că este nevoie de mai multe mijloace de transport, pentru a evita aglomerările și a respecta regulile de distanțare socială. Nu în ultimul rând, a înțelege nu numai unde călătoresc oamenii, dar și tendințele în privința destinațiilor, poate ajuta oficialii să proiecteze recomandări pentru protejarea sănătății publice și nevoilor esențiale ale comunității.

Alături de Community Mobility Reports, Google colaborează cu epidemiologi pentru a actualiza, cu date agregate și anonime, un set de date care poate fi folosit pentru a înțelege pandemia. Astfel de date ajută cercetătorii să anticipeze evoluția pandemiei, să planifice infrastructura și transportul urban, să înțeleagă mobilitatea populației și să răspundă mai bine conflictelor și dezastrelor naturale.

Cum arată rapoartele pentru România

La nivelul României, se observă scăderi semnificative ale mobilității populației, fie că vorbim de ieșiri în parc, la restaurante, cafenele, librării, muzee, cinematografe, magazine, farmacii. Datele pe județe pot fi consultate aici. Crește segmentul rezidențial, pentru că oamenii petrec mai mult timp în casă.

Datele Google pentru România

Protejarea confidențialității

Community Mobility Report are la bază aceeași tehnologie de colectare de date anonime, pe care Google o folosește în toate produsele sale. Pentru aceste rapoarte este utilizată confidențialitatea diferențială, care permite obținerea de rezultate de calitate ridicată fără identificarea niciunui individ.

Analizele sunt create cu date agregate și anonime de la utilizatorii care au activată setarea „Istoricul locației” (în mod implicit aceasta este dezactivată). Persoanele care au activă „istoricul locației” pot alege să dezactiveze funcția oricând, din Contul Google. Mai mult, pot oricând șterge istoricul locației din „Cronologia dumneavoastră”.

Citește și

Coronavirusul îi cruță pe majoritatea copiilor. Aceste teorii ar putea ajuta la explicarea motivului.

Vor încetini temperaturile de primăvară răspândirea COVID-19?

De ce unii oameni sunt mai vulnerabili la infecția cu coronavirus

Cum acționează coronavirusul asupra organismului

Sursa: Google
Foto: 123rf

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*