Covid-19 – Vreau să aflați ce au descoperit cercetătorii din România

Mădălina Cocea, comunicator de știință, monitorizează ce au descoperit cercetătorii din România despre Covid-19.

Auzim în fiecare zi despre un nou studiu legat de Covid-19. Cercetătorii americani descoperă una. Cei din Marea Britanie – alta. Dar ai noștri din România?

Text: Mădălina Cocea

După ce a trecut primul val de panică, după ce m-am asigurat că am suficiente conserve în dulap și spirt cât să îmi curăț clanța ușii de două ori pe zi, aceasta a fost întrebarea care nu mi-a dat pace. De la începutul pandemiei, de Covid-19 caut ce au studiat cercetătorii români și împărtășesc răspunsul cu oricine vrea să mă asculte. Monitorizez studiile și articolele științifice publicate în reviste din străinătate și din România, selectez cele mai interesante rezultate și încerc să le explic pe înțelesul celor care nu sunt specialiști.

De la primul caz de Covid-19 din România și până astăzi, am adunat peste 30 de mici rezumate de studii atât din jurnale științifice foarte bine cotate, cât și din reviste cu vizibilitate mai scăzută. Câteva exemple:

  • pentru finanțarea sistemului medical pe timp de pandemie, două cercetătoare din Pitești propun vânzarea de obligațiuni municipale la Bursa de Valori;
  • o echipă de cercetători din domeniul medical a descoperit că în nordul și sudul României circulă tulpini diferite de virus și că virusul a intrat în țară pe mai multe „porți”;
  • eficiența hidroxiclorochinei a fost studiată și în România, iar un raport pe 32 de pacienți de la Spitalul Colentina arată că cei care au luat medicamentul s-au vindecat mai greu decât cei pe tratament standard;
  • chiar și în condiții de pandemie, oamenii și-ar dori să aleagă fructele după ce le văd cu ochii lor

De ce nu auzim mai des astfel de subiecte din România, dar auzim din SUA, Europa, China, Japonia? Nu este din cauză că în România „nu se face cercetare”. Ci că nu este suficient de bine promovată și explicată. Sute de rezultate de cercetare românești rămân îngropate în reviste pe care le citesc doar specialiștii dintr-un domeniu de nișă. Cercetătorii nu știu și nu sunt învățați să le promoveze. Pentru publicul românesc, deși e un mare consumator de știință, este aproape imposibil să ajungă la acele reviste. Jurnaliștii de știință români, spre deosebire de cei din străinătate, nu au la dispoziție sute de comunicate de presă pe teme științifice din care să aleagă.

În străinătate, există o piesă de puzzle în plus, care unește cercetătorii cu jurnaliștii și publicul: comunicatorii de știință. Ei au capacitatea să intuiască dacă un studiu realizat în instituția lor este interesant pentru public. Ei sunt cei care scutură textele de limbajul științific de nepătruns și îl fac ușor de înțeles. Și tot ei sunt cei care pornesc la drum cu „cercetătorii noștri au descoperit că…”. 

Aceasta este pasiunea și meseria mea: să „traduc” informații științifice complexe într-un limbaj mai ușor de înțeles și să transmit entuziasmul unei descoperiri de la savanți la public.

Așa că atunci când m-am întrebat, ca mai toată lumea, „eu cu ce pot să ajut?”, răspunsul era acolo deja. Nu știu să cos măști, nici să construiesc ventilatoare, dar știu să citesc studii științifice, să îmi dau seama dacă ar fi interesante pentru o audiență mai largă și să exprim clar esența lor. Așa că asta am făcut, citind sute de studii românești pe tema Covid-19.

Actualizez lista cel puțin o dată pe săptămână cu două gânduri: dacă vede un jurnalist și i se pare interesant un subiect, să poată prelua ideea și să o transforme în articol, interviu, reportaj sau ceva mai mult, să îi ofere mai multă vizibilitate decât pot eu; dacă vede un cercetător, să fie încurajat la rândul său să își explice rezultatele pe înțelesul publicului.

Epidemia aceasta de Covid-19 ne-a convins că avem nevoie de cât mai multe voci echilibrate și informate din zona științei. Dacă reușesc să amplific câteva din ele, voi considera că nu am stat degeaba pe timp de criză.

Lista de studii românești despre Covid-19 este publicată pe blogul meu, comunicarestiintifica.ro. 

Citește și

 

1 Trackback / Pingback

  1. Cercetarea din România despre COVID19 – Listă de articole științifice (Selecție) – Comunicare științifică

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*