Echipa Exigo: “Credem cu tărie că doar prin educație și tehnologie vom putea avea un viitor mai bun”.

Ana-Maria Melinte, Irina Șargu și Ioana Ciripan

Ana-Maria Melinte, Irina Șargu și Ioana Ciripan, trei tinere care studiază în cadrul Facultății de Matematică și Informatică, Universitatea București, dezvoltă o orteză portabilă, smart, care îi poate ajuta pe pacienți în procesul de recuperare fizică.

În toamna lui 2020, cele trei tinere au câștigat Marele Premiu „Start-up of the Year” în finala InnovationLabs, un program de pre-accelerare pentru start-up-uri tehnice, susținut academic de Universitatea din București și de Universitatea Politehnică din București, Facultatea de Matematică și Informatică a Universității București.

Cine face parte din echipa Exigo?

Dacă ne-ar fi spus cineva acum un an că în viitor noi trei ne vom muta împreună și vom lucra zile și nopți pentru a aduce o idee la realitate, nu l-am fi crezut. Dar, dorința comună de a ajuta prin tehnologie ne-a unit și așa s-a format Exigo.

Ana-Maria Melinte se ocupă de proiectarea ortezei, iar cât aceasta se printează 3D, ea este cea care prezintă viziunea și munca echipei publicului interesat. Ana este acum în anul II la masterul de Inteligență Artificială al Universității din București Facultatea de Matematică și Informatică.

Irina Șargu dezvoltă aplicațiile web și mobile pentru ca produsele noastre să fie cât mai intuitive și plăcute. Irina este absolventă a aceluiași program de master.

Ioana Ciripan se ocupă cu dezvoltarea componentelor hardware și a componentei de inteligență artificială. Ioana este în anul IV la specializarea Calculatoare și Tehnologia Informației și va urma și ea același master de Inteligență Artificială.

Toate trei suntem de asemenea active în Unibuc Robotics în laboratoarele de Robotică și Printare 3D ale Universității din București, deoarece credem cu tărie că doar prin educație și tehnologie vom putea avea un viitor mai bun.

Cum v-ați întâlnit și care au fost primele voastre planuri împreună?

Totul a început cu laboratorul de robotică Unibuc Robotics, din cadrul facultății de Matematică și Informatică, Universitatea din București, fondat cu dorința de a pune la dispoziție toate resursele necesare pentru a încuraja studenții sa creeze proiecte din sfera IoT care să ajute comunitatea.

Aici a luat naștere și Exigo. Fiind implicate în Unibuc Robotics și petrecând mult timp în laborator, am fost aduse împreună de valorile și pasiunile pe care le împărtășim: dorința de a fi implicate și entuziasmul pentru tehnologie. Pentru că și noi la rândul nostru am fost studentele acestui curs, urmând mai apoi să fim și laborante, ne-am dorit de asemenea să dezvoltăm un proiect util.

Prima idee a constat în construirea unor proteze printate 3D care să fie mai accesibile decât protezele tradiționale, iar lucrând la ea am descoperit că în sfera exoscheletelor este mult loc de cercetare. Astfel ne-am decis să creăm o orteză portabilă ce îi poate ajuta pe pacienți în procesul de recuperare fizică.

Ce aduce nou orteza gândită de voi?

Soluția noastră constă într-o orteză smart portabilă ce permite pacienților să își continue exercițiile acasă, necesar mai ales în contextul pandemiei.

Aceasta acoperă toate stagiile de recuperare deoarece fiecare etapă a procesului are nevoie de un alt dispozitiv, iar acestea sunt scumpe. Orteza noastră imobilizează membrul, augmentează mișcările și acționează drept greutate. Monitorizează procesul și oferă feedback pentru că pacienții și medicii au nevoie de siguranța că exercițiile sunt efectuate corect. Orteza se conectează la aplicația de mobil care pune la dispoziție statistici și feedback.

De ceva timp lucrăm și la un kinetoterapeut digital care motivează pacienții pe durata exercițiilor de recuperare prin jocuri interactive.

Cu jocurile propuse, pacienții vor uita de partea dureroasă a exercițiilor și vor fi captivați de activități distractive care vor ușura executarea sesiunilor de recuperare. Cu ajutorul algoritmului de urmărire a mișcărilor prin computer vision, pacienții vor primi feedback în timp real cu privire la exercițiile efectuate, astfel încât să poată vizualiza progresul și să fie siguri ca exercițiile sunt efectuate corect.

Dorința noastră este ca soluțiile pe care le dezvoltăm să ajute cât mai mulți pacienți în procesul lor de recuperare, de aceea validarea cu pacienții cât și cu kinetoterapeuții este esențială.

Care a fost cea mai mare provocare până acum?

Fiind un start-up la început, cu o echipă abia formată și un produs hardware medical, pandemia a fost cea care ne-a încetinit și pus la încercare cel mai mult.

Fiecare dintre noi lucra la o parte diferită a produsului care necesita să ne întâlnim în același loc și să lucrăm împreună, context imposibil pe perioada stării de urgență. Nu puține au fost momentele în care am trimis de la una la alta orteza cu Uber sau Glovo pentru a putea continua dezvoltarea. De asemenea nu am putut merge fizic în spitale sau clinici pentru a lucra cu kinetoterapeuții și pacienții, fiind nevoite să ne limităm doar la conferințe video cu ei.

Uitându-ne în spate la acea perioadă, care încă continuă și va mai continua pentru ceva timp, ne bucură ca am găsit o soluție de a merge mai departe într-un ritm lent, în loc să renunțăm. Retrospectiv credem că situația pandemiei chiar ne-a motivat indirect să lucrăm la produsele noastre, fiind dovada vie că recuperarea la distanță nu este un moft ci o necesitate.

Marele premiu în cadrul Innovations Labs

Ați câștigat marele premiu în cadrul Innovations Labs – cum a fost participarea și cum a fost când ați aflat că ați câștigat?

Pentru noi, Innovation Labs a fost prima interacțiune cu lumea antreprenorială unde ne-am conturat ideea de business și ne-am format ca echipă. Pe durata celor 8 luni de program am participat la workshopuri și talk-uri care ne-au inspirat și ajutat să înțelegem ce înseamnă a crea un start-up. Mereu când am avut nevoie de anumite resurse sau contacte am putut apela la echipa Innovation Labs cu încredere și deschidere, mereu ajutându-ne cu tot ce am avut nevoie.

În același timp, am avut de învățat și de la celelalte echipe care au participat în program. Din păcate din cauză că programul a fost anul acesta online, nu am reușit să interacționăm suficient cât să legăm relații de prietenie, dar acum în programul Start Fellowship, suntem cu alte 5 echipe foste participante Innovation Labs și ne ajutăm mult unii pe alții împărtășind împreună atât reușitele, cât și greșelile pe care le facem.

În momentul în care am aflat că am câștigat premiul “Start-up Of The Year” doar un singur moment aveam în minte: prima zi de hackathon Innovation Labs în care pline de un entuziasm contagios prezentam în stânga și-n dreapta tuturor prototipul nostru construit din două atele printate 3D. Nu știam deloc ce ne așterne viitorul dar știam sigur ca vrem să învățăm cum putem aduce pe piață un produs care poate da “o mână de ajutor”.

Ce urmează pentru voi și pentru proiectul vostru?

Momentul actual ne găsește pe toate trei în Elveția, unde facem parte din programul pentru start-up-uri Start Fellowship, organizat de Universitatea St. Gallen. În perioada ce urmează, ne concentrăm mult pe dezvoltarea tehnică a celor două soluții pentru a le putea testa și adapta cât mai rapid pentru nevoile pacienților.

Deoarece mai este puțin timp și ne vom întoarce acasă, o altă prioritate este găsirea unei surse de finanțare, pentru ca, după ce ajungem în România, să putem continua munca la visul nostru fără a fi nevoie sa avem un job part-time.

În concluzie?

Încurajăm toți tinerii să lucreze activ în a-și identifica talentul și pasiunea participând la cât mai multe programe extracurriculare. Acum e momentul, cât aveți timp mult și griji puține, să fiți implicați și curioși pentru a înțelege ce vă doriți de fapt de la viitor.

Drumul nu va fi simplu, este nevoie de multă muncă pentru a duce o idee la realitate, dar dacă veți lucra la ceva ce vă place și veți avea de partea voastră oamenii potriviți, procesul va fi mai ușor.

Din fericire e bine să nu uitați că nu sunteți singuri. Din ce în ce mai multe programe, cum ar fi și Innovation Labs, se dedică pentru a ajuta visele sa devină realitate. În același timp, mai suntem și noi, echipele care am trecut prin astfel de experiențe, și putem ajuta cu un sfat la nevoie.

Pe Ana-Maria, Irina și Ioana de la Exigo le găsești aici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*