Stele variabile

Foto: 123rf

Oamenii de știință de la Observatorul astronomic al Complexului Muzeal de Științele Naturii Galați anunță descoperirea a cinci stele variabile. Stele au fost incluse în baza de date internaţională a stelelor variabile, iar descoperirea lor a fost confirmată de Asociaţia Americană a Observatorilor de Stele Variabile.

Galati V6, Galati V10, Galati V11, Galati V12 şi Galati V13 au fost descoperite în urma reanalizării bazei de date a Observatorului de echipa formată din: Ovidiu Tercu – coordonatorul Secţiei Planetariu/Observatorul astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi şi de Andrei-Marian Stoian, membru al Astroclubului „Călin Popovici” Galaţi. 

“Acestea sunt stele mai puțin cunoscute. Astfel de descoperiri nu se fac tot timpul”, spune domnul Ovidiu Tercu. “Există stele la care strălucirea nu este constantă, ci variază în timp. Au ceea ce se numește o variabilitate a strălucirii”, continuă acesta.

Observaţiile astronomice care au dus la acest rezultat au fost realizate cu telescopul principal Ritchey–Chrétien f/8 al observatorului astronomic cu diametrul oglinzii principale de 400 mm şi camera CCD SBIG STL-6303E. Descoperirea stelelor variabile Galati V6, Galati V10, Galati V11, Galati V12 şi Galati V13.

“A fost o muncă de durată, care a început cu un survey fotometric și 28 de nopți de observații astronomice. Așa am văzut că unele stele au o anumită variabilitate a strălucirii. Apoi, am stabilit perioada variabilității, cu minimul și maximul strălucirii”, mai spune Tercu.

Premieră pentru România

Descoperirea Galati V6, o stea variabilă elipsoidală rotativă (ELL) din constelaţia Crater, este o premieră pentru România. Stelele variabile elipsoidale rotative sunt stele variabile extrinseci, mai puţin cunoscute, şi sunt sisteme binare apropiate cu componente elipsoidale, dar fără eclipse. În prezent, în lume se cunosc aproape 1000 de stele variabile de tipul ELL.

Celelalte stele variabile descoperite (Galati V10 – V13) sunt de tipul EW (W Ursae Majoris) numite şi binare în contact. Stelele variabile de tip W Ursae Majoris sunt un sistem format din două stele care orbitează în jurul centrului comun de masă. Aceste stele ale sistemului binar au suprafeţele în contact şi se deformează reciproc, având forme elipsoidale datorită atracţiei gravitaţionale şi a rotaţiei rapide. În acelaşi timp aceste stele se eclipsează reciproc, ceea ce face să existe o variaţie a strălucirii sistemului binar, se arată în comunicatul de presă al instituției.

Până în acest moment au fost descoperite 12 stele variabile la Observatorul astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, din care: 3 stele variabile de tipul Delta Scuti, 8 stele variabile binare eclipsante de tipul EW (W Ursae Majoris) şi o stea variabilă elipsoidală rotativă (ELL).

Sursa: Observatorul astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi
Foto: 123rf

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*