Amprenta electrică

Expertul criminalist Cătălin Grigoraş în faţa bazei de date care stochează frecvenţa de 50 Hz a reţelei electrice europene pe ultimii 6 ani.

Orice intervenţie pe o înregistrare audio sau video poate fi depistată de criminalişti printr-o metodă descoperită în România.
Text: Domnica Macri  
Foto: Bogdan Croitoru
„Dacă înregistrarea a fost făcută sau transferată prin aparate alimentate de la reţeaua electrică europeană, ea păstrează amprenta unică a frecvenţei de 50 Hz“ – spune Cătălin Grigoraş, expert criminalist al Ministerului Justiţiei, descoperitorul metodei. Mai mult, uneori nici nu e necesar ca aparatul să fie alimentat din reţea: dacă el funcţionează pe baterii în proximitatea unei lămpi cu neon sau a unui transformator alimentate din reţea, va înregistra totuşi variaţiile frecvenţei de 50 Hz datorită efectului câmpului electromagnetic. Pentru aplicare, e nevoie doar ca variaţiile frecvenţei de 50 Hz de pe înregistrare să fie comparate cu cele dintr-o bază de date. Două astfel de baze de date stochează acum permanent frecvenţa reţelei electrice europene – una la Amsterdam, din 2005, şi alta la Bucureşti, din 2001. Testele arată că variaţiile frecvenţei sunt similare în orice loc din Europa continentală. „Expertul nu trebuie decât să compare proba audio/video cu variaţia frecvenţei din reţea de la data şi ora la care a fost înregistrată. Dacă s-a intervenit în probă, atunci apar neconcordanţe – explică Grigoraş. În cele mai multe cazuri, analiza vizuală a spectrogramei este suficientă pentru a constata întreruperi, sau inserări de material şi a da verdictul de neautenticitate.“
Test efectuat la Bucureşti (a), Madrid (b) şi Haga (C), pe 25.12.2001, 10.00-14.00 GMT, demonstrând că frecvenţa de 50Hz din reţea are o variaţie similară în toată  Europa.

Articolul a apărut în revista National Geographic din decembrie 2006.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*